5 λάθη που κάνετε με τον φούρνο μικροκυμάτων

φούρνο μικροκυμάτων

Αν σταματήσετε να κάνετε τα παρακάτω λάθη, ο φούρνος μικροκυμάτων σας θα έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους να διατηρήσετε τον φούρνο μικροκυμάτων σας σε καλή κατάσταση, είναι να τον καθαρίζετε τακτικά. Δείτε τι πρέπει να προσέχετε…

Τα λάθη

  1. Σώστε τον φούρνο μικροκυμάτων σας
  2. Να παραλείπετε να τον καθαρίζετε
  3. Να ζεσταίνετε ορισμένες τροφές και αντικείμενα
  4. Να κλείνετε το πορτάκι με δύναμη
  5. Να λειτουργεί χωρίς τίποτα μέσα
  6. Να μην του αφήνετε χώρο

 

1. Σώστε τον φούρνο μικροκυμάτων σας

Αν αγαπάτε τον φούρνο μικροκυμάτων σας, τότε λογικό είναι να θέλετε να σας κρατήσει όσο περισσότερα χρόνια γίνεται. Η αλήθεια είναι πως ένας φούρνος μικροκυμάτων, είναι αρκετά βολικός. Ζεσταίνει πολύ γρήγορα τα γεύματά σας, είναι ιδανικός για ποπ κορν και πολλές άλλες χρήσεις που σας λύνουν τα χέρια.

Το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να τον φροντίζετε και να τον προσέχετε ώστε να εξασφαλίζετε την καλύτερη λειτουργία του και την παράταση της διάρκειας ζωής του. Παρακάτω, δείτε τα λάθη που κάνετε με τον φούρνο μικροκυμάτων σας ώστε να σταματήσετε να τα κάνετε:

 

2. Να παραλείπετε να τον καθαρίζετε

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους να διατηρήσετε τον φούρνο μικροκυμάτων σας σε καλή κατάσταση, είναι να τον καθαρίζετε τακτικά. Σίγουρα, το να καθαρίζετε την κουζίνα δεν είναι μια διασκεδαστική διαδικασία, αλλά σημαντική, ειδικά όσον αφορά τα μικροκύματα.

Ίσως τον πλένετε μόνο όταν είναι πολύ βρώμικος και έχει υπολείμματα φαγητού σε εμφανή σημεία. Όμως, καλό είναι να τον πλένετε πιο συχνά, καθώς κάθε φορά που τον χρησιμοποιείτε με υπολείμματα φαγητού, δουλεύει με μεγαλύτερη ένταση γιατί ζεσταίνει και αυτά. Άρα, το ιδανικό είναι να τον σκουπίζετε μετά από κάθε χρήση.

3. Να ζεσταίνετε ορισμένες τροφές και αντικείμενα

Ένας πολύ σημαντικός κανόνας ενός φούρνου μικροκυμάτων, είναι το γεγονός ότι δεν μπορείτε να ζεσταίνετε οποιαδήποτε τροφή ή σκεύος θέλετε. Για παράδειγμα, οι πατάτες και τα αυγά, καλό είναι να μην μπαίνουν σε φούρνο μικροκυμάτων, καθώς του ασκούν μεγαλύτερη πίεση, γεγονός που βλάπτει τον φούρνο σας.

Σίγουρα δεν πρέπει να ζεσταίνετε ένα ολόκληρο αυγό μέσα στα μικροκύματα, καθώς περιέχουν πολύ νερό, το οποίο διογκώνεται, ενώ αν θέλετε να ψήσετε μια πατάτα, καλό είναι να κάνετε μερικές τρύπες στην επιφάνειά της για να αποφύγετε την άσκηση πίεσης. Επιπλέον, είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να τοποθετείτε μεταλλικά αντικείμενα και σκεύη, όπως τα μαχαιροπίρουνα, ή πλαστικά, καθώς θα λιώσουν.

4. Να κλείνετε το πορτάκι με δύναμη

Είναι πολύ σύνηθες, να βγάζετε ένα πιάτο απ’ τον φούρνο μικροκυμάτων και να κλείνετε με δύναμη την πόρτα χρησιμοποιώντας τον αγκώνα σας. Είναι λάθος όμως να το κάνετε, καθώς με αυτό τον τρόπο, χαλάτε τους μηχανισμούς της πόρτας, με αποτέλεσμα να μην κλείνει καλά και να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για να ζεστάνει το φαγητό σας, και τελικά να «πεθαίνει» πιο γρήγορα από όσο θα μπορούσε να κρατήσει η ζωή του.

5. Να λειτουργεί χωρίς τίποτα μέσα

Πολλές φορές, έχετε ζεστάνει ένα γεύμα και το βγάζετε πριν τελειώσει τον προκαθορισμένο χρόνο λειτουργίας του ο φούρνος. Αν δεν μηδενίσετε το χρονόμετρο, ο φούρνος θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς τίποτα μέσα, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο, τον κάνετε να απορροφά την ίδια του την ενέργεια.

6. Να μην του αφήνετε χώρο

Αν βάζετε πράγματα στο πάνω μέρος του φούρνου μικροκυμάτων, τότε αυτή η παράγραφος είναι για εσάς. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για έναν φούρνο μικροκυμάτων, απ’ το να τοποθετείτε πράγματα στο επάνω μέρος του, και να φράζετε τους αεραγωγούς. Αν μπλοκάρετε τον εξαερισμό του βάζοντας πράγματα επάνω, ή αν τον έχετε πολύ κοντά σε κάποιον τοίχο, τότε μικραίνετε σε μεγάλο βαθμό τη διάρκεια ζωής του, καθώς υπερθερμαίνεται πολύ συχνά και έτσι χαλάει πιο γρήγορα.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top