Η ουλίτιδα ξεκινά αθόρυβα, αλλά αν την αφήσετε χωρίς φροντίδα, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών και σοβαρά προβλήματα υγείας. Μάθε πώς να την αναγνωρίσετε και –το κυριότερο– πώς να την προλάβετε.
Γιατί κιτρινίζουν τα δόντια ενώ τα βουρτσίζεστε συχνά; Τι να κάνετε, σύμφωνα με οδοντίατρο
Τι είναι η ουλίτιδα;
Η φλεγμονή των ούλων είναι ένας τύπος ουλίτιδας κατά την οποία ο ιστός στη βάση των δοντιών, που ονομάζεται ουλικός ιστός, φλεγμαίνει ή πρήζεται. Η πιο κοινή μορφή ουλίτιδας συμβαίνει όταν σωματίδια τροφών και άλλες ουσίες συσσωρεύονται γύρω από τα δόντια, προκαλώντας σχηματισμό κολλώδους πλάκας και σκληρής πέτρας στα ούλα και κάτω από αυτά.
Στο πρώιμο στάδιο, αυτή η συσσώρευση δεν είναι επιβλαβής εάν η φροντίδα στο σπίτι και οι τακτικοί οδοντικοί καθαρισμοί μπορούν να διατηρήσουν τη φλεγμονή υπό έλεγχο, εξηγεί η Δρ. Tien Jiang, επίκουρη καθηγήτρια πολιτικής στοματικής υγείας και επιδημιολογίας στην Οδοντιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Ωστόσο, η συνεχιζόμενη φλεγμονή από την ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μια μη αναστρέψιμη μορφή που ονομάζεται περιοδοντίτιδα, η οποία μπορεί να βλάψει τους ιστούς και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια. Μπορεί, μάλιστα, να χρειαστούν ακτινογραφίες δοντιών για να διαπιστωθεί εάν η φλεγμονή από την ασθένεια των ούλων έχει εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.
Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η ασθένεια των ούλων μπορεί να σας θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και άνοια.
Συμπτώματα ουλίτιδας
Στα αρχικά στάδια, η ουλίτιδα συνήθως δεν προκαλεί ενόχληση. Καθώς η ασθένεια των ούλων εξελίσσεται, τα συμπτώματα της ουλίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:
- κόκκινα, ευαίσθητα ή πρησμένα ούλα
- ούλα που αιμορραγούν όταν βουρτσίζετε τα δόντια ή χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα
- κακοσμία του στόματος
- πληγές στο στόμα.
Από τι προκαλείται η ουλίτιδα;
Οι περισσότερες περιπτώσεις ουλίτιδας ξεκινούν με πλάκα (η οποία είναι επίσης μια σημαντική αιτία τερηδόνας) που σκληραίνει σε πέτρα. Η συσσώρευση πλάκας και πέτρας στη γραμμή των ούλων, μαζί με βακτήρια που υπάρχουν κανονικά στο στόμα, μπορούν να ερεθίσουν και να προκαλέσουν φλεγμονή στα ούλα, προκαλώντας ουλίτιδα.
Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να σας θέσουν σε υψηλότερο κίνδυνο για ουλίτιδα, όπως:
- κακή στοματική υγιεινή
- κάπνισμα
- εγκυμοσύνη, όταν οι ορμονικές αλλαγές κάνουν τα ούλα πιο ευαίσθητα
- διαβήτης που δεν ελέγχεται καλά
- ορισμένες λοιμώξεις σε άλλα σημεία του σώματός σας
- στραβά δόντια
- βρώμικες στοματικές συσκευές όπως σιδεράκια ή οδοντοστοιχίες
- ορισμένα φάρμακα.
Θεραπεία της ουλίτιδας στον οδοντίατρο
Οι τακτικοί καθαρισμοί από έναν οδοντίατρο μπορούν να αφαιρέσουν τις εναποθέσεις πλάκας πριν η ουλίτιδα προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα. Η οδοντιατρική ομάδα διαθέτει ειδικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ξύσουν κάτω από τη γραμμή των ούλων.
Εάν τα ούλα σας είναι ευαίσθητα μετά τους καθαρισμούς, η Δρ. Jiang προτείνει να ξεπλένετε το στόμα σας με ζεστό νερό αναμεμειγμένο με επιτραπέζιο αλάτι δύο φορές την ημέρα, να παίρνετε ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη (εφόσον η ιατρική σας κατάσταση επιτρέπει τη λήψη αυτών των αναλγητικών) ή και τα δύο. «Εάν η ουλίτιδα ήταν εκτεταμένη, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε έως και δύο εβδομάδες για να αναρρώσουν οι ιστοί στο στόμα σας», προσθέτει.
Μπορείτε να ζητήσετε από τον οδοντίατρό σας να συζητήσει μαζί σας τις τεχνικές βουρτσίσματος, καθώς και αν θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, μια ειδική οδοντογλυφίδα ή ένα οδοντικό νήμα με νερό.
Αναστροφή και πρόληψη της ουλίτιδας στο σπίτι
Η ουλίτιδα είναι μια κοινή μορφή περιοδοντικής νόσου. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα, μια πιο σοβαρή πάθηση. Ευτυχώς, υπάρχουν απλοί τρόποι για να αντιστραφεί και να προληφθεί.
Το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και η χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον μία φορά την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην αντιστροφή και την πρόληψη της ουλίτιδας. Η Δρ. Jiang συνιστά το βούρτσισμα μπροστά από καθρέφτη σε ένα μπάνιο με καλό φωτισμό.
Προτείνει να τραβάτε προς τα πίσω τα χείλη σας για να κοιτάξετε στον καθρέφτη για πλάκα στη γραμμή των ούλων ή να ψηλαφίζετε με τη γλώσσα σας μετά το βούρτσισμα για να αναζητήσετε τραχιές περιοχές πλάκας. Εάν εντοπίσετε υπολειπόμενη πλάκα, γείρετε την οδοντόβουρτσά σας για να φτάσετε καλύτερα σε αυτές τις περιοχές.
Εάν επανειλημμένα δεν φτάνετε σε ορισμένες περιοχές, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε την κεφαλή της οδοντόβουρτσάς σας. Συχνά, μια μικρότερη κεφαλή οδοντόβουρτσας μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά για να φτάσει σε δυσπρόσιτες περιοχές.
Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει οδοντόκρεμες ή στοματικά διαλύματα κατά της πλάκας ή της πέτρας. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, μπορεί να περιοριστεί η ικανότητά τους να βουρτσίζουν καλά τα δόντια τους, επομένως οι ηλικιωμένοι ειδικότερα (και οι φροντιστές τους) θα πρέπει να δίνουν προσοχή στις καλές τεχνικές βουρτσίσματος των δοντιών.
Η Δρ. Jiang σημειώνει ότι τα διαλύματα ή τα δισκία για την πλάκα, που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, κολλάνε στην πλάκα και της δίνουν ένα έντονο χρώμα, για να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε περιοχές όπου συσσωρεύεται και όπου το βούρτσισμα των δοντιών είναι ιδιαίτερα απαραίτητο.
Είναι ασφαλές το φθόριο στην οδοντόκρεμα; Ποιοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν
«Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν καλή δουλειά στην αφαίρεση της πλάκας από τις λείες ή μασητικές επιφάνειες των δοντιών τους, αλλά πρέπει να δώσετε προσοχή σε άλλα σημεία όπου κολλάει η πλάκα, όπως η γραμμή των ούλων ή ανάμεσα στα δόντια, προκειμένου να αποφύγετε την ουλίτιδα», καταλήγει η Δρ. Jiang.
Πηγές: Harvard Health, European Journal of Preventive Cardiology