Το «λαχανικό του Διοσκουρίδη» που ρυθμίζει πίεση, σάκχαρο και βάρος και προστατεύει την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα μάτια

Το «λαχανικό του Διοσκουρίδη» που ρυθμίζει πίεση, σάκχαρο και βάρος και προστατεύει την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα μάτια

Υπάρχει ένα λαχανικό, γνωστό και ως «λαχανικό του Διοσκουρίδη», το οποίο θεωρείται εξαιρετικό για την υγεία, καθώς μπορεί να έχει οφέλη για την καρδιά, το ανοσοποιητικό και την υγεία του εγκεφάλου. Έχει μοναδική γεύση και μπορείτε να το ενσωματώσετε σε αλμυρά και γλυκά πιάτα. Φαντάζεστε ποιο είναι;

«Έφαγα τόσα πολλά καρότα που άλλαξε το χρώμα του προσώπου μου» – Οι φωτογραφίες της 40χρονης που σοκάρουν

Ποιο είναι το «λαχανικό του Διοσκουρίδη» και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Τα καρότα, επιστημονικά γνωστά ως Daucus carota, είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών όπως β-καροτίνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Τα καροτενοειδή, μια χρωστική ουσία που δίνει στα καρότα το έντονο πορτοκαλί χρώμα τους, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας των ματιών.

Το φυτό περιγράφεται στον Ανατολορωμαϊκό Κώδικα Juliana Anicia, ένα αντίγραφο του 6ου αιώνα μ.Χ. της φαρμακοποιίας βοτάνων και φαρμάκων του Έλληνα ιατρού Διοσκουρίδη του 1ου αιώνα, De Materia Medica. Το κείμενο αναφέρει ότι «η ρίζα μπορεί να μαγειρευτεί και να καταναλωθεί».

Αυτό το λαχανικό ρίζας καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Κεντρική Ασία. Διατίθεται σε περισσότερα χρώματα από το πορτοκαλί, όπως μωβ, κίτρινο, μαύρο και κόκκινο και προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία:

  1. Προωθούν την υγεία των ματιών
  2. Προάγουν την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα
  3. Βοηθούν στη διαχείριση του βάρους
  4. Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου
  5. Βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  6. Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
  7. Υποστηρίζουν την ανοσία
  8. Μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου

1. Προωθούν την υγεία των ματιών

Ένα μεγάλο καρότο (ένα φλιτζάνι) μπορεί να παρέχει το 100% της Ημερήσιας Αξίας βιταμίνης Α, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα. Μπορεί να αποτρέψει την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία προκαλεί απώλεια όρασης. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία, η οποία βλάπτει την όραση και προκαλεί νυχτερινή τύφλωση.

Η βιταμίνη Α που λαμβάνετε από τα καρότα προέρχεται από δύο καροτενοειδή που ονομάζονται α-καροτίνη και β-καροτίνη. Τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που βρίσκονται στα καρότα ενισχύουν επίσης την υγεία των ματιών. Αυτές οι δύο φυσικές ενώσεις προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή και τον φακό.

2. Προάγουν την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα

Τα καροτενοειδή στα καρότα μπορεί να έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες. Άτομα με χαμηλότερα επίπεδα καροτενοειδών έχει αποδειχθεί ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Όσοι έχουν υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών μπορεί να έχουν χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη.

Οι διαλυτές ίνες που περιέχει το καρότο έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης μετά το φαγητό. Τα καρότα παρέχουν επίσης σταθερή παροχή ενέργειας. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος μετρά πόσο γρήγορα μια τροφή αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα σας.

Ο θαυματουργός χυμός που προλαμβάνει καρκίνο, Αλτσχάιμερ και χαρίζει λαμπερό δέρμα

3. Βοηθούν στη διαχείριση του βάρους

Τα καρότα είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών και νερού, τα οποία σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Σε σύγκριση με άλλα λαχανικά, έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και ποσοστά παχυσαρκίας.

Τα καρότα έχουν επίσης χαμηλές θερμίδες. Ένα φλιτζάνι περιέχει 52,8 θερμίδες. Αν φάτε χούμους ή γκουακαμόλε με ένα φλιτζάνι ωμά, κομμένα σε φέτες καρότα αντί για πατατάκια, εξοικονομείτε περίπου 80 θερμίδες και αυξάνετε την πρόσληψη φυτικών ινών.

4. Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα καρότα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο αρκετών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του προστάτη και της λευχαιμίας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η β-καροτίνη σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα καρότα περιέχουν επίσης ένα άλλο καροτενοειδές που ονομάζεται λυκοπένιο. Το λυκοπένιο μπορεί να καταπολεμήσει καρκίνους, όπως του στομάχου, του προστάτη, του πνεύμονα και του μαστού.

5. Βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό το μέταλλο απομακρύνει την περίσσεια νατρίου και υγρών από το σώμα, γεγονός που μειώνει την πίεση από την καρδιά. Αυτό καθιστά τα καρότα μια καλή επιλογή αν θέλετε να αποφορτιστείτε από το φούσκωμα μετά την κατανάλωση υπερβολικά αλμυρού φαγητού.

Μια ανασκόπηση και μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι τα καρότα, μεταξύ άλλων φρούτων και λαχανικών, είχαν μερικά από τα μεγαλύτερα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία. Το λυκοπένιο που βρίσκεται στα καρότα μπορεί να υποστηρίξει την αγγειακή υγεία και να αποτρέψει τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

6. Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Μια ανασκόπηση ανέφερε ότι οι φαινολικές ενώσεις στα καρότα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτές οι ενώσεις έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

7. Υποστηρίζουν την ανοσία

Δύο βιταμίνες στα καρότα είναι ευεργετικές για το ανοσοποιητικό σύστημα: οι βιταμίνες C και A. Η βιταμίνη Α βοηθά ιδιαίτερα στον σχηματισμό και την προστασία των βλεννογόνων. Αυτά τα φράγματα κρατούν τα μικρόβια έξω από το σώμα. Αποτελούν την επένδυση του αναπνευστικού, πεπτικού και ουρογεννητικού συστήματος.

Καρότα: 5 σημάδια ότι έχουν χαλάσει – Μπορώ να τα φάω όταν ασπρίσουν;

8. Μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου

Οι φυσικές ενώσεις στο λαχανικό έχει αποδειχθεί ότι δρουν ως αντιφλεγμονώδη. Μία από αυτές είναι η λουτεΐνη—το ίδιο αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον αμφιβληστροειδή από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λουτεΐνη μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του εγκεφάλου σε υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες.

Πηγές: Health, USDA, Foods, Molecules, Nutrients(1), Nutrients(2)International Journal of Molecular Sciences(1), Journal of the American Heart Association, International Journal of Molecular Sciences(2), Nutrients(3)

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top