Η ώρα του πρωινού μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια ζωής – Τι να προσέξετε, σύμφωνα με νέα μελέτη

ώρα πρωινό

Μπορεί η ώρα που τρώμε πρωινό να επηρεάζει τη μακροζωία μας; Νέα μελέτη εξηγεί τι πρέπει να προσέξουμε για να αποφύγουμε παθήσεις και να μεγαλώσουμε με υγεία.

Πρέπει να τρώμε πρωινό; Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το πιο αμφιλεγόμενο γεύμα της ημέρας

Η ώρα του πρωινού γεύματος επηρεάζει τη μακροζωία

Η κατανάλωση πρωινού συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία, καθώς σχετίζεται με βελτιωμένη πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών όπως φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνες C και A και χαμηλότερη κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης συνολικά μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με μελέτη των Gibney et al. (2018) που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

Παράλληλα, η συστηματική κατανάλωση πρωινού έχει συσχετισθεί με καλύτερη γνωσιακή λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής, της εκτελεστικής λειτουργίας και της μνήμης, ειδικά σε παιδιά και εφήβους.

Η ώρα που τρώμε πρωινό μεταβάλλεται με την ηλικία και, σύμφωνα με νέα μελέτη, η καθυστερημένη κατανάλωση πρωινού συνδέεται με κατάθλιψη, κόπωση, προβλήματα ύπνου και αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Η παρακολούθηση του χρόνου των γευμάτων θα μπορούσε να προσφέρει έναν απλό δείκτη υγείας για τους ηλικιωμένους.

Καθώς μεγαλώνουμε, το τι και πόσο τρώμε τείνει να αλλάζει. Ωστόσο, η σχέση της χρονικής στιγμής των γευμάτων με την υγεία μας παραμένει λιγότερο κατανοητή. Ερευνητές από το Mass General Brigham, σε συνεργασία με άλλους φορείς, μελέτησαν τις αλλαγές στον χρόνο των γευμάτων σε ηλικιωμένα άτομα και ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι βιώνουν σταδιακές μετατοπίσεις στην ώρα που τρώνε, καθώς γερνούν.

Επιπλέον, εντόπισαν χαρακτηριστικά που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτές τις αλλαγές και αποκάλυψαν συγκεκριμένες πορείες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Communications Medicine.

Απώλεια βάρους: Η υγιεινή τροφή στο πρωινό που σαμποτάρει τις προσπάθειες σας να αδυνατίσετε

Σταθερή ώρα και πρόγραμμα στο πρωινό και τη συνολική διατροφή

«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι αλλαγές στην ώρα που τρώνε οι ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα το πρωινό, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ένας εύκολος τρόπος παρακολούθησης της συνολικής κατάστασης της υγείας τους. Γιατροί και ασθενείς μπορούν πιθανόν να χρησιμοποιήσουν τις αλλαγές στο πρόγραμμα των γευμάτων ως πρώιμο σημάδι για να ερευνήσουν πιθανά υποκείμενα σωματικά και ψυχικά προβλήματα υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Hassan Dashti, PhD, RD, διατροφολόγος και ειδικός στην κιρκαδική βιολογία στο Massachusetts General Hospital, ιδρυτικό μέλος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Mass General Brigham.

«Επιπλέον, η ενθάρρυνση των ηλικιωμένων να ακολουθούν σταθερό πρόγραμμα γευμάτων θα μπορούσε να ενταχθεί σε ευρύτερες στρατηγικές για την προώθηση της υγιούς γήρανσης και της μακροζωίας».

Ο Dashti και οι συνάδελφοί του, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής συγγραφέας Altug Didikoglu, MSc, PhD, από το Izmir Institute of Technology στην Τουρκία, εξέτασαν βασικά στοιχεία του χρονοπρογραμματισμού των γευμάτων που είναι σημαντικά για τις γηράσκουσες πληθυσμιακές ομάδες, ώστε να διαπιστώσουν αν ορισμένα μοτίβα ενδέχεται να σηματοδοτούν ή ακόμα και να επηρεάζουν τα αποτελέσματα υγείας αργότερα στη ζωή.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων αίματος, από 2.945 ενήλικες που ζούσαν αυτόνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 42 έως 94 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 20 χρόνια.

Υψηλή χοληστερίνη: Τα δύο χειρότερα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε πρωί και μεσημέρι

Η καθυστέρηση του πρωινού συνδέεται με παθήσεις

Διαπίστωσαν ότι, όσο μεγαλώνουν, οι ηλικιωμένοι τείνουν να τρώνε πρωινό και βραδινό σε πιο καθυστερημένες ώρες, ενώ μειώνεται και το συνολικό χρονικό παράθυρο μέσα στο οποίο τρώνε καθημερινά.

Η καθυστερημένη ώρα πρωινού συνδέθηκε σταθερά με σωματικές και ψυχικές παθήσεις όπως κατάθλιψη, κόπωση και προβλήματα στοματικής υγείας.

Δυσκολίες στην προετοιμασία φαγητού και κακός ύπνος σχετίστηκαν επίσης με μεταγενέστερες ώρες γευμάτων. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι η καθυστερημένη κατανάλωση πρωινού συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο παρακολούθησης. Τα άτομα που ήταν γενετικά προδιατεθειμένα να είναι «νυχτερινός τύπος» (να προτιμούν δηλαδή να κοιμούνται και να ξυπνούν αργά) είχαν την τάση να τρώνε γεύματα σε πιο καθυστερημένες ώρες.

«Μέχρι τώρα, είχαμε περιορισμένη κατανόηση του πώς εξελίσσεται η χρονική στιγμή των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ζωής και πώς αυτή η μεταβολή σχετίζεται με τη συνολική υγεία και μακροζωία», δήλωσε ο Dashti.

«Τα ευρήματά μας καλύπτουν αυτό το κενό, δείχνοντας ότι η καθυστερημένη ώρα γευμάτων και ιδιαίτερα η καθυστέρηση στο πρωινό  συνδέεται τόσο με προκλήσεις στην υγεία όσο και με αυξημένο κίνδυνο θανάτου στους ηλικιωμένους. Τα αποτελέσματα δίνουν νέο νόημα στη φράση ότι “το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας”, ειδικά για τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα».

Το καλοκαιρινό φρούτο που δεν πρέπει να τρώτε ποτέ με το πρωινό σας, σύμφωνα με ειδικό

Ο Dashti σημείωσε ότι τα ευρήματα αυτά έχουν σημαντικές επιπτώσεις, καθώς η διαλειμματική νηστεία και η χρονοπεριορισμένη διατροφή γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, με τις επιδράσεις τους στην υγεία να διαφέρουν σημαντικά ανάμεσα σε ηλικιωμένους και νεότερους ενήλικες.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top