Άνοια: Κρασί, τυρί και αρνί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο, σύμφωνα με μελέτη – Αλλά κόψτε αυτό το ένα φαγητό

άνοια

Η διατροφή είναι μια αλλαγή στον τρόπο ζωής που μπορεί να κάνει τη διαφορά για πολλές ασθένειες. Ωστόσο, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι ορισμένες τροφές, που συχνά θεωρούνται ως απολαυστικές λιχουδιές, θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να είναι βασικές για την καταπολέμηση της άνοιας.

Σύμφωνα με μια πρώτη στο είδος της μελέτη, η κατανάλωση τυριού, κρασιού και αρνιού βρέθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης σε μεγαλύτερη ηλικία. Πιστεύεται ότι αυτές οι τροφές θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επίπεδα πρωτεϊνών στον εγκέφαλο για να τον προστατεύσουν από βλάβες.

Άνοια: Μισή κουταλιά από αυτό το τρόφιμο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 28%, σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Τι είναι η άνοια

Η άνοια είναι ένα σύνδρομο, ή μια ομάδα συμπτωμάτων, που σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη παρακμή του εγκεφάλου. Μερικά από τα πιο γνωστά συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, σύγχυση και αλλαγές συμπεριφοράς.

Αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κινητικά προβλήματα, κατάθλιψη, ακόμη και παραισθήσεις. Λόγω της φύσης της πάθησης αυτά τα συμπτώματα θα επιδεινωθούν προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου.

Είναι πιο διαδεδομένη σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και για αυτόν τον λόγο, μερικές φορές θεωρείται ως μια κατάσταση που είναι σχεδόν αναπόφευκτη καθώς μεγαλώνουμε. Ωστόσο, περίπου το 40% των περιπτώσεων πιστεύεται ότι μπορούν να προληφθούν μέσω ορισμένων αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τη σχέση μεταξύ διατροφής και άνοιας

Στο πλαίσιο της έρευνας, η ομάδα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα στις ΗΠΑ ανέλυσε σχεδόν 1.800 Βρετανούς ηλικίας 46 έως 77 ετών. Συνέκρινε τη διατροφή τους με την ικανότητά τους να σκέφτονται γρήγορα και με ακρίβεια κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με την πρόσληψη φρέσκων και αποξηραμένων φρούτων, ωμών λαχανικών και σαλάτας, μαγειρεμένων λαχανικών, λιπαρών ψαριών, άπαχων ψαριών, επεξεργασμένου κρέατος, πουλερικών, βοδινού, αρνιού, χοιρινού, τυριού, ψωμιού, δημητριακών, τσαγιού και καφέ, μπύρας και μηλίτης, κόκκινου και λευκού κρασιού και σαμπάνιας και οινοπνευματώδων ποτών.

Το τεστ που προβλέπει την άνοια 12 χρόνια πριν από τη διάγνωση – Νέα μελέτη

Ολοκλήρωσαν επίσης ένα τεστ νοημοσύνης υγρής φάσης (FIT) ως μέρος του ερωτηματολογίου με οθόνη αφής που συντάχθηκε μεταξύ 2006 και 2010 και στη συνέχεια σε δύο αξιολογήσεις παρακολούθησης από το 2012-2013 και ξανά μεταξύ 2015-2016. Το τεστ παρέχει μια εικόνα σχετικά με την ικανότητα ενός ατόμου να «σκέφτεται εν κινήσει.

Ποια είναι τα τρόφιμα που προστατεύουν περισσότερο από την άνοια και ποιο αυξάνει τον κίνδυνο

Τα αποτελέσματα από αυτό έδειξαν ότι το τυρί ήταν μακράν η πιο προστατευτική τροφή έναντι των γνωστικών προβλημάτων που σχετίζονται με την ηλικία, ακόμη και αργά στη ζωή. Επίσης, η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού, και ένα εβδομαδιαίο γεύμα με αρνί, αλλά όχι άλλα κόκκινα κρέατα, βρέθηκε ότι βελτιώνουν τη μακροπρόθεσμη γνωστική ικανότητα.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease το 2020, έδειξε επίσης ότι ένα δημοφιλές συστατικό πρέπει να αφαιρεθεί από τη διατροφή μας για να προστατευτούμε από την άνοια: το αλάτι. Ως εκ τούτου, τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για Αλτσχάιμερ προειδοποιήθηκαν να προσέχουν πρόσληψη αλατιού για να αποφύγουν γνωστικά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου.

«Ενώ λάβαμε υπόψη αν αυτό οφείλεται μόνο στο τι τρώνε και πίνουν οι εύποροι, απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να καθοριστεί εάν οι εύκολες αλλαγές στη διατροφή μας θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά τον εγκέφαλό μας», σχολίασε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Auriel Willette, επίκουρος καθηγητής στην Επιστήμη των Τροφίμων και την Ανθρώπινη Διατροφή.

«Ανάλογα με τους γενετικούς παράγοντες που φέρουν, ορισμένα άτομα φαίνεται να προστατεύονται περισσότερο από τις επιπτώσεις του Αλτσχάιμερ, ενώ άλλα φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο», ανέφερε με τη σειρά του υποψήφιος διδάκτορας νευροεπιστήμης Brandon Klinedinst και πρόσθεσε:

«Τούτου λεχθέντος, πιστεύω ότι οι σωστές διατροφικές επιλογές μπορούν να αποτρέψουν την ασθένεια και τη γνωστική έκπτωση συνολικά. Ίσως η μαγική λύση που αναζητούμε είναι η αναβάθμιση αυτού που τρώμε. Η γνώση του τι συνεπάγεται αυτό συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του Αλτσχάιμερ και στην αναστροφή αυτής της ασθένειας».

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με γνωστική έκπτωση. Η Εταιρεία Αλτσχάιμερ προειδοποιεί ότι εάν πίνετε τακτικά περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα αυξάνετε τον κίνδυνο άνοιας».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top