Ο κρεμώδης βασιλιάς των φρούτων που είναι αντικαρκινικός, καρδιοπροστατευτικός και μειώνει το σάκχαρο

Ο κρεμώδης βασιλιάς των φρούτων που είναι αντικαρκινικός, καρδιοπροστατευτικός και μειώνει το σάκχαρο

Ο κρεμώδης βασιλιάς των φρούτων είναι μια τροπική λιχουδιά από τη νοτιοανατολική ασία, γνωστός για τη βελούδινη σάρκα του και το έντονο άρωμά του. Πέρα από το ότι έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια, δεν προβάλλεται μόνο ως ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία, αλλά και για τα θρεπτικά συστατικά του. Ποιο φρούτο είναι και ποια τα οφέλη του για την υγεία;

3 χυμοί που προστατεύουν το συκώτι, τον εγκέφαλο και το γαστρεντερικό

Ποιος είναι ο κρεμώδης βασιλιάς των φρούτων και ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία

Ο κρεμώδης βασιλιάς των φρούτων είναι ένα μοναδικό τροπικό φρούτο, ευρέως διαδεδομένο στη νοτιοανατολική ασία. Είναι φημισμένο για την πλούσια θρεπτική του σύνθεση, καθώς περιέχει περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από τα περισσότερα φρούτα. Ωστόσο, η διάσημη έντονη και διαπεραστική του μυρωδιά διχάζει για το αν είναι νόστιμο τελικά ή όχι. Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε ποιο είναι και ποια τα οφέλη του για την υγεία.

Τι είναι;

Το ντούριαν είναι ένα τροπικό φρούτο που ξεχωρίζει για το μεγάλο του μέγεθος και το σκληρό, αγκαθωτό εξωτερικό του κέλυφος. Έχει έντονη μυρωδιά, σάρκα με υφή παρόμοια με κρέμα και μεγάλα κουκούτσια. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, αλλά η πιο κοινή είναι το Durio zibethinus. Το χρώμα της σάρκας του φρούτου διαφέρει. Συνήθως είναι κίτρινο ή λευκό, αλλά μπορεί επίσης να είναι κόκκινο ή πράσινο.

Το ντούριαν ευδοκιμεί σε τροπικές περιοχές παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις χώρες της νοτιοανατολικής ασίας όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη. Το φρούτο μπορεί να φτάσει έως και 30 εκατοστά σε μήκος και 15 εκατοστά σε πλάτος. Ένα τυπικό ντούριαν περιέχει περίπου 2 φλιτζάνια (486 γραμμάρια) βρώσιμου πολτού.

Πώς χρησιμοποιείται;

Το ντούριαν χρησιμοποιείται σε γλυκές και αλμυρές συνταγές. Τόσο η κρεμώδης σάρκα όσο και τα κουκούτσια του είναι βρώσιμα, αν και τα κουκούτσια πρέπει να μαγειρεύονται. Η γεύση του περιγράφεται σαν ένα μείγμα από τυρί, αμύγδαλα, σκόρδο και καραμέλα.

Συνηθισμένες παρασκευές του φρούτου περιλαμβάνουν:

  • χυμό
  • κουκούτσια βρασμένα ή ψημένα
  • σούπα
  • καραμέλες, παγωτό και άλλα επιδόρπια
  • συνοδευτικό πιάτο

Χρησιμοποιείται επίσης στην παραδοσιακή ιατρική και διαθέτει κάποιες φαρμακευτικές ιδιότητες που βρίσκονται υπό μελέτη.

Διατροφικά οφέλη

Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά συγκριτικά με τα περισσότερα άλλα φρούτα.

Ένα φλιτζάνι (243 γραμμάρια) πολτού προσφέρει:

  • Θερμίδες: 357
  • Λιπαρά: 13 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 66 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 9 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 80% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας
  • Θειαμίνη: 61%
  • Μαγγάνιο: 39%
  • Βιταμίνη B6: 38%
  • Κάλιο: 30%
  • Ριβοφλαβίνη: 29%
  • Χαλκός: 25%
  • Φολικό οξύ: 22%
  • Μαγνήσιο: 18%
  • Νιασίνη: 13%

Αυτό το θρεπτικό προφίλ καθιστά το ντούριαν ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα παγκοσμίως. Είναι επίσης πλούσιο σε ευεργετικές φυτικές ενώσεις, όπως ανθοκυανίνες, καροτενοειδή, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή. Πολλές από αυτές λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.

Οφέλη για την υγεία

Όλα τα μέρη του φυτού ντούριαν– φύλλα, φλοιός, ρίζες και φρούτο – έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή μαλαισιανή ιατρική για τη θεραπεία διάφορων ασθενειών, όπως υψηλός πυρετός, ίκτερος και δερματικές παθήσεις. Έρευνες δείχνουν ότι προσφέρει τα εξής οφέλη για την υγεία:

Το φρούτο που είναι πιο αποτελεσματικό και από την άσκηση στην απώλεια βάρους – Μειώνει το λίπος στην κοιλιά

1. Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες

Σύμφωνα με άρθρο του 2024 με τίτλο Durian (Durio zibethinus L.): Nutritional Composition, Pharmacological Implications, Value‑Added Products, and Omics‑Based Investigations, η σάρκα του φρούτου είναι πλούσια σε απαραίτητες βιταμίνες (A, B1, B2, C, E), μέταλλα (όπως κάλιο και σίδηρο), σάκχαρα, λιπαρά, πρωτεΐνες και ισχυρές βιοδραστικές ενώσεις – όπως φαινολικές ουσίες, καροτενοειδή και θειούχες μεταβολίτες όπως η γ-γλουταμυλοκυστεΐνη – που του προσδίδουν ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι σύγχρονες γενετικές, μεταγραφικές και μεταβολικές τεχνικές χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία βελτιωμένων ποικιλιών ντούριαν και πώς ακόμη και ο φλοιός, τα κουκούτσια, τα άνθη και τα φύλλα του μπορούν να αξιοποιηθούν για τρόφιμα, φάρμακα, καλλυντικά ή προϊόντα βιοενέργειας.

2. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά του ενδέχεται να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προάγουν τον καρκίνο. Σε in vitro μελέτη, το εκχύλισμα ντούριαν εμπόδισε την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων του μαστού.

3. Προλαμβάνει την καρδιοπάθεια

Αρκετές ενώσεις στο ντούριαν ενδέχεται να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και του κινδύνου αθηροσκλήρωσης, δηλαδή της σκλήρυνσης των αρτηριών.

4. Καταπολεμά τις λοιμώξεις

Ο φλοιός περιέχει ενώσεις με αντιβακτηριακή και αντιμυκητιασική δράση.

5. Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα

Το ντούριαν έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από πολλά άλλα τροπικά φρούτα, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να προκαλεί μικρότερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αν και τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, πολλές από τις μελέτες έχουν γίνει σε ζώα ή εργαστηριακά πειράματα. Δεν μπορούν να διατυπωθούν οριστικά συμπεράσματα μέχρι να επιβεβαιωθούν τα οφέλη του ντούριαν μέσω ελεγχόμενων μελετών σε ανθρώπους.

Είναι πιθανώς επιβλαβές όταν συνδυάζεται με αλκοόλ

Η κατανάλωση ντούριαν ταυτόχρονα με αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι θειούχες ενώσεις που περιέχει το ντούριαν ενδέχεται να εμποδίζουν ορισμένα ένζυμα από το να διασπάσουν το αλκοόλ, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων του στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και ταχυκαρδία. Για να είστε ασφαλείς, αποφύγετε την κατανάλωση ντούριαν και αλκοόλ ταυτόχρονα.

Πώς τρώγεται;

Το άνοιγμα του σκληρού, αγκαθωτού κελύφους του ντούριαν απαιτεί συνήθως γάντια ή προστατευτικά για τα χέρια. Πρέπει να κόψετε το κέλυφος με μαχαίρι και να το ανοίξετε με τα χέρια σας πριν αφαιρέσετε απαλά τη σάρκα του φρούτου. Μπορείτε να το φάτε φρέσκο σκέτο, συνδυασμένο με κολλώδες ρύζι ή ως συστατικό σε διάφορα πιάτα.

Μπορείτε να βρείτε οδηγίες και συνταγές για το άνοιγμα και την παρασκευή του ντούριαν στο διαδίκτυο. Η σάρκα του πωλείται και κατεψυγμένη, κάτι που αλλάζει ελαφρώς την υφή της, καθιστώντας την πιο μαλακή και ινώδη. Το ντούριαν χρησιμοποιείται επίσης σε έτοιμα τρόφιμα, όπως καραμέλες. Ωστόσο, αν και αυτά δίνουν μια ιδέα της γεύσης του, δεν προσφέρουν τα ίδια οφέλη για την υγεία.

Γιατί είναι τόσο έντονη η μυρωδιά του;

Οι απόψεις για τη μυρωδιά του ντούριαν διίστανται. Κάποιοι τη λατρεύουν, ενώ άλλοι τη μισούν. Η μυρωδιά είναι πολύ έντονη και έχει περιγραφεί ως συνδυασμός θείου, λυμάτων, φρούτου, μελιού και καβουρδισμένων και σαπισμένων κρεμμυδιών. Μελέτη για τις αρωματικές ενώσεις του ντούριαν εντόπισε 44 δραστικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων και κάποιες που αποδίδουν μυρωδιές από σκύλο, καραμέλα, σάπιο αυγό, φρούτο και καρυκεύματα σούπας.

Απώλεια βάρους: Η καλύτερη ώρα για να φάτε τα φρούτα αν θέλετε να χάσετε λίπος

Η μυρωδιά του φρούτου είναι τόσο δυνατή που έχει απαγορευτεί σε πολλά ξενοδοχεία και μέσα μαζικής μεταφοράς στη νοτιοανατολική ασία. Η εντύπωση που αποκομίζετε από τη μυρωδιά του εξαρτάται από το αν αντιλαμβάνεστε περισσότερο τις γλυκές ή τις έντονες ενώσεις.

Πηγές: Healthline, USDA, PubMed, PubMed, PubMed, MDPI

Όλο Υγεία

Το άρθρο συνοπτικά

  • Το ντούριαν είναι πλούσιο σε βιταμίνες, φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά με ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.
  • Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της χοληστερίνης.
  • Χρησιμοποιείται σε γλυκά και αλμυρά πιάτα, όμως η κατανάλωσή του με αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.
  • Η έντονη μυρωδιά του οφείλεται σε δεκάδες αρωματικές ενώσεις και έχει οδηγήσει σε περιορισμούς σε δημόσιους χώρους.
Scroll to Top