Θέλετε να μάθετε το απλό μυστικό που βοήθησε τον Sir David Attenborough να παραμείνει ενεργός και υγιής στα 99 του χρόνια; Ο διάσημος βιολόγος και ντοκιμαντερίστας αποκαλύπτει ότι η μακροζωία του οφείλεται σε μικρές αλλαγές.
Μακροζωία: Δύο ενέσεις παρατείνουν τη ζωή κατά 20% – Ελπιδοφόρα έρευνα
Το μυστικό μακροζωίας του 99χρονου David Attenborough
Ο παγκοσμίου φήμης βιολόγος Sir David Attenborough μόλις συμπλήρωσε την εντυπωσιακή ηλικία των 99 ετών αυτή την εβδομάδα. Ο παρουσιαστής έχει προηγουμένως εκφράσει την επιθυμία του να φτάσει τα 100, αν και υπαινίχθηκε πως το «τέλος του πλησιάζει».
Ο 99χρονος αποδίδει μέρος της διαρκούς του υγείας και ενέργειας σε μια σχετικά μικρή, αλλά σημαντική αλλαγή στη διατροφή του. Ο Sir David, ο οποίος δεν είναι πλήρως χορτοφάγος, είναι γνωστός για τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, μια απόφαση που πιστεύει ότι ίσως συμβάλλει στη μακροζωία του.
Όπως αναφέρει το Surrey Live, αυτή η διατροφική αλλαγή δεν είναι ιδιαίτερα πρόσφατη, καθώς ο Attenborough είχε μιλήσει για τη στάση του απέναντι στο φαγητό το 2017.
«Σίγουρα έχω αλλάξει τη διατροφή μου. Όχι με κάποιο δραματικό τρόπο. Αλλά δεν νομίζω ότι έχω φάει κόκκινο κρέας εδώ και μήνες».
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι εξακολουθεί να απολαμβάνει τυρί και ψάρι, αλλά συνολικά έχει «γίνει πολύ πιο χορτοφάγος» απ’ ό,τι φανταζόταν ποτέ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Εφαρμόζει αυτά που διδάσκει – Τι κάνει με το κρέας
Αν αναλογιστούμε την επιστήμη που υποστηρίζει τα οφέλη μιας διατροφής βασισμένης στα φυτά για την υγεία και τη μακροζωία, φαίνεται πως ο ειδικός στη βιολογία εφαρμόζει στην πράξη αυτά που διδάσκει, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση κόκκινου κρέατος όπως βοδινό, αρνί, πρόβειο, χοιρινό, μοσχαρίσιο, ελάφι και κατσικίσιο κρέας.
Ο Sir David γιόρτασε τα 99α του γενέθλια την Πέμπτη, 8 Μαΐου, αλλά αναγνωρίζει ανοιχτά ότι βρίσκεται στο λυκόφως της ζωής του, ένα συναίσθημα που εξέφρασε στη διάρκεια της πιο πρόσφατης σειράς του, Ocean, στην οποία εξετάζει τον αδιαμφισβήτητο ρόλο της θαλάσσιας ζωής στο οικοσύστημα του πλανήτη μας.
Μακροζωία: Τα 6 βήματα στη διατροφή που θα σας χαρίσουν έως και 13 χρόνια ζωής
Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου
Η διατροφική του προσέγγιση υποστηρίζεται από διάφορους φορείς υγείας, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ην. Βασιλείου να προειδοποιεί ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου.
Πολλά από αυτά τα κρέατα είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία, όταν καταναλώνονται σε υπερβολή, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.
Ωστόσο, πριν αφαιρέσετε συγκεκριμένες τροφές από τη διατροφή σας, είναι απαραίτητο να διασφαλίσετε ότι δεν θα σας λείψουν βασικά θρεπτικά συστατικά και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η αποτυχία διατήρησης μιας ισορροπημένης και θρεπτικής διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.
Ειδικοί από το Harvard Health προτείνουν ότι τα άτομα που επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος θα πρέπει να αναζητήσουν κατάλληλα υποκατάστατα ώστε να διατηρήσουν επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης. Ο Daniel Pendick, πρώην αρχισυντάκτης του Harvard Men’s Health Watch, επισήμανε ότι η αντικατάσταση μιας ημερήσιας μερίδας κόκκινου κρέατος με άλλες επιλογές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 7 έως 19 τοις εκατό.
Παρά τις προσωπικές του προκλήσεις, ο Sir David παραμένει μια καθοριστική παρουσία, συνεχίζοντας να προσφέρει τη χαρακτηριστική φωνή του σε ντοκιμαντέρ άγριας ζωής του BBC.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το ρόφημα που μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε μέχρι τα 100, αλλά μόνο αν το πιείτε το πρωί
Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συχνά σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή «κακή» χοληστερόλη και μπορεί να ενισχύσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με τις πληροφορίες υγείας που παρέχει το Cleveland Clinic Health Essentials.
Επιπλέον, έρευνες υποδεικνύουν ότι η μείωση ή η αποκοπή του κόκκινου κρέατος μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιοπαθειών και του σχετιζόμενου κινδύνου θνησιμότητας.
Το Scottish Cancer Foundation παραθέτει μελέτες που συνδέουν την υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, προτείνοντας ότι η μείωση του κόκκινου κρέατος ενδέχεται να μειώσει και τον κίνδυνο άλλων τύπων καρκίνου. Περαιτέρω στοιχεία δείχνουν ότι η σημαντική κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Διατροφές που περιορίζουν ή εξαλείφουν το κρέας συνήθως έχουν χαμηλότερο περιεχόμενο σε θερμίδες και λίπη, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Μια διατροφή χωρίς κρέας είναι συχνά πλούσια σε φυτικές ίνες από λαχανικά, φρούτα και δημητριακά, προάγοντας ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα και ενδεχομένως ενισχύοντας τον μεταβολισμό και τη γενική υγεία.
Ο κανόνας του 30% στο τραπέζι που βοηθά στη μακροζωία και την αντιγήρανση
Είναι κρίσιμο να ζητάτε ιατρική συμβουλή όταν σκέφτεστε να μειώσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.