Θέλετε να διατηρήσετε τη σάλτσα για μακαρόνια φρέσκια για περισσότερο καιρό και να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων; Ένα απλό κόλπο αποθήκευσης μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων, διατηρώντας τη γεύση και την ποιότητά της για περισσότερες ημέρες.
Πώς να διατηρήσετε το μαρούλι φρέσκο για μια ολόκληρη εβδομάδα – Το απλό κόλπο που προτείνει ειδικός
Το κόλπο που θα διατηρήσει τη σάλτσα για μακαρόνια φρέσκια
Γνωρίζουμε ήδη ότι μόλις ανοίξουμε μια σάλτσα για μακαρόνια, αυτή μπορεί να διατηρηθεί για περίπου 5-7 ημέρες στο ψυγείο. Ο τύπος της σάλτσας και η μέθοδος αποθήκευσης, μάλιστα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Οι σάλτσες με βάση την ντομάτα μπορεί να σας κρατήσουν καλυμμένους για 5-7 ημέρες. Οι σάλτσες με βάση την κρέμα όμως πρέπει να καταναλώνονται εντός 3-5 ημερών.
Ωστόσο, υπάρχει μια λύση που θα παρατείνει τον χρόνο που μπορείτε να γευτείτε τη σάλτσα ζυμαρικών σας. Είτε αγοράζετε έτοιμη σάλτσα ζυμαρικών είτε φτιάχνετε τη δική σας στο σπίτι, το να τη διατηρήσετε φρέσκια για περισσότερο χρόνο μπορεί να είναι δύσκολο.
Μόλις ανοίξετε ένα βάζο και το οξυγόνο έρθει σε επαφή με τη σάλτσα, αυτή εκτίθεται σε όλα τα στοιχεία του περιβάλλοντος της κουζίνας.
Ο Νo1 τρόπος να διατηρήστε το ψωμί φρέσκο και χωρίς μούχλα για πολλές μέρες σύμφωνα με έρευνα
Γυρίστε ανάποδα το βάζο
Ωστόσο, υπάρχει ένα αντισυμβατικό κόλπο που προτείνει ότι αν αποθηκεύσετε τα βάζα ανάποδα, η σάλτσα θα διαρκέσει περισσότερο.
Η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι, αποθηκεύοντας τα βάζα ανάποδα, η αλλοίωση της τροφής θα επιβραδυνθεί, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει «φρέσκια».
Όταν τα βάζα τοποθετούνται ανάποδα, η ανάπτυξη μούχλας καθυστερεί, αποτρέποντας τη γρήγορη αλλοίωση της τροφής. Αν σας φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, η Tracey Rutherford, Food Editor στο taste.com.au, τόνισε:
«Το έχω κάνει με πολτό ντομάτας. Γυρίζω το βάζο ανάποδα και το χτυπώ ελαφρά σε μια επιφάνεια κοπής για να πέσει ο πολτός προς το καπάκι, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα ρευστός».
Το κόλπο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Facebook πριν από μερικά χρόνια, αλλά οι λάτρεις της μαγειρικής εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν.
«Πάντα αποθηκεύω τον πολτό ντομάτας ανάποδα. Όχι μόνο αποτρέπει τη μούχλα, αλλά επίσης, στο τέλος του βάζου, δεν χρειάζεται να ξύνω τον πάτο για να βγάλω το υπόλοιπο», ανέφερε Alison Adams.
Βέβαια, το κόλπο αυτό δεν αποτρέπει απόλυτα την ανάπτυξη μούχλας στα βάζα, αλλά μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Το τέλειο κόλπο για να διατηρήσετε φρέσκες τις φράουλες
Συμβουλές για να αποφύγουμε τη μούχλα στη σάλτσα
Η Cathy Moir, Senior Food Microbiology Consultant στο CSIRO Agriculture and Food, εξήγησε ότι το να γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα δεν κρατάει το φαγητό φρέσκο, αλλά επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής του.
«Γυρίζοντας το βάζο ανάποδα, η επιφάνεια όπου θα μπορούσε να είχε καλυφθεί με μούχλα όταν θα το ανοίγατε, τώρα πιέζεται προς το καπάκι, με ελάχιστο αέρα, και έτσι δυσκολεύεται να αναπτυχθεί».
Ωστόσο, το κόλπο δεν αποτρέπει την ανάπτυξη ζυμομυκήτων και ορισμένων βακτηρίων, καθώς αυτά μπορούν να αναπτυχθούν είτε υπάρχει αέρας είτε όχι.
«Τα εμπορικά επεξεργασμένα (συνήθως μαγειρεμένα) τρόφιμα σε βάζα ή κονσέρβες παραμένουν σταθερά σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ανοιχτούν, επειδή είναι σφραγισμένα και οι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να εισχωρήσουν. Όταν τα ανοίγουμε, εκθέτουμε το περιεχόμενο στο περιβάλλον και σε όλα τα μικρόβια που βρίσκονται γύρω μας», τόνισε.
Αυτή η σάλτσα προκαλεί φλεγμονή, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και έχει πολλές θερμίδες!
Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, καλό είναι να μειώσουμε τον χρόνο που τα βάζα μένουν ανοιχτά, καθώς και να χρησιμοποιούμε πάντα καθαρό κουτάλι, ώστε να περιορίσουμε την εισχώρηση μικροβίων στις σάλτσες.