Πώς να καταλάβετε αν έχουν λήξει οι… πατάτες και άλλα 9 τροφές χωρίς ημερομηνία λήξεως

τροφές

Κανείς δεν θέλει να τρώει ληγμένο φαγητό. Δείτε εκτός από την  ημερομηνία λήξεως τους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν οι παρακάτω τροφές έχουν λήξει.

Συνήθως, όταν πηγαίνετε στο σουπερμάρκετ, αγοράζετε πολλά παραπάνω τρόφιμα από αυτά που χρειάζεστε, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να χρειαστεί να πετάξετε τα φαγητά που έληξαν, στα σκουπίδια. Το γεγονός αυτό, εκτός από επώδυνο για την τσέπη σας, είναι και κακό για το περιβάλλον. Τι περισσότερες φορές που έχετε ένα τρόφιμο για αρκετό καιρό, και δεν είστε σίγουροι αν έχει λήξει ή όχι, οι πιθανότητες είναι στο να το πετάξετε, και να μην το ρισκάρετε να το καταναλώσετε σε περίπτωση που είναι ληγμένο. Γι’ αυτό, σας παρουσιάζουμε τους τρόπους και τα tips που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν οι παρακάτω τροφές έχουν λήξει και δεν πρέπει να καταναλωθούν:

Τα 10 τρόφιμα

  1. Ντρέσινγκ για σαλάτα
  2. Πιπεριές
  3. Ζωμός
  4. Κρεμμύδια
  5. Πατάτες
  6. Γάλα
  7. Σκόρδο
  8. Μπρόκολο
  9. Σταφύλια
  10. Αγγούρια

1. Ντρέσινγκ για σαλάτα

Τα κρεμώδη ντρέσινγκς, που περιέχουν μαγιονέζα, μπορείτε να καταλάβετε και με το μάτι αν έχουν λήξει. Αν τα συστατικά έχουν αρχίσει να διαχωρίζονται μεταξύ τους, τότε πρέπει να το πετάξετε. Άλλου τύπου σάλτσες με βασικό συστατικό το λάδι, όπως η βινεγκρέτ, διατηρούνται πολύ περισσότερο και θα καταλάβετε αν έχουν λήξει από τη μυρωδιά.

2. Πιπεριές

Οι κλασικές τρίχρωμες πιπεριές που αγοράζετε, αποτελούν ένα εξαιρετικό συνοδευτικό που δίνει γεύση σε φαγητά όμως το κρέας, τα μακαρόνια, το ρύζι κ.ά. Θα καταλάβετε αν η γλυκιά τους γεύση και η φρεσκάδα τους έχει χαθεί, όταν αρχίσουν να εμφανίζονται καφέ σημαδάκια πάνω στη σάρκα τους. Αν τα παρατηρήσετε νωρίς και τα αφαιρέσετε με ένα μαχαίρι, μπορείτε ακόμα να καταναλώσετε την πιπεριά.

3. Ζωμός

Λόγω της πλούσιας γεύσης τους, είτε είναι φτιαγμένοι από κοτόπουλο, είτε βοδινό, είτε λαχανικά, οι ζωμοί είναι ένα must προϊόν σε κάθε νοικοκυριό. Αν είναι χαλασμένος θα το καταλάβετε μέσω της όσφρησής σας, καθώς θα βγάζει μία πολύ χαρακτηριστική μυρωδιά που αποκλείεται να σας περάσει απαρατήρητη.

4. Κρεμμύδια

Πρόκειται για ένα ύπουλο τρόφιμο, καθώς πολλές φορές δεν φαίνεται εξωτερικά αν είναι χαλασμένο ή όχι, και το καταλαβαίνετε αφού το κόψετε. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε να τοποθετήσετε τα κρεμμύδια κοντά στις πατάτες, καθώς με αυτό τον τρόπο, θα επιταχύνετε τη λήξη τους. Αν μυρίζουν πολύ άσχημα, και έχουν πρασινίσει στο εσωτερικό τους, καλύτερα να τα πετάξετε.

5. Πατάτες

Πολλές φορές θα εντοπίσετε σκούρες κηλίδες στην εξωτερική πλευρά της πατάτας. Μην ανησυχείτε, αν κόψετε προσεκτικά εκείνα τα σημεία, μπορείτε να την καταναλώσετε. Γενικότερα, μία πατάτα, αν δεν μυρίζει άσχημα, ή αν δεν έχει μαλακώσει σε υπερβολικό βαθμό, τρώγεται.

6. Γάλα

Το γάλα είναι εύκολη υπόθεση. Καταρχάς, επειδή είναι πολύ ευαίσθητο, πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στο ψυγείο, ενώ, μάρτυρας για το αν έχει χαλάσει, είναι αφενός η ποσότητα των ημερών που έχετε ανοίξει τη συσκευασία, και αφετέρου η μυρωδιά του. Αν για κάποιο λόγο δεν παρατηρήσετε αυτούς τους δύο παράγοντες, θα το καταλάβετε αν βάλετε γάλα στον καφέ κι αυτό αρχίσει να διαλύεται μέσα του.

7. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι φρέσκο όταν είναι σκληρό, και περιέχει λίγη υγρασία μέσα στις σκελίδες. Αν δείτε κάποιες σκούρες κηλίδες, ή σας φανεί ξερό και ζαρωμένο, τότε ίσως είναι η ώρα να το ξεφορτωθείτε.

8. Μπρόκολο

Αυτό το πολύ υγιεινό τρόφιμο, είναι στην καλύτερή του κατάσταση όταν είναι σκληρό και το χρώμα του έντονο. Όταν αρχίσει να σαπίζει, το μπρόκολο εμφανίζει μαύρα σημαδάκια στη βάση του. Οι ανθοί αρχίζουν να χάνουν το χρώμα τους και να κιτρινίζουν.

9. Σταφύλια

Αν ποτέ κατά λάθος έχετε φάει ένα χαλασμένο σταφύλι, τότε θα το θυμάστε. Τα ληγμένα σταφύλια έχουν μια έντονη γεύση ξυδιού, σε συνδυασμό με την καφετί απόχρωση που έχει πάρει η σάρκα τους.

10. Αγγούρια

Η μεγάλη ποσότητα νερού που περιέχουν τα αγγούρια τα κάνει αναλώσιμα. Καλύτερα να αγοράσετε όσα αγγούρια χρειάζεστε για ένα γεύμα και όχι παραπάνω, καθώς χαλάνε γρήγορα, ακόμα κι αν τα διατηρείτε στο ψυγείο. Θα καταλάβετε ότι έχουν χαλάσει, αν είναι ζαρωμένα.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top