8 λάθη που κάνετε όταν σπάτε αυγά – Τι να προσέξετε

αυγά

Τα αυγά είναι ένα από τα πιο βασικά συστατικά για τη μαγειρική σας. Αλλά είτε φτιάχνετε απλά τηγανητά αυγά είτε ένα σουφλέ, αυτά τα ενοχλητικά κομμάτια από το κέλυφος που πέφτουν στο μείγμα σας μπορούν να σας χαλάσουν τη συνταγή. Δείτε με ποιο τρόπο μπορείτε να σπάσετε τα αυγά χωρίς να χαλάσετε τη συνταγή σας.

Επιπλέον, το να αποτρέψετε την προσθήκη ενός χαλασμένου αυγού στο μείγμα σας είναι ζωτικής σημασίας, αν δεν θέλετε να πάει χαμένη η συνταγή και ο κόπος σας.

Οι περισσότεροι σεφ το κάνουν να φαίνεται πανεύκολο να σπάσουν τα αυγά χωρίς να σπάσει ο κρόκος ή να μπουν κομμάτια από το κέλυφος στα πιάτα τους. Ευτυχώς, δεν είναι καθόλου δύσκολο, και με μερικές συμβουλές και πολλή εξάσκηση, οι σπασμένοι κρόκοι σύντομα θα ανήκουν στο παρελθόν.

Αποφύγετε τα 10 παρακάτω λάθη:

1. Μην χρησιμοποιείτε ένα αυγό που έχει ήδη σπάσει

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε τα ραγισμένα αυγά επειδή δεν σας αρέσει να σπαταλάτε τρόφιμα, αλλά είναι καλύτερα να τα πετάξετε. Είτε έσπασε επειδή είχε ήδη αρχίσει να χαλάει είτε λόγω ζημιάς από το χειρισμό, είτε έτσι είτε αλλιώς οι πιθανότητες να έχει χαλάσει με κάποιο τρόπο είναι μεγάλες. Αν γνωρίζετε πότε έσπασε (π.χ. αν το σπάσατε μόνοι σας μόλις το βγάζατε από το ψυγείο), μόνο τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

2.Μην αφήνετε μικρά κομμάτια από το κέλυφος να καταλήξουν στο ραγισμένο αυγό

Ακόμα και οι επαγγελματίες μερικές φορές δυσκολεύονται να αποφύγουν κομμάτια από το κέλυφος αφού σπάσουν ένα αυγό. Το κόλπο στην πραγματικότητα είναι να μην χτυπάτε το αυγό στο χείλος ενός μπολ. Αντ’ αυτού, χτυπήστε το φαρδύτερο μέρος του αυγού σε μια επίπεδη επιφάνεια. Αυτό κατανέμει τη δύναμη πιο ομοιόμορφα γύρω από το αυγό και εμποδίζει το χείλος ενός μπολ να σπρώξει αυτά τα κομμάτια μέσα στο αυγό.

3. Μην σπάτε τον κρόκο όταν προσπαθείτε να χωρίσετε το αυγό

Τίποτα δεν σημαίνει μεγαλύτερη καταστροφή για μια μαρέγκα από έναν σπασμένο κρόκο! Έτσι, το να μπορείτε να διαχωρίζετε τα αυγά είναι μια δεξιότητα που αξίζει να κατακτήσετε και κάποιοι σεφ χρειάζονται χρόνια για να γίνουν ικανοί σε αυτό.

Όταν το επιχειρήσετε, σπάστε κάθε αυγό ξεχωριστά σε ξεχωριστό μπολ. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να διατηρήσετε τα ασπράδια απαλλαγμένα από τον κρόκο. Προσπαθήστε να ανοίγετε το αυγό με την όψη προς τα πάνω- αυτό θα σας δώσει τις καλύτερες πιθανότητες να κρατήσετε τον κρόκο ολόκληρο.

4. Μην πλένετε τα αυγά πριν τα σπάσετε

Δεν είναι απαραίτητο να πλένετε τα αυγά πριν τα χρησιμοποιήσετε. Αυτή η διαδικασία στην πραγματικότητα δίνει στα αυγά μεγαλύτερη έκθεση στα βακτήρια. Έτσι, αν πλύνετε τα αυγά σας, κινδυνεύετε να ωθήσετε τα βακτήρια που βρίσκονται στην επιφάνεια πίσω στο αυγό. Επίσης, είναι απλά πιο ευαίσθητα, οπότε μπορεί να τα σπάσετε.

5. Μην σπάτε ένα αυγό απευθείας μέσα στο φαγητό

Μια επαγγελματική συμβουλή που πρέπει να χρησιμοποιείτε όταν σπάτε τα αυγά είναι να το κάνετε σε ένα φλιτζάνι ή μπολ ξεχωριστά από το μείγμα ή το φαγητό σας. Ο λόγος που το κάνετε αυτό είναι για να αποτρέψετε ένα χαλασμένο αυγό από το να καταστρέψει κατά λάθος το μείγμα σας! Μόλις το ρίξετε μέσα, δεν μπορείτε να το βγάλετε. Επομένως, είναι πολύ καλύτερο να εντοπίσετε το χαλασμένο αυγό και να το πετάξετε πριν το βάλετε στο φαγητό και χαλάσει η συνταγή σας.

6. Χρησιμοποιήστε τη σωστή επιφάνεια για να σπάσετε τα αυγά σας

Η σωστή επιφάνεια μπορεί να σας βοηθήσει να σπάσετε τα αυγά σας πιο αποτελεσματικά. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, μια σκληρή επίπεδη επιφάνεια είναι προτιμότερη από την άκρη ή το χείλος ενός μπολ. Ένα άλλο τέχνασμα που χρησιμοποιούν πολλοί επαγγελματίες σεφ είναι να σπάσουν ένα αυγό χτυπώντας δύο αυγά μεταξύ τους. Ως επί το πλείστον, μόνο το ένα από αυτά θα σπάσει (δηλαδή το πιο αδύναμο με το κέλυφος), αλλά αν δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε δύο αυγά, τότε ίσως μείνετε στην επίπεδη επιφάνεια.

7. Πώς να σπάσετε το αυγό με το ένα χέρι σαν επαγγελματίας σεφ

Αυτό είναι κάτι που μας εντυπωσιάζει σχεδόν όλους. Και, παραδόξως, δεν είναι και τόσο δύσκολο να το κάνετε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι η σωστή τεχνική και πολλή εξάσκηση. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι σχεδόν εγγυάται ότι το αυγό σας θα είναι χωρίς κέλυφος.

Το κόλπο είναι να χτυπήσετε πρώτα το αυγό με ένα γρήγορο χτύπημα σε μια επίπεδη επιφάνεια για να πετύχετε μια ομοιόμορφη ρωγμή. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τον αντίχειρα και το μεσαίο δάχτυλο για να τραβήξετε το κέλυφος του αυγού στο σημείο που έχει ραγίσει. Απλά συνεχίστε την εξάσκηση και σύντομα θα το κάνετε με μεγάλη ευκολία.

8. Μην σπάτε το αυγό αν δεν ελέγξετε ότι είναι φρέσκο

Συχνά συνηθίζουμε να βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο και να τα χρησιμοποιούμε αμέσως, χωρίς να ελέγχουμε πραγματικά τη φρεσκάδα τους. Δεν θέλετε να ετοιμάσετε τα πάντα για τη συνταγή σας, απλά για να ανακαλύψετε ότι τα αυγά σας είναι χαλασμένα. Για να το ελέγξετε, χρειάζεστε απλώς ένα ποτήρι νερό. Ρίξτε προσεκτικά το αυγό μέσα στο νερό. Αν βυθιστεί, τότε είναι φρέσκο. Αν επιπλέει, είναι σάπιο!

Scroll to Top