Θέλετε τα φρέσκα τρόφιμα που βάζετε στην κατάψυξη να διατηρούν τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία; Υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε το κρέας, το ψάρι, τα λαχανικά και τα φρούτα να παραμένουν νόστιμα και ποιοτικά ακόμη και μετά την απόψυξη. Με τη σωστή προετοιμασία και αποθήκευση, η κατάψυξη μπορεί να γίνει ο καλύτερoς σας σύμμαχος στην κουζίνα.
Πόσες μέρες συντηρείται το μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο – Πώς θα καταλάβετε αν χάλασε
Πώς να καταψύξετε σωστά το κρέας, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα ψάρια
Η ασφάλεια των τροφίμων βασίζεται σε επιστημονική τεχνογνωσία και εκτεταμένη αξιολόγηση κινδύνου. Αναγνωρίζει ότι, παρά την πρόοδο τεχνολογίας και κανονισμών όπως το σύστημα HACCP, οι τροφιμογενείς νόσοι παραμένουν σημαντικό πρόβλημα, εκατομμύρια αρρωσταίνουν και χιλιάδες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο.
Χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά το πώς αποθηκεύουμε τα τρόφιμα και η κατάψυξη είναι μια καλή αρχή για να προστατεύσουμε την υγεία μας από χαλασμένες τροφές.
Η κατάψυξη φρέσκων τροφίμων είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρηθεί η γεύση και τα θρεπτικά συστατικά τους, ενώ παράλληλα επεκτείνεται η διάρκεια ζωής τους. Ωστόσο, η εσφαλμένη κατάψυξη μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια υφής, γεύσης και ποιότητας, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις σωστές τεχνικές ώστε τα γεύματα σας να είναι εξίσου νόστιμα όταν αποψυχθούν.
Οι ειδικοί στο BottomLine Inc. έχουν μοιραστεί απλές συμβουλές για το πώς να καταψύξετε σωστά τα φρέσκα τρόφιμα.
«Δεν μπορείτε να φάτε όλα τα φασολάκια που μεγαλώνουν στον κήπο σας; Δεν έχετε χρόνο να τηγανίσετε το ψάρι στο ψυγείο σας; Τα υπολείμματα του μεσημεριανού παραμένουν άθικτα; Δεν υπάρχει λόγος να αφήσετε το περίσσευμα να πάει χαμένο, αρκεί να υπάρχει χώρος στην κατάψυξη», αναφέρουν.
Κάνει κακό στην υγεία ο υδράργυρος στον τόνο; Τι ισχύει για την εγκυμοσύνη και τις ευπαθείς ομάδες
Κρέας και ψάρι
Το κρέας και το ψάρι καταψύχονται συχνά λόγω της σύντομης διάρκειας ζωής τους. Ο ειδικός μοιράστηκε τον σωστό τρόπο για να καταψύξετε αυτά τα τρόφιμα και ανέφερε:
«Όταν είναι δυνατό, καταψύξτε το κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά ωμά και όχι μαγειρεμένα, καθώς το μαγείρεμα πρώτα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια δυσάρεστη “ξαναζεσταμένη” γεύση. Λάβετε υπόψη ότι η κατάψυξη προηγουμένως κατεψυγμένων και αποψυγμένων τροφίμων μπορεί να βλάψει την ποιότητα, δηλαδή τη γεύση και την υφή. Τα τρόφιμα παραμένουν ασφαλή όσο παραμένουν στερεά κατεψυγμένα, αλλά η ποιότητα μπορεί να υποβαθμιστεί με την πάροδο του χρόνου».
Τα φρέσκα ψάρια μπορούν να καταναλωθούν εντός λίγων μηνών, εφόσον τυλιχτούν σφιχτά σε μεμβράνη τροφίμων και στη συνέχεια καλυφθούν με περιτύλιγμα κατάψυξης πριν από την κατάψυξη. Για τα πουλερικά, «αποφύγετε το γέμισμα ολόκληρων πτηνών και τυλίξτε τα εντόσθια ξεχωριστά».
Τα «ολόκληρα πουλερικά» πρέπει να καταναλώνονται εντός ενός έτους, ενώ τα κομμάτια εντός εννέα μηνών και τα εντόσθια ή ο κιμάς πουλερικών εντός τεσσάρων μηνών. Ο ειδικός συμβουλεύει επίσης ότι το κόκκινο κρέας πρέπει να καταναλώνεται εντός 12 μηνών και ο κιμάς εντός τεσσάρων μηνών.
Ωστόσο, τα αλλαντικά σε φέτες πρέπει να καταναλώνονται εντός δύο έως τριών μηνών. «Αν το κρέας είναι συσκευασμένο με το περιτύλιγμα του καταστήματος, αφήστε το έτσι, αλλά τοποθετήστε τη συσκευασία σε μία καλά κλεισμένη σακούλα κατάψυξης — το πλαστικό περιτύλιγμα που χρησιμοποιούν τα καταστήματα δεν προστατεύει καλά από τον αέρα, και το κρέας μπορεί να πάθει εγκαύματα κατάψυξης σε μόλις ένα μήνα».
Μπορούμε να φάμε κάτι που έπεσε κάτω; Τι είναι ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων;
Λαχανικά
Οι ειδικοί στα τρόφιμα συνέχισαν να συμβουλεύουν ότι το μυστικό για να διατηρηθούν τα λαχανικά γευστικά πριν την κατάψυξη είναι το ζεμάτισμα.
«Το ζεμάτισμα — σύντομο βράσιμο ή ατμό — απενεργοποιεί τα ένζυμα στα λαχανικά που διαφορετικά θα τα έκαναν σκληρά, αποχρωματισμένα και/ή να αποκτήσουν παράξενη γεύση με την πάροδο του χρόνου. Αφήστε τα λαχανικά να στεγνώσουν μετά το ζεμάτισμα αλλά πριν από την κατάψυξη».
Δημοφιλή λαχανικά όπως τα καρότα και το κουνουπίδι πρέπει να κοπούν σε κομμάτια πριν από το ζεμάτισμα και μπορούν να διατηρηθούν έως και 12 μήνες.
Ο αρακάς από τον κήπο πρέπει να αποφλοιωθεί και να ζεματιστεί για ενάμιση λεπτό, ενώ τα πράσινα φασολάκια, τα γλυκά μπιζέλια και τα κίτρινα φασόλια πρέπει να παραμείνουν στους λοβούς τους και να ζεματιστούν για τρία λεπτά.
Πώς θα καταλάβουμε ότι τα τρόφιμα έχουν χαλάσει – Το λάθος που κάνουμε στην κουζίνα
Φρούτα
Τα φρούτα απαιτούν περισσότερη προσοχή όσον αφορά την κατάψυξη. Σύμφωνα με το BottomLine Inc., ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η υφή και η γεύση των περισσότερων φρούτων είναι να καταψύχονται με ζάχαρη ή σιρόπι.
Γενικά, το σιρόπι είναι ιδανικό για φρούτα που θα καταναλωθούν ωμά, ενώ η ζάχαρη είναι προτιμότερη για φρούτα που θα χρησιμοποιηθούν σε συνταγές, καθώς το σιρόπι μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση.
Για να φτιάξετε σιρόπι, διαλύστε ¾ φλιτζανιού ζάχαρη σε τέσσερα φλιτζάνια βραστό νερό για να δημιουργήσετε σιρόπι 40%, και στη συνέχεια αφήστε το να κρυώσει πριν καλύψετε τα φρούτα. Όταν χρησιμοποιείτε ζάχαρη, απλώς πασπαλίστε τη ζάχαρη πάνω από τα φρούτα και ανακατέψτε απαλά μέχρι να διαλυθεί. Τα φρούτα που καταψύχονται με σιρόπι ή ζάχαρη πρέπει να καταναλώνονται εντός 12 μηνών, ενώ όσα καταψύχονται χωρίς αυτά είναι καλύτερο να καταναλώνονται εντός τριών έως έξι μηνών.
Ωστόσο, οι ειδικοί στα τρόφιμα από τη Success Rice έχουν προειδοποιήσει ότι δεν μπορούν να καταψυχθούν όλα τα τρόφιμα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα αυγά, οι κρεμώδεις σούπες, οι σάλτσες, οι σος, τα προσυσκευασμένα τηγανητά φαγητά, το μαρούλι ή το αγγούρι, κ.ά., δεν πρέπει να καταψύχονται.
Σε ποιο ράφι του ψυγείου πρέπει να βάζουμε το φαγητό που περίσσεψε – Πώς το ξαναζεσταίνουμε;
«Οι καταλληλότερες συνταγές για κατάψυξη περιλαμβάνουν κρέας/θαλασσινά, σούπες με βάση το ζωμό και μαγειρευτά».