Το γλυκόξινο φρούτο που μειώνει σάκχαρο, τριγλυκερίδια και φλεγμονή, αποτρέπει τον καρκίνο και προστατεύει την καρδιά

Το γλυκόξινο φρούτο που μειώνει σάκχαρο, τριγλυκερίδια και φλεγμονή, αποτρέπει τον καρκίνο και προστατεύει την καρδιά

Υπάρχει ένα γλυκόξινο φρούτο, οι καρποί, οι σπόροι και τα φύλλα του οποίου είναι γεμάτα με ισχυρές φυτικές ενώσεις και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα μούσμουλα μπορούν να προσφέρουν μια ποικιλία οφελών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από ορισμένες ασθένειες. Ποιο είναι;

Το «ερωτόμηλο» που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και τους εγκεφάλου

Ποιο είναι το γλυκόξινο φρούτο και ποια η διατροφική του αξία

Το μούσμουλο (Eriobotrya japonica) είναι ένα δέντρο που προέρχεται από την Κίνα και είναι πολύτιμο για τους γλυκούς καρπούς του. Τα μούσμουλα είναι μικρά, στρογγυλά φρούτα που αναπτύσσονται σε συστάδες. Το χρώμα τους ποικίλλει από κίτρινο έως κόκκινο-πορτοκαλί, ανάλογα με την ποικιλία.

Τα μούσμουλα είναι φρούτα χαμηλών θερμίδων που παρέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα, καθιστώντας τα πολύ θρεπτικά. Ένα φλιτζάνι (149 γραμμάρια) κομμένα σε κύβους μούσμουλα περιέχει:

  • Θερμίδες: 70
  • Υδατάνθρακες: 18 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
  • Προβιταμίνη Α: 46% της Ημερήσιας Αξίας (ΗΑ)
  • Βιταμίνη Β6: 7% της ΗΑ
  • Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 5% της ΗΑ
  • Μαγνήσιο: 5% της ΗΑ
  • Κάλιο: 11% της ΗΑ
  • Μαγγάνιο: 11% της ΗΑ

Αυτά τα φρούτα έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή αντιοξειδωτικά, τα οποία αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη και μπορούν να προστατεύσουν από ασθένειες. Τα καροτενοειδή είναι επίσης πρόδρομοι της βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή όραση, την ανοσολογική λειτουργία και την κυτταρική ανάπτυξη.

Επιπλέον, τα μούσμουλα διαθέτουν φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6, τα οποία είναι σημαντικά για την παραγωγή ενέργειας και τον σχηματισμό αιμοσφαιρίων. Παρέχουν, επίσης, μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, καθώς και μαγγάνιο, το οποίο υποστηρίζει την υγεία των οστών και τον μεταβολισμό.

Επιπλέον, τα μούσμουλα περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης C, θειαμίνης (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), χαλκού, σιδήρου, ασβεστίου και φωσφόρου.

Τα οφέλη των μούσμουλων για την υγεία

  1. Μπορούν να προάγουν την υγεία της καρδιάς
  2. Μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες
  3. Μπορούν να βελτιώσουν τη μεταβολική υγεία
  4. Μπορούν να προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

1. Μπορούν να προάγουν την υγεία της καρδιάς

Τα μούσμουλα μπορούν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς λόγω της συγκέντρωσης βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Συγκεκριμένα, το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχουν είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την ορθή λειτουργία των αρτηριών.

Τα καροτενοειδή και οι φαινολικές ενώσεις τους μπορούν επίσης να προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις μειώνοντας τη φλεγμονή και αποτρέποντας την κυτταρική βλάβη. Τα καροτενοειδή έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές επιδράσεις που βοηθούν στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες.

Στην πραγματικότητα, μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα άτομα που τρώνε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε καροτενοειδή έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σε σύγκριση με εκείνα που τρώνε λιγότερα από αυτά τα τρόφιμα.

Το «λυκόμουρο» που προστατεύει το συκώτι, τα μάτια, το δέρμα, μειώνει το σάκχαρο και αποτρέπει τον καρκίνο

2. Μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα εκχυλίσματα της φλούδας, των φύλλων και των σπόρων του μούσμουλου έχουν αντικαρκινικές επιδράσεις. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξε ότι το εκχύλισμα από τις φλούδες του μούσμουλου ανέστειλε σημαντικά την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων της ουροδόχου κύστης στον άνθρωπο.

Επιπλέον, οι ουσίες στο δέρμα και τη σάρκα των μούσμουλων, όπως τα καροτενοειδή και οι φαιολικές ενώσεις, είναι γνωστό ότι διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Η β καροτίνη έχει επιδείξει αντικαρκινικές επιδράσεις τόσο σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες όσο και σε ζώα, ενώ το χλωρογενικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει την ανάπτυξη όγκων σε πολλαπλές μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες.

Επιπλέον, η έρευνα σε ανθρώπους δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα προσφέρει σημαντική προστασία από τον καρκίνο. Παρ’ όλα αυτά, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τα μούσμουλα.

3. Μπορούν να βελτιώσουν τη μεταβολική υγεία

Τα μούσμουλα μπορούν να βελτιώσουν τη μεταβολική υγεία μειώνοντας τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης, μιας ορμόνης που βοηθά στη μεταφορά του σακχάρου στο αίμα στα κύτταρά σας για να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια.

Διάφορα μέρη του δέντρου, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων και των σπόρων του, χρησιμοποιούνται από καιρό στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για την αντιμετώπιση μεταβολικών προβλημάτων όπως το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Σε μια μελέτη 4 εβδομάδων, ποντίκια που τρέφονταν με μούσμουλα σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τριγλυκεριδίων και ινσουλίνης από ποντίκια που ακολουθούσαν μόνο δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Άλλες μελέτες σε τρωκτικά υποδηλώνουν ότι τα εκχυλίσματα φύλλων και σπόρων μούσμουλου μπορούν επίσης να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα. Ωστόσο, είναι απαραίτητες μελέτες σε ανθρώπους.

4. Μπορεί να προσφέρει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με πολλές παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικές παθήσεις και διαβήτη. Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι τα μούσμουλα έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σε μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα, ο χυμός μούσμουλου αύξησε σημαντικά τα επίπεδα μιας αντιφλεγμονώδους πρωτεΐνης που ονομάζεται ιντερλευκίνη-10 (IL-10), ενώ παράλληλα μείωσε σημαντικά τα επίπεδα δύο φλεγμονωδών πρωτεϊνών -ιντερλευκίνης-6 (IL-6) και του παράγοντα TNF-α.

Επιπλέον, μια μελέτη σε τρωκτικά διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα με εκχύλισμα καρπού μούσμουλου μείωσε τη συνολική φλεγμονή που προκαλείται από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και μείωσε σημαντικά τα επίπεδα ενδοτοξινών, ενός τύπου φλεγμονώδους ουσίας, στο ήπαρ.

Το πεντανόστιμο στρογγυλό φρούτο που προστατεύει το δέρμα, ρίχνει το σάκχαρο και αποτρέπει τον καρκίνο

Αυτές οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις πιθανότατα οφείλονται στο ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων που περιέχουν τα μούσμουλα. Παρόλα αυτά, απαιτείται έρευνα σε ανθρώπους.

Πηγές: Healthline, Frontiets in Plant Science, USDA, The American Journal of Clinical Nutrition, Nutrition Research and Practice, Toxicology Letters, CMAJ Open, Phytotherapy Research, Bioscience Biotechnology Biochemistry, Journal of Agricultural and Food Chemistry

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top