Οι 10 καλύτερες τροφές για να ενισχύσετε τη μνήμη σας

man eating

Αν η απόδοσή σας στη δουλειά έχει πέσει, και η μνήμη σάς απατά συχνά, ίσως ήρθε η ώρα να βελτιώσετε τη διατροφή σας.

 

Τώρα τελευταία ξεχνάτε εκκρεμότητες για το σπίτι ή τη δουλειά, νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αποδώσετε όπως θα θέλατε στην εργασία σας, και το μυαλό σας είναι θολωμένο; Δεν είστε οι μόνοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ακριβώς το ίδιο. Σίγουρα σας λείπει η ξεκούραση, η αυτοφροντίδα και η ηρεμία. Σας λείπει όμως και κάτι άλλο: η σωστή διατροφή.

Συνήθως, η πρώτη μας σκέψη όταν θέλουμε να δώσουμε μια ώθηση στον οργανισμό μας είναι να πάρουμε ένα συμπλήρωμα βιταμινών. Το παίρνουμε από το φαρμακείο της γειτονιάς μας, νιώθουμε πολύ γρήγορα την αποτελεσματικότητά του, και συνεχίζουμε να τρώμε άτσαλα, ανθυγιεινά και άσκεπτα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η λάθος διατροφή επιβαρύνει τον οργανισμό, και οδηγεί σε προβλήματα υγείας, παθολογικά, πνευματικά, και ψυχικά. Μπορούμε να το ανατρέψουμε αυτό; Φυσικά και ναι!

Αυτές είναι οι 10 top τροφές για σούπερ πνευματική απόδοση

Αν θέλετε το μυαλό σας να λειτουργεί ρολόι, οι σκέψεις σας να είναι ξεκάθαρες και διαυγείς, και να αποκτήσετε μνήμη ελέφαντα, επιλέξτε τροφές που ενισχύουν την πνευματική λειτουργία. Οι τροφές αυτές εμπεριέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως: η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, φυλλικό οξύ, Β6, Β12), η βιταμίνη Ε, ο σίδηρος, τα ω-3 λιπαρά οξέα και ορισμένα από τα απαραίτητα αμινοξέα. Δείτε ποιες είναι οι 10 καλύτερες για τη μνήμη σας, και γεμίστε ψυγείο και ντουλάπια με αυτές.

αυγά και μνήμη
PHoto Unsplash.com

1. Αυγά

Το υπερ-όπλο των αυγών είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα που συντελούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Οι πρωτεΐνες τους μας γεμίζουν ενέργεια, ενώ η ένωση χολίνη που βρίσκεται στον κρόκο τους προωθεί την υγεία των νευροδιαβιβαστών.

2. Ψάρια

Ακόμα κι αν δεν είστε φανατικοί ψαροφάγοι, αξίζει να αρχίσετε να τρώτε λιπαρά ψάρια, όπως σολομό ή σαρδέλες, για να ενισχύσετε την εγκεφαλική σας λειτουργία. Τα ω-3 λιπαρά οξέα τους είναι πολύτιμος σύμμαχος στην εκμάθηση, την απομνημόνευση και την πνευματική σας απόδοση.

3. Καρύδια

Έχει αποδεχθεί ότι σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, τα καρύδια είναι ο πλέον ευεργετικός. Τα καλά λιπαρά του βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, δρουν ως αντιοξειδωτικά και μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για παθήσεις όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ.

4. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Δεν θεωρείται άδικα «ο υγρός χρυσός» καθώς το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει περίπου 230 αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες. Ειδικά η ολεοκανθάλη που περιέχει έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα νευροπροστατευτική.

broccoli

5. Μπρόκολο

Με υψηλά επίπεδα χολίνης και βιταμίνη Κ, το μπρόκολο ανήκει στις υπερτροφές. Αυξήστε την κατανάλωσή του και θα δείτε σημαντικά αποτελέσματα στην ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας και της μνήμης σας.

6. Σπόροι

Εντάξτε στη διατροφή σας σπόρους όπως οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος που είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά οξέα. Προτιμήστε και τον σπόρο κολοκύθας που, όπως έχει βρεθεί, βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης, ενός ενζύμου σημαντικού για τη διάθεση και την υγεία του εγκεφάλου.

 

φράουλα και μνήμη
Photo Unsplash.com

7. Φράουλες και βατόμουρα

Καταναλώνοντας μούρα, όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα, ενισχύετε τον οργανισμό σας με πολυφαινόλες, βιταμίνη Α και C, καθώς και ανθοκυανίνη. Τα συστατικά αυτά έχουν αντιοξειδωτική δράση, διατηρούν το μυαλό σας σε εγρήγορση, και αυξάνουν την ικανότητα μάθησης.

8. Μαύρη σταφίδα

Πλούσια πηγή βιταμίνης C και γάμα-λινεολικού οξέως, η μαύρη σταφίδα έχει βρεθεί ότι καθυστερεί τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

9. Ντομάτα

Το λυκοπένιο που εμπεριέχεται στις ντομάτες προστατεύει τον εγκέφαλο από τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα ανθρώπινα κύτταρα και συμβάλλουν στην πρόκληση της γεροντικής άνοιας.

10. Μαύρη σοκολάτα

Οι λάτρεις της σοκολάτας, θα εκτιμήσετε το γεγονός ότι δεν αποτελεί μόνο απόλαυση του ουρανίσκου και comfort food. Η μαύρη σοκολάτα, εν μέσω άλλων καλών, βοηθά εξαιρετικά τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Εξάλλου, δεν μας είναι τυχαία γνωστή ως σοκολάτα υγείας!

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top