Πατάτες: Το λάθος στην αποθήκευση τους που θέτει σε κίνδυνο την υγεία – Ειδικός προειδοποιεί

πατάτες, αποθήκευση

Είναι πραγματικά κακό να φυλάσσετε τις πατάτες στο ψυγείο; Δείτε τι ισχύει και ποιο είναι το πιο επικίνδυνο λάθος που κάνετε στην αποθήκευσή τους.

Λοιπόν, η αποθήκευση πατάτας στο ψυγείο (ακριβέστερα, σε δροσερή θερμοκρασία περίπου 5 βαθμών Κελσίου, όπως στο ψυγείο) κάνει τα άμυλα στην πατάτα να μετατρέπονται σε σάκχαρα ελαφρώς πιο γρήγορα. Αυτό μπορεί να κάνει τις πατάτες να έχουν καλύτερη γεύση και να μην αλλάζει η θερμιδική τους αξία.

Ακόμη και στα καταστήματα, πριν αγοράσουμε πατάτες, διατηρούνται σε θερμοκρασία ψυγείου. Ωστόσο, αυτό γίνεται πρόβλημα, όταν φτιάχνετε τηγανητές πατάτες.

Εάν οι πατάτες περιέχουν περισσότερα σάκχαρα, οι πατάτες θα ψηθούν πιο γρήγορα και θα καούν πιο γρήγορα, δημιουργώντας τοξικές ουσίες που ονομάζονται «ακρυλαμίδια». Αυτό συμβαίνει με οποιονδήποτε υδατάνθρακα που θα καεί, ακόμα και το τοστ, για παράδειγμα.

Αλλά αν οι πατάτες δεν τηγανιστούν μέχρι να καούν, δεν υπάρχει καμία επίδραση στην αναλογία αμύλου προς ζάχαρη. Στο παρελθόν, οι ειδικοί συμβούλευαν να μην φυλάσσονται οι πατάτες στο ψυγείο για αυτόν τον λόγο, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι η διαφορά στην ποσότητα των επιβλαβών ακρυλαμιδίων είναι αμελητέα σε κάθε περίπτωση και δεν υπάρχει πρόβλημα στην αποθήκευση της πατάτας στο ψυγείο.

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τις πατάτες:

Οι πατάτες πρέπει να φυλάσσονται στο σκοτάδι. Το φως προκαλεί το σχηματισμό τοξικών ουσιών που προορίζονται για την προστασία της πατάτας από έντομα πάνω από το έδαφος. Αυτές οι ουσίες, επίσης επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία, ονομάζονται «γλυκοαλκαλοειδή», και η παρουσία τους μπορεί να προσδιοριστεί από ένα πράσινο χρώμα στη φλούδα της πατάτας.

Όταν μια πατάτα είναι μεγάλη, η πράσινη φλούδα (αν υπάρχει) μπορεί να αφαιρεθεί ξεφλουδίζοντας ένα ολόκληρο εκατοστό. Για μικρότερες πατάτες με πράσινη φλούδα, θα πρέπει απλώς να τις πετάξετε.

Επιπλέον, οι πατάτες πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό και ξηρό μέρος. Μια πλαστική σακούλα δεν αερίζεται επαρκώς και υπό τέτοιες συνθήκες, οι πατάτες αποσυντίθενται σχετικά γρήγορα.

Καλές για την πέψη:

Μερικά από τα μέταλλα στις πατάτες περνούν στο νερό μαγειρέματος κατά τη διάρκεια του βρασμού. Εάν δεν αισθάνεστε καλά και δεν μπορείτε να φάτε λόγω εμετού/διάρροιας, δοκιμάστε να φάτε βραστές πατάτες και μετά να πιείτε το νερό στο οποίο έβρασαν – μόλις κρυώσει.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top