Ρύζι: Πόσο καιρό διατηρείται στο ψυγείο μετά το μαγείρεμά του και τι πρέπει να προσέχετε

Πόσο καιρό διατηρείται το ρύζι στο ψυγείο μετά το μαγείρεμά του;

Το ρύζι που περισσεύει είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά. Είναι ιδανικό για να το φτιάξετε τηγανητό και εύκολο να το ενσωματώσετε σε άλλες συνταγές ρύζι, όπως γεμιστές πιπεριές ή ακόμη και ρυζόγαλο. Όμως πόσο διαρκεί στο ψυγείο πριν χαλάσει;

Το μαγειρεμένο ρύζι έχει εκπληκτικά σύντομη διάρκεια ζωής: Θα πρέπει να ζεσταθεί μόνο μία φορά και να καταναλωθεί μέσα σε μία ημέρα.

Γιατί η διάρκεια ζωής του ρυζιού είναι μικρότερη από άλλα τρόφιμα που διατηρούνται στο ψυγείο; Η απάντηση έχει να κάνει με ένα συγκεκριμένο βακτήριο που δεν έχετε καν συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να κρύβεται, το οποίο προκαλεί κάτι που ονομάζεται «σύνδρομο τηγανητού ρυζιού».

Το βακτήριο Bacillus cereus

Ο Bacillus cereus, ένα βακτήριο, βρίσκεται συνήθως στο περιβάλλον και μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του άψητου ρυζιού. «Τα σπόρια του B. cereus και ορισμένες από τις έξι τοξίνες που παράγουν μπορούν να επιβιώσουν από το μαγείρεμα» εξηγεί στο tasteofhome η Vanessa Coffman, διευθύντρια προγράμματος στο Stop Foodborne Illness. Και προσθέτει ότι «αυτές οι τοξίνες αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την υγεία σας».

Ο FDA εκτιμά ότι υπάρχουν 63.400 ασθένειες που συνδέονται με το B. cereus στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αρρωσταίνουν από μια τοξίνη B. cereus θα έχουν ήπια συμπτώματα, όπως πόνος στο στομάχι, που υποχωρούν σε 24 ώρες. Ωστόσο, για όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι, η κατανάλωση των βακτηρίων ή των τοξινών μπορεί να αποδειχθεί άκρως επικίνδυνη.

Το κλειδί για την πρόληψη

«Ο B. cereus πολλαπλασιάζεται και ευδοκιμεί σε θερμοκρασία δωματίου, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερο χρόνο το μαγειρεμένο ρύζι μένει χωρίς ψυγείο, τόσο πιο πιθανό είναι να μην είναι ασφαλές για κατανάλωση» υπογραμμίζει η Vanessa Coffman.

«Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και όσους τρώνε μαζί σας, σερβίρετέ το αμέσως μόλις μαγειρευτεί. Εάν αποθηκεύετε μαγειρεμένο ρύζι, ψύξτε το μέσα σε μία ώρα και μην το διατηρείτε μαγειρεμένο στο ψυγείο για περισσότερο από μία ημέρα» αναφέρει η ίδια.

Η κατάψυξη του ρυζιού είναι μια άλλη επιλογή, αλλά και πάλι πρέπει να το κάνετε αμέσως μετά το μαγείρεμα. Η κατάψυξη των τροφίμων βοηθά στην πραγματικότητα να σταματήσει η ανάπτυξη βακτηρίων από το σχηματισμό τους, οπότε αυτή μπορεί να είναι ακόμη καλύτερη επιλογή από την ψύξη.

Πώς να καταλάβετε αν έχει χαλάσει

Δεδομένου ότι δεν μπορείτε να δείτε ή να μυρίσετε το B. cereus, υποθέστε ότι το ρύζι έχει χαλάσει αν δεν το έχετε βάλει στο ψυγείο μέσα σε μία ώρα από το μαγείρεμα ή αν έχει παραμείνει στο ψυγείο για περισσότερες από 24 ώρες.

Πώς να ξαναζεστάνετε το ρύζι

Η καλύτερη επιλογή είναι να φτιάχνετε καινούριο ρύζι με κάθε γεύμα, επισημαίνει η Vanessa Coffman καθώς το ρύζι είναι ένα τρόφιμο που ζεσταίνεται μία φορά – δεν κάνει να το ζεσταίνετε ξανά και ξανά. Είτε καταναλώστε το ρύζι που περίσσεψε μία φορά μέσα σε 24 ώρες είτε φτιάξτε νέο ρύζι.

Scroll to Top