Θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου με έναν απλό και φυσικό τρόπο; Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως οι πράσινες μπανάνες – ναι, αυτές που δεν έχουν ωριμάσει πλήρως – μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά 60%.
Καρκίνος του δέρματος: Δύο βασικά σημάδια που πρέπει να ξέρουμε για να προστατευτούμε
Οι πράσινες μπανάνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά 60% – Τι αναφέρει νέα μελέτη
Οι μπανάνες περιέχουν φυσικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες ενισχύουν την υγεία. Ανάλογα με το πόσο ώριμη είναι η μπανάνα, αλλάζει και η σύσταση αυτών των ουσιών, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Life. Μάλιστα, κάποιες από αυτές, όπως η απιγενίνη και η ναρινγενίνη, φαίνεται ότι μπορούν να μπλοκάρουν ένζυμα που σχετίζονται με προβλήματα όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Με λίγα λόγια, η μπανάνα δεν είναι μόνο χορταστική, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και σαν φυσική «ασπίδα» για την υγεία.
Πιο συγκεκριμένα, το ανθεκτικό άμυλο, που προέρχεται από τις πράσινες μπανάνες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνων του άνω γαστρεντερικού συστήματος και να συμβάλει γενικότερα στην πρόληψη του καρκίνου.
Το ανθεκτικό άμυλο, που υπάρχει σε τρόφιμα όπως οι άγουρες μπανάνες, η βρώμη και τα όσπρια, αποφεύγει την πέψη στο λεπτό έντερο και υφίσταται ζύμωση στο παχύ έντερο.
Η μελέτη σύγκρινε ανθρώπους με σύνδρομο Lynch, όμως, τα αποτελέσματα της μας αφορούν όλους
Το σύνδρομο Lynch είναι μια κληρονομική κατάσταση που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου. Προκαλείται από κληρονομικές μεταλλάξεις στα γονίδια επιδιόρθωσης ασυμφωνιών του DNA και επηρεάζει περίπου 1 στους 300 ανθρώπους. Όσοι πάσχουν από το σύνδρομο αντιμετωπίζουν πιθανότητα έως και 80% να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της ζωής τους, καθώς και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας, των ωοθηκών και άλλων μορφών καρκίνου.
Η πρόληψη αυτών των καρκίνων παραμένει κρίσιμη πρόκληση για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Μια ελπιδοφόρα στρατηγική βασίζεται σε απλές διατροφικές αλλαγές, συγκεκριμένα, στη χρήση ανθεκτικού άμυλου.
Αυτός ο μοναδικός τύπος φυτικών ινών, που βρίσκεται σε ελαφρώς πράσινες μπανάνες, τη βρώμη και τα όσπρια, δεν πέπτεται στο λεπτό έντερο. Αντίθετα, μεταφέρεται στο παχύ έντερο, όπου υφίσταται ζύμωση και θρέφει τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου.
Αυτή η διαδικασία ζύμωσης παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένου του βουτυρικού οξέος (butyrate), το οποίο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην αναστολή της ανάπτυξης όγκων. Το ανθεκτικό άμυλο μπορεί επίσης να επηρεάζει τον τρόπο που τα βακτήρια του εντέρου επεξεργάζονται τα χολικά οξέα, οδηγώντας σε μείωση των τύπων που προκαλούν βλάβες στο DNA και πυροδοτούν τον καρκίνο.
Αυτό το πιθανό αντικαρκινικό αποτέλεσμα προσέλκυσε την προσοχή στη μελέτη CAPP2, μια πρωτοποριακή έρευνα υπό την ηγεσία ερευνητών από τα πανεπιστήμια Newcastle και Leeds. Ξεκίνησε το 1999 και συμμετείχαν σχεδόν 1.000 άτομα με σύνδρομο Lynch, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες μελέτες του είδους της.
Το σύμπτωμα του καρκίνου που μπορείτε να εντοπίσετε μόνο τη νύχτα – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
Το ανθεκτικό άμυλο προσφέρει προστασία από τον καρκίνο
Τα μακροχρόνια δεδομένα αποκάλυψαν μια απρόσμενη εξέλιξη: ενώ το ανθεκτικό άμυλο δεν μείωσε τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, περιόρισε τον κίνδυνο για άλλους καρκίνους που σχετίζονται με το σύνδρομο Lynch κατά περισσότερο από 50%.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το ανθεκτικό άμυλο ενδέχεται να προσφέρει προστασία από καρκίνους εκτός του παχέος εντέρου, πιθανώς μέσω της δημιουργίας ενός υγιέστερου εντερικού περιβάλλοντος με την πάροδο του χρόνου
Τα προστατευτικά αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα έντονα στους καρκίνους του άνω γαστρεντερικού (GI) συστήματος, συμπεριλαμβανομένων του οισοφάγου, του στομάχου, των χοληφόρων και του παγκρέατος.
Μεταξύ των 463 συμμετεχόντων που κατανάλωσαν ανθεκτικό άμυλο, αναφέρθηκαν μόνο πέντε περιπτώσεις καρκίνου του άνω γαστρεντερικού, σε σύγκριση με 21 περιπτώσεις στους 455 συμμετέχοντες που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Αυτή η μείωση, πάνω από 60% για αυτούς τους δύσκολους καρκίνους, συνιστά μια σημαντική πρόοδο στην πρόληψη του καρκίνου για ασθενείς με σύνδρομο Lynch.
Ο καθηγητής John Mathers, ειδικός στη διατροφή από το Πανεπιστήμιο Newcastle, τόνισε τη σημασία των ευρημάτων.
«Διαπιστώσαμε ότι το ανθεκτικό άμυλο μειώνει μια σειρά καρκίνων κατά πάνω από 60%. Το αποτέλεσμα ήταν πιο εμφανές στο άνω τμήμα του πεπτικού. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς οι καρκίνοι του άνω γαστρεντερικού είναι δύσκολο να διαγνωστούν και συχνά δεν εντοπίζονται εγκαίρως», σημείωσε.
Ο Mathers επισήμανε επίσης την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα ώστε να κατανοηθούν οι ακριβείς μηχανισμοί, ειδικά ο ρόλος του μεταβολισμού των χολικών οξέων.
Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης τα οφέλη της ασπιρίνης. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ασπιρίνη παρουσίασαν μείωση 50% στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτή η ένδειξη οδήγησε το National Institute for Health and Care Excellence (NICE) να συστήσει τη χρήση ασπιρίνης για άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ωστόσο, τα προστατευτικά οφέλη του ανθεκτικού άμυλου επεκτάθηκαν πέρα από το εύρος δράσης της ασπιρίνης, καλύπτοντας ένα ευρύτερο φάσμα καρκίνων και παρουσιάζοντας μακροχρόνια αποτελέσματα, ακόμη και μία δεκαετία μετά τη διακοπή της χορήγησής της.
Καρκίνος του πνεύμονα: Τα 9 ύπουλα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Ποιες τροφές περιέχουν ανθεκτικό άμυλο;
Η ευελιξία του ανθεκτικού άμυλου ενισχύει περαιτέρω την ελκυστικότητά. Μπορεί να ενσωματωθεί φυσικά στη διατροφή μέσω τροφών όπως τα μπιζέλια, τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ή να καταναλωθεί ως συμπλήρωμα σε μορφή σκόνης. Πέρα από τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, το ανθεκτικό άμυλο αποδίδει λιγότερες θερμίδες από το κανονικό άμυλο, καθιστώντας το μια υγιεινή επιλογή.
Ο προστατευτικός ρόλος των ινών αποδίδεται στη σύνθετη δομή τους, που περιλαμβάνει υδατάνθρακες οι οποίοι αντιστέκονται στην πέψη στο λεπτό έντερο και υφίστανται ζύμωση στο παχύ έντερο. Η παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας και οι αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου είναι βασικοί μηχανισμοί που στηρίζουν αυτά τα οφέλη για την υγεία.
Παρά τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα, οι ερευνητές παραμένουν επιφυλακτικοί. Ο καθηγητής Tim Bishop από το Πανεπιστήμιο του Leeds εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία.
«Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, αλλά το μέγεθος της προστατευτικής επίδρασης στο άνω γαστρεντερικό ήταν απρόσμενο, επομένως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων», δήλωσε.
Αυτή η επιφύλαξη οδήγησε στην έναρξη της διεθνούς μελέτης CaPP3, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 1.800 άτομα με σύνδρομο Lynch. Η νέα μελέτη στοχεύει στο να διαπιστώσει εάν χαμηλότερες δόσεις ασπιρίνης μπορούν να προσφέρουν αντίστοιχα προστατευτικά αποτελέσματα με λιγότερες παρενέργειες. Καθώς η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να βασίζεται στα υπάρχοντα ευρήματα, το ανθεκτικό άμυλο αναδεικνύεται ως ένα απλό αλλά ισχυρό εργαλείο για την πρόληψη του καρκίνου.
Οφέλη του ανθεκτικού αμύλου
Άλλα οφέλη της ανθεκτικής άμυλου, σύμφωνα με το Johns Hopkins, περιλαμβάνουν:
- Αυξημένο αίσθημα κορεσμού
- Αντιμετώπιση και πρόληψη της δυσκοιλιότητας
- Μείωση της χοληστερίνης
- Μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
- Λιγότερα αέρια από άλλες ίνες, λόγω αργής ζύμωσης
Οι προεκτάσεις του ανθεκτικού άμυλου ξεπερνούν τα άτομα με σύνδρομο Lynch. Η δυνατότητά του ως παράγοντας πρόληψης του καρκίνου προσφέρει ελπίδα σε ευρύτερους πληθυσμούς, ιδιαίτερα σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνους του άνω πεπτικού.
«Είμαι ογκολόγος – Τι τρώω σε κάθε γεύμα για να προστατευτώ από τον καρκίνο»
Με την ενσωμάτωσή του στην καθημερινή διατροφή, η κοινωνία μπορεί να κάνει ένα προληπτικό βήμα για τη μείωση του καρκίνου και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.