Site icon Όλο Υγεία

8 κοινά τρόφιμα που δεν πρέπει να αποθηκεύετε δίπλα στην ηλεκτρική κουζίνα

ηλεκτρική κουζίνα - τρόφιμα

Φωτογραφία: 123rf

Ξέρετε ότι ορισμένα τρόφιμα αλλοιώνονται πιο γρήγορα αν τα αφήσετε δίπλα στην ηλεκτρική κουζίνα; Οι ειδικοί προειδοποιούν για 8 καθημερινά τρόφιμα που πρέπει να αποθηκεύονται αλλού για να διατηρούνται φρέσκα και ασφαλή.

Το κόλπο που κάνει την αποθήκευση των παπουτσιών σας εύκολη

Κάποια τρόφιμα δεν πρέπει να μένουν κοντά στον φούρνο

Η θερμότητα και η υγρασία κοντά στην κουζίνα καταστρέφουν την ποιότητα των τροφίμων. Αντικείμενα όπως τα μπαχαρικά, τα έλαια και ο καφές χάνουν τη φρεσκάδα, τη γεύση και τη διάρκεια ζωής τους όταν αποθηκεύονται κοντά σε θερμότητα και ατμό.

Υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι ασφάλειας. Η αποθήκευση εύφλεκτων υλικών όπως τα μαγειρικά έλαια και το αλκοόλ κοντά στην κουζίνα αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς, ενώ το ωμό κρέας και τα θαλασσινά κοντά σε θερμότητα αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων.

Τα ευπαθή τρόφιμα αλλοιώνονται ταχύτερα όταν εκτίθενται σε ζέστη. Γάλα, αυγά και άλλα τρόφιμα αλλοιώνονται πιο γρήγορα αν παραμείνουν δίπλα στην κουζίνα, οπότε καλύτερα να τα βγάζετε μόνο λίγο πριν τη χρήση.

Η αποθήκευση κοντά στην κουζίνα είναι σίγουρα βολική, αλλά συνήθως δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τα υλικά σας. Εκτός από τον πιθανό κίνδυνο πυρκαγιάς, τα ευπαθή τρόφιμα που φυλάσσονται κοντά στην εστία κινδυνεύουν να χάσουν τη γεύση, την υφή και την ποιότητά τους λόγω της θερμότητας και της υγρασίας που προέρχονται από την εστία μαγειρέματος.

Ορισμένα υλικά, όπως αλάτια για μαγείρεμα, νιφάδες αλατιού για γαρνιτούρα και ολόκληροι κόκκοι πιπεριού σε μύλο, είναι μια χαρά να μένουν κοντά στην εστία, ειδικά αν τα τοποθετήσετε σε μικρές ποσότητες και τα αναπληρώνετε συχνά.

Αλλά πολλά τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύονται κοντά στην κουζίνα, για το καλό τους αλλά και για το δικό σας.

«Η θερμότητα από την κουζίνα, η υγρασία από τις κατσαρόλες που σιγοβράζουν και τα έντονα LED φώτα μπορούν να αλλοιώσουν γρήγορα τη γεύση και το άρωμα των φρέσκων μπαχαρικών και καρυκευμάτων», αναφέρει ο Alex Wilkens, Αντιπρόεδρος Προϊόντων στη The Spice House.

«Η θερμότητα και ο ατμός μειώνουν γρήγορα τη γεύση και συντομεύουν τη διάρκεια ζωής».

Πατάτες: Το λάθος στην αποθήκευση τους που θέτει σε κίνδυνο την υγεία – Ειδικός προειδοποιεί

Ποια υλικά δεν πρέπει να αποθηκεύετε ποτέ κοντά στην ηλεκτρική κουζίνα

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

01. Ολόκληρα και αλεσμένα μπαχαρικά

«Δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες για το πού πρέπει να αποθηκεύονται τα μπαχαρικά σας. Όμως, αν θέλετε να διατηρήσετε τη φρεσκάδα τους, είναι καλύτερο να τα κρατάτε μακριά από θερμότητα και υγρασία», αναφέρει η Alyse Baca, διευθύντρια κουζίνας στη Spicewalla.

«Η θερμότητα, το φως και η υγρασία καταστρέφουν τα φυσικά έλαια των μπαχαρικών, κάνοντάς τα να χάσουν γεύση και ισχύ πολύ πιο γρήγορα. Η αποθήκευση σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος όπως ένα ντουλάπι ή συρτάρι, μακριά από την κουζίνα, θα παρατείνει τη γεύση τους και θα αποτρέψει το σβώλιασμα».

02. Μαγειρικά λάδια

Ναι, η αποθήκευση ελαίου κοντά σε φλόγα είναι κίνδυνος πυρκαγιάς, αλλά ακόμα κι αν μαγειρεύετε με επαγωγική εστία, τα έλαια πρέπει πάντα να αποθηκεύονται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

«Αποφύγετε την αποθήκευση ελαίων, ξυδιών, ξηρών καρπών, αλεύρων και άλλων ευαίσθητων στη θερμότητα υλικών πάνω ή κοντά στην κουζίνα», τονίζει ο Wilkens. Όπως και τα μπαχαρικά, τα έλαια που αποθηκεύονται κοντά στην εστία θα χάσουν τη γεύση και την ισχύ τους πιο γρήγορα. Θα χαλάσουν και πιο εύκολα.

Κατάψυξη: Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τα λαχανικά – Τι να κάνετε αν έχει ανοίξει η συσκευασία

03. Ξύδια

Τα ξύδια επίσης διατηρούνται καλύτερα σε δροσερό, σκοτεινό μέρος ή ακόμα και στο ψυγείο, αν το προτιμάτε. Ένα μπουκάλι ξύδι δεν ανήκει δίπλα στην κουζίνα, επειδή η θερμότητα επηρεάζει αρνητικά τη γεύση του καρυκεύματος.

04. Καφές

Αν η γωνιά του καφέ σας βρίσκεται δίπλα στην κουζίνα, ίσως χρειάζεται να επανεξετάσετε πού φυλάσσετε τον καφέ σας.

Ο καφές είναι ευαίσθητος στη θερμοκρασία και την υγρασία, αλλά και απορροφά τις μυρωδιές του περιβάλλοντος.

Αν δεν θέλετε ο καφές σας να μυρίζει σαν stir fry ή πέστο, κρατήστε τους κόκκους ή το αλεσμένο καφέ σε σφραγισμένο βάζο σε δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι.

05. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά διατηρούνται καλύτερα σε μπολ πάνω στον πάγκο, αλλά όχι κοντά στην κουζίνα. Η θερμότητα και ο ατμός μπορούν να μαλακώσουν τα φρούτα και να προκαλέσουν πρόωρη αλλοίωση.

Τρόφιμα όπως κρεμμύδια και πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, μακριά από υγρασία και θερμότητα, όπως αυτή που προέρχεται από την κουζίνα.

Ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύσετε τα κρεμμύδια σας

06. Ευπαθή τρόφιμα

Συνηθίζετε να βγάζετε γάλα, αυγά ή άλλα ευπαθή υλικά από το ψυγείο για να μαγειρέψετε;

Μην τα αφήνετε να παραμένουν κοντά στην κουζίνα! Αυτά τα υλικά διατηρούνται φρέσκα λόγω ψύξης, και όσο περισσότερο μένουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τόσο πιο γρήγορα θα αλλοιωθούν.

Ακόμα και αν φτιάχνετε μια συνταγή που διαρκεί λιγότερο από μία ώρα, η διακύμανση της θερμοκρασίας μπορεί να τα κάνει να λήξουν νωρίτερα. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε τα μόνο όταν τα χρειάζεστε.

07. Ωμό κρέας και θαλασσινά

Όπως δεν θα αφήνατε ποτέ κατεψυγμένο και άψητο κρέας ή θαλασσινά να ξεπαγώσουν στον πάγκο για ώρες (σοβαρός κίνδυνος ασφάλειας τροφίμων), έτσι δεν πρέπει να τα αφήνετε ούτε κοντά στην κουζίνα ή τον φούρνο.

Το ωμό κρέας και τα θαλασσινά δεν πρέπει να εκτίθενται σε αυξημένες θερμοκρασίες πριν μαγειρευτούν, καθώς αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος τροφικών δηλητηριάσεων.

08. Αλκοόλ

Όχι μόνο είναι αυτό ένας μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς, αλλά η αποθήκευση αλκοόλ κοντά στην κουζίνα, ακόμα κι αν πρόκειται για αλκοόλ μαγειρικής (ποιος δεν αγαπάει ένα Spicy Rigatoni alla Vodka;), είναι κακή ιδέα.

Η θερμότητα και η υγρασία μπορούν να αλλοιώσουν το αλκοόλ και οποιοδήποτε πιτσίλισμα αλκοόλ σε ανοιχτή φλόγα μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερες, πιο επικίνδυνες φλόγες.

Αυγά : Το λάθος που κάνουμε στην αποθήκευσή τους και δεν διατηρούνται

Η ασφαλέστερη μέθοδος είναι να μετρήσετε την ποσότητα πάνω από τον νεροχύτη ή τον πάγκο και να τη ρίξετε στο φαγητό μέσω σκεύους, όχι κατευθείαν από το μπουκάλι στην κατσαρόλα.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version