Θέλετε να απολαμβάνετε τα μύρτιλλα φρέσκα και ζουμερά για περισσότερες από 10 ημέρες; Υπάρχει ένα απλό κόλπο που μπορεί να κάνει τη διαφορά και να τα προστατεύσει από τη μούχλα και την αλλοίωση. Το μυστικό δεν βρίσκεται μόνο στο ψυγείο, αλλά και σε ένα υλικό που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας και ίσως να μην φανταζόσασταν ποτέ ότι μπορεί να τα διατηρήσει τόσο φρέσκα.
Το «φρούτο των πιλότων» βελτιώνει τη μνήμη, την υγεία της καρδιάς και την όραση
Το κόλπο για να μην εμφανίσουν μούχλα τα μύρτιλλα
Η τακτική κατανάλωση μύρτιλλων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και γνωστικής έκπτωσης. Οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στη βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας, στη ρύθμιση της γλυκόζης και στην προστασία από οξειδωτικό στρες και φλεγμονές, σύμφωνα με το Advances in Nutrition. Επιπλέον, τα μύρτιλλα φαίνεται να ενισχύουν την υγεία του εντέρου, υποστηρίζοντας την ισορροπία της μικροχλωρίδας και την ακεραιότητα του εντερικού φραγμού. Συνολικά, η ενσωμάτωση των μύρτιλλων στη διατροφή προτείνεται ως μια φυσική προσέγγιση για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών και την προαγωγή της υγιούς γήρανσης.
Με την ελκυστική τους γεύση και το βολικό τους μέγεθος, αυτά τα μικρά φρούτα είναι επίσης ένα ευέλικτο σνακ.
Ωστόσο, παρόλο που τα μύρτιλλα ή αλλιώς blueberries είναι ένα εξαιρετικό καλοκαιρινό σνακ, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθούν φρέσκα και πιθανώς γνωρίζετε τη δυσαρέσκεια του να αγοράζετε ένα κουτί με μύρτιλλα μόνο και μόνο για να τα δείτε να μουχλιάζουν μέσα σε μία ή δύο ημέρες.
Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα αποθηκεύσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιπλέον, ο τρόπος που αποθηκεύετε τα blueberries παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρησή τους και κάποιες τεχνικές υπόσχονται να τα κρατήσουν φρέσκα και χωρίς μούχλα έως και για 10 ημέρες.
Πώς να αποθηκεύσετε τα φρέσκα μύρτιλλα για να παραμείνουν φρέσκα και χωρίς μούχλα
Αφού πλύνετε εκ των προτέρων τα φρούτα σας, στεγνώστε τα καλά και αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για επτά έως δέκα ημέρες. Το Southern Living προτείνει να τοποθετήσετε ένα χαρτί κουζίνας στον πάτο του δοχείου πριν τοποθετήσετε μέσα τα blueberries, ώστε να απορροφήσει την επιπλέον υγρασία.
Η ιστοσελίδα εξηγεί επιπλέον: «Αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τα μύρτιλλα σύντομα, θα πρέπει να περιμένετε να τα πλύνετε μέχρι να είστε έτοιμοι να τα καταναλώσετε. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της αλλοίωσης, αποφεύγοντας την προσθήκη επιπλέον υγρασίας στο σύνολο».
«Αν αποθηκεύετε τα μύρτιλλα σας χωρίς να τα πλύνετε, αφήστε τα στο αρχικό τους δοχείο ή σε ένα αεροστεγές δοχείο επενδυμένο με χαρτί κουζίνας για να παραμείνουν φρέσκα».
Διαβήτης: Τα φρούτα που συστήνει διαιτολόγος της Cleveland Clinic – Ποια πρέπει να αποφεύγετε;
Πώς να προετοιμάσετε και να πλύνετε τα μύρτιλλα
Ακόμη κι αν φαίνονται καθαρά, τα blueberries μπορεί να φέρουν χώμα, έντομα και βακτήρια. Αν και το ξέπλυμα με νερό ίσως να μην εξαλείφει εντελώς τη βρομιά και τους ανεπιθύμητους επισκέπτες, μπορεί να τους μειώσει σημαντικά.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικές τεχνικές προετοιμασίας και πλυσίματος που είναι πιο αποτελεσματικές στην απομάκρυνση βρομιάς, βακτηρίων και φυτοφαρμάκων. Το Southern Living συνιστά να επιλέγετε προσεκτικά τα μύρτιλλα για να βεβαιωθείτε ότι είναι όλα «στην καλύτερη κατάστασή τους».
«Ρίξτε τα blueberries σε ένα πιάτο ή δίσκο και αφαιρέστε προσεκτικά όσα είναι μαραμένα, μουχλιασμένα ή μαλακά, καθώς και οποιοδήποτε κοτσάνι ή φύλλο. Αφού έχετε διαλέξει προσεκτικά τα μύρτιλλα, μπορείτε να προχωρήσετε στο πλύσιμο».
Για το πλύσιμο, βάλτε τα μύρτιλλα σε σουρωτήρι που να επιτρέπει στο νερό να κυκλοφορεί. Στη συνέχεια, ξεπλύνετέ τα με κρύο νερό για περίπου 15 έως 30 δευτερόλεπτα, κουνώντας ή ανακατεύοντάς τα απαλά κατά διαστήματα.
Μπορείτε επίσης να κάνετε έναν πιο ολοκληρωμένο καθαρισμό με διάλυμα ξιδιού ή μαγειρικής σόδας. Για το διάλυμα ξιδιού, αναμείξτε μια ποσότητα από αποσταγμένο ξίδι με τρεις ποσότητες κρύου νερού σε ένα μεγάλο μπολ.
Συνεχίστε προσθέτοντας τα μύρτιλλα και αφήστε τα να μουλιάσουν στο διάλυμα για περίπου ένα λεπτό. Στραγγίστε και ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό. Για το διάλυμα μαγειρικής σόδας, ανακατέψτε μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα με ένα φλιτζάνι κρύο νερό σε ένα μεγάλο μπολ.
Έπειτα, προσθέστε τα μύρτιλλα και αφήστε τα να μουλιάσουν για περίπου ένα λεπτό. Στραγγίστε και ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό.
Το τέλειο κόλπο για να διατηρήσετε φρέσκες τις φράουλες
Και πάλι, για να αποφύγετε τη μούχλα, απλώστε τα μύρτιλλα πάνω σε χαρτί κουζίνας ή καθαρό πανί και σκουπίστε τα απαλά. Το Southern Living προτείνει να τα αφήσετε στην άκρη να στεγνώσουν στον αέρα και να βεβαιωθείτε ότι έχουν στεγνώσει εντελώς πριν τα αποθηκεύσετε.