Το σημείο στο ψυγείο σας που είναι πιο βρώμικο από τουαλέτα – Πως θα το καθαρίσετε

ψυγείο

Η κουζίνα σας μπορεί συχνά να είναι το καταφύγιό σας, δίνοντάς σας πρόσβαση στο αγαπημένο σας comfort food οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ωστόσο κάπου εκεί κρύβονται και τα μικρόβια.

Το να μαγειρεύετε ένα διασκεδαστικό γεύμα με φίλους μπορεί να είναι το τέλειο ανακουφιστικό από το άγχος για εσάς.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το ψυγείο σας θα μπορούσε να είναι ένα αγαπημένο σημείο κατασκήνωσης για πολλά τροφιμογενή παθογόνα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ υπολογίζουν ότι 1 στους 6 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες αρρωσταίνει κάθε χρόνο από τροφιμογενείς ασθένειες. Νομίζετε ότι τα τρόφιμα στο ψυγείο σας θα ήταν ασφαλή από αυτά τα παθογόνα;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως είναι μύθος ότι αυτά τα βακτήρια δεν μπορούν να επιβιώσουν στο ψυγείο σας, σύμφωνα με την Daily Laboratories. Για παράδειγμα το μικρόβιο Listeria monocytogenes μπορεί να επιβιώσει σε θερμοκρασίες έως και σε δύο βαθμούς κελσίου.

Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ εξέτασε μερικά από τα πιο βρώμικα μέρη στην κουζίνα σας και διαπίστωσε ότι τα δύο πιο βρὠμικα σημεία είναι οι θήκες λαχανικών και κρέατος στο ψυγείο σας. Βρήκαν σαλμονέλα, λιστέρια, μύκητες και μούχλα να αναπτύσσονται σε αυτά τα μέρη. Το NSF προτείνει να καθαρίζετε τα συρτάρια των λαχανικών και του κρέατος με ζεστό σαπουνόνερο κάθε μήνα, αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τη μόλυνση των τροφίμων σας.

3 τρόποι να καθαρίσετε

  1. Καθαρίστε τα συρτάρια σας.
  2. Απολυμάνετε τα συρτάρια σας
  3. Χρησιμοποιήστε σακούλες τροφίμων

1. Καθαρίστε τα συρτάρια σας.

Καθώς τα φρούτα σαπίζουν οι μυρωδιές είναι σίγουρο σημάδι ότι ήρθε η ώρα να καθαρίσετε τα συρτάρια του ψυγείου σας, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποφύγετε τα μικρόβια εν τη γενέσει τους ελέγχετε τακτικά τα φρούτα και τα λαχανικά σας και καθαρίζοντας ανάλογα. Επιθεωρείτε τα συρτάρια σας μια φορά την εβδομάδα και να τα καθαρίζετε βαθιά περίπου μία φορά το μήνα ή κάθε άλλο μήνα, ανάλογα με το τι περιέχει.

Ορίστε τι κάνετε. Βγάλτε τα συρτάρια και πετάξτε οτιδήποτε έχει χαλάσει. Κρατήστε στην άκρη τα καλά προϊόντα. Πλύνετε τα συρτάρια στο νεροχύτη με ζεστό νερό, σαπούνι πιάτων και ένα καθαρό σφουγγάρι ή βούρτσα. Το σαπούνι και το νερό θα πρέπει να είναι αρκετά για τη συνήθη συντήρηση, αλλά φροντίστε να ξεπλένετε καλά τα καθαρά συρτάρια σας, έτσι ώστε τα προϊόντα σας να μην έρχονται σε επαφή με σαπούνι. Επίσης, στεγνώνετε πάντα καλά τα συρτάρια σας — τα μικρόβια ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα!

2. Απολυμάνετε τα συρτάρια σας

Απλώς συνδυάστε ένα μέρος λευκού ξιδιού με δύο μέρη ζεστού νερού σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και, στη συνέχεια, ψεκάστε γενναιόδωρα το εσωτερικό των συρταριών. Τρίψτε ολόκληρο το συρτάρι με μια καθαρή βούρτσα ή σφουγγάρι για να αποφύγετε τη μόλυνση και μετά ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Βεβαιωθείτε ότι τα συρτάρια στέγνωσαν καλά. Μόλις στεγνώσουν τοποθετήστε τα πίσω.

3. Χρησιμοποιήστε σακούλες τροφίμων

Ο μελλοντικός καθαρισμός θα είναι πολύ πιο εύκολος εάν αποτρέψετε εξαρχής μεγάλα προβλήματα. Κρατήστε τα φρούτα και τα λαχανικά σας σε συσκευασίες προϊόντων ή σε επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες, όταν βρίσκονται στο ψυγείο – οι σακούλες θα συγκρατήσουν το χάος εάν το φαγητό σας χαλάσει, ώστε να μπορείτε να το πετάξετε εύκολα χωρίς να λερώσετε. Οι επενδύσεις συρταριών εμποδίζουν επίσης τα πιθανά σάπια προϊόντα να αγγίξουν απευθείας το συρτάρι. Απορροφούν επίσης το αέριο αιθυλένιο (μια φυτική ορμόνη που επηρεάζει τη διαδικασία ωρίμανσης) για να διατηρούν τα φρούτα και τα λαχανικά σας πιο φρέσκα, περισσότερο.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top