Η υπερτροφή της Σαντορίνης, ένα παραδοσιακό και θρεπτικό όσπριο, αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και καταναλώνεται ευρέως σε διάφορες μορφές. Ξεχωρίζει όχι μόνο για τη γεύση της, αλλά και για τα σημαντικά οφέλη της για την υγεία. Πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, με χαμηλά λιπαρά και υψηλά ποσοστά βιταμινών και μετάλλων, συμβάλλει ουσιαστικά σε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Ποια είναι;
Το πράσινο όσπριο που προστατεύει το έντερο, την καρδιά, τα οστά και τα μάτια και βοηθά στην αναιμία
Ποια είναι η υπερτροφή της Σαντορίνης και ποια η διατροφική της αξία
Μιλάμε, φυσικά, για τη φάβα. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι: η πράσινη και η κίτρινη. Και οι δύο είναι θρεπτικοί και χορταστικοί, αλλά διαφέρουν στη γεύση. Η πράσινη είναι πιο γλυκιά και η κίτρινη είναι πιο ήπια. Η κίτρινη είναι επίσης πιο αμυλούχα. Πράσινη ή κίτρινη, η φάβα παραμένει μία από τις πιο θρεπτικές και χορταστικές επιλογές στο πιάτο μας.
Η φάβα της Σαντορίνης, που παρασκευάζεται από το λαθούρι, είναι ονομαστή.
Πέρα από τη γεύση και την υφή της, βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης, στη μείωση της φλεγμονής και μπορεί να παίξει ρόλο ακόμα και στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών. Όμως, δεν είναι για όλους. Τι πρέπει να ξέρετε για τα οφέλη, τις διατροφικές αξίες και τους πιθανούς κινδύνους της;
Διατροφικές πληροφορίες για τη φάβα
Η φάβα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Παρέχει επίσης βιταμίνες και μέταλλα, όπως ψευδάργυρο, κάλιο και σίδηρο. Η θρεπτική αξία της ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος της μερίδας και τον τρόπο παρασκευής της. Οι ακόλουθες πληροφορίες διατροφής παρέχονται από το USDA για μια μερίδα 100 γραμμαρίων μαγειρεμένης φάβας (βρασμένης χωρίς αλάτι).
- Θερμίδες: 118
- Λιπαρά: 0,4g
- Νάτριο: 2mg
- Υδατάνθρακες: 21,1g
- Φυτικές ίνες: 8,3g
- Σάκχαρα: 2,9g
- Πρωτεΐνη: 8,3g
Οφέλη της φάβας για την υγεία
- Μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
- Μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων
- Βοηθά στη διαχείριση του βάρους
- Μειώνει τη φλεγμονή
1. Μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Τα όσπρια όπως η φάβα, οι φακές και τα φασόλια σχετίζονται με οφέλη για την υγεία της καρδιάς, όπως η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Ενώ υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι τα φασόλια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, δεν υπάρχουν μελέτες που να χρησιμοποιούν αποξηραμένα μπιζέλια.
Σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο FASEB Journal, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποξηραμένα μπιζέλια μείωσαν τη συστολική αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση ενός μείγματος οσπρίων θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική διατροφική προσέγγιση για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.
Απώλεια βάρους: Το όσπριο με την περισσότερη πρωτεΐνη που έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα
2. Μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων
Η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως η φάβα, σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου ορισμένων καρκίνων.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο συγκέντρωσε τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα υπάρχουν ενδείξεις ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι φυτικές ίνες στη φάβα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους, η οποία μπορεί με τη σειρά της να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαφόρων καρκίνων.
3. Βοηθά στη διαχείριση του βάρους
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα όσπρια, όπως η φάβα, επηρεάζουν τον κορεσμό και τη διαχείριση του βάρους. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωση των ευρημάτων.
4. Μειώνει τη φλεγμονή
Έχει βρεθεί ότι η κίτρινη φάβα διαθέτει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες. Η μείωση της φλεγμονής μέσω της διατροφής μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology.
Μακροζωία: Οι 6 τροφές που πρέπει να τρώτε για να ζήσετε πολλά χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε φάβα – Κίνδυνος για αλλεργίες
Τα άτομα με αλλεργίες στα μπιζέλια ή τα όσπρια μπορεί να εμφανίσουν διατροφικές αλλεργίες στη φάβα. Τα άτομα που είναι αλλεργικά στα φιστίκια μπορεί επίσης να έχουν αλλεργία στη φάβα.
Πηγές: Very Well Fit, USDA, Advances in Nutrition(1), FASEB Journal, American Institute for Cancer Research, Advances in Nutrition(2), European Journal of Nutrition, Journal of the American College of Cardiology