Το κατεψυγμένο κρέας δεν χρειάζεται ώρες για να ξεπαγώσει. Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος που το αποψύχει σε λίγα λεπτά, ώστε να το μαγειρέψετε αμέσως χωρίς να χαλάσει η γεύση ή η υφή του.
Πώς θα είναι υγιεινό και νόστιμο το κατεψυγμένο φαγητό – 7 μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε
Ο ιδανικός τρόπος για να ξεπαγώσετε το κρέας σας γρήγορα
Κανονικά, η απόψυξη του κρέατος στο ψυγείο θεωρείται η ασφαλέστερη μέθοδος, καθώς οδηγεί σε μικρότερη απώλεια υγρών και λιγότερη αλλοίωση της υφής και της μικροβιολογικής ποιότητας σε σύγκριση με άλλες μεθόδους απόψυξης, όπως σε θερμοκρασία δωματίου ή σε φούρνο μικροκυμάτων, σύμφωνα με το Preventive Nutrition and Food Science.
Το κρέας που αποψύχεται σε θερμοκρασία δωματίου εμφανίζει αυξημένο βακτηριακό φορτίο και αλλοιώσεις στη δομή του, ενώ η απόψυξη στο ψυγείο διατηρεί χαμηλότερες τιμές οξείδωσης λιπιδίων και απώλειας υγρών, διασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα και ασφάλεια του τελικού προϊόντος.
Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να πεινάτε και να είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε το επόμενό σας γεύμα, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσετε ότι ξεχάσατε να βγάλετε το κρέας από την κατάψυξη. Ευτυχώς, ένα απλό κόλπο μπορεί να βοηθήσει να επιταχυνθεί η διαδικασία απόψυξης.
Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι πρέπει να βγάλουν το κρέας από την κατάψυξη από το προηγούμενο βράδυ ή τουλάχιστον κάποιες ώρες πριν τη χρήση και να το αφήσουν να ξεπαγώσει στο ψυγείο. Μπορείτε επίσης να βάλετε τη σακούλα με το κρέας σε ένα μπολ με νερό ή ακόμα και να το τοποθετήσετε στο φούρνο μικροκυμάτων επιλέγοντας τη ρύθμιση απόψυξης.
Ωστόσο, αν θέλετε έναν γρήγορο τρόπο για να ξεπαγώσετε το κρέας χωρίς να χρησιμοποιήσετε καθόλου επιπλέον ενέργεια, μία γυναίκα μοιράστηκε τον δικό της τρόπο απόψυξης, που μπορείτε να κάνετε την ώρα που προετοιμάζετε το γεύμα σας.
Κρέας: 10 απίθανα πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σας αν το περιορίσετε
Χρησιμοποιήστε τις κατσαρόλες ανάποδα
Μία γυναίκα, γνωστή στο TikTok με το όνομα χρήστη «moblibuse», έχει συγκεντρώσει πάνω από 52.800 ακολούθους κοινοποιώντας τις αγαπημένες της συνταγές.
Σε ένα πρόσφατο βίντεό της, τη βλέπουμε να χρησιμοποιεί κατεψυγμένο κιμά για να φτιάξει ένα ρολό με κιμά και πατάτες. Όμως αυτό που τράβηξε πραγματικά την προσοχή των θεατών ήταν ο τρόπος με τον οποίο ξεπάγωσε το κρέας.
Στην αρχή του βίντεο, η γυναίκα εμφανίζεται με έναν παγωμένο κύβο κιμά που έχει χωρίσει σε μερίδες μέσα σε μία διαφανή πλαστική σακούλα.
Στη συνέχεια, παίρνει δύο μεγάλες κατσαρόλες, τοποθετώντας την πρώτη ανάποδα στον πάγκο της κουζίνας. Έπειτα, τοποθετεί τη σακούλα με το κατεψυγμένο κρέας πάνω στον πάτο της πρώτης κατσαρόλας, πριν τοποθετήσει τη δεύτερη κατσαρόλα πάνω από το κρέας, με τον πάτο της επίσης να ακουμπά στο κρέας.
Συνεχίζει να ετοιμάζει το γεύμα της, με τον «πύργο» από τις κατσαρόλες να στέκεται δίπλα της, επιτρέποντας στους θεατές να παρακολουθούν την απόψυξη του κρέατος όσο εκείνη προετοιμάζει το υπόλοιπο φαγητό. Και μόλις ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει το κρέας, το άδειασε, πλέον ξεπαγωμένο, σε ένα τηγάνι για να το σοτάρει, όχι όμως πριν δείξει ξεκάθαρα τον ενθουσιασμό της για το κόλπο αυτό.
@moblibuse♬ nhạc nền – Esubilbmo
Χοιρινό ή βοδινό κρέας: Ποιο είναι πιο θρεπτικό; Οφέλη και διατροφική αξία και τι να αποφεύγουμε
Πώς λειτουργεί το κόλπο με την απόψυξη του κρέατος;
Το μέταλλο μεταφέρει αποτελεσματικά τη θερμότητα, αντλώντας ζεστασιά από τον περιβάλλοντα αέρα ώστε να ξεπαγώσει το κρέας γρήγορα μέσω της άμεσης επαφής. Η μέθοδος αυτή αξιοποιεί τις θερμομεταδοτικές ιδιότητες των μεταλλικών κατσαρολών για να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία απόψυξης.
Λόγω αυτού, μπορείτε επίσης να γεμίσετε τη πάνω κατσαρόλα με ζεστό ή καυτό νερό για να κάνετε τη διαδικασία ακόμα πιο γρήγορη.
Ο χρόνος απόψυξης διαφέρει ανάλογα με το πάχος και τον τύπο του κρέατος, αλλά η μέθοδος αυτή μπορεί να μειώσει τον χρόνο σημαντικά σε σχέση με την απόψυξη στον αέρα.
Οι άνθρωποι έσπευσαν να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους, καθώς πολλοί σχολίασαν κάτω από το βίντεο για να μοιραστούν τις σκέψεις τους.
«Είχα μια χάλια μέρα, αλλά έμαθα πώς να ξεπαγώνω κρέας… ευχαριστώ», έγραψε ένα άτομο.
Κάποιος άλλος σχολίασε: «Ωχ όχι! Μόλις έβγαλα κιμά!!! Θα το δοκιμάσω τώρα!»
Το απίστευτο κόλπο για να ξεπαγώσετε το κρέας σε δυο ώρες υγιεινά
Τι πρέπει να θυμάστε όταν ξεπαγώνετε το φαγητό σας
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων (Food Standards Agency), ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσετε το κρέας είναι να το βάλετε στο ψυγείο μέχρι να ξεπαγώσει πλήρως. Αυτό αποτρέπει το κρέας από το να ζεσταθεί υπερβολικά, κάτι που θα το εξέθετε σε βακτήρια.
Είναι επίσης σημαντικό να καταναλώσετε το φαγητό εντός 24 ωρών από τη στιγμή που έχει ξεπαγώσει εντελώς, καθώς θα χαλάσει με τον ίδιο τρόπο όπως το φρέσκο.
Όταν ξεπαγώνετε το φαγητό σας, βεβαιωθείτε ότι έχει ξεπαγώσει πλήρως και ότι το εσωτερικό και πιο πυκνό σημείο του είναι αποψυγμένο. Το μερικώς ξεπαγωμένο φαγητό μπορεί να μη μαγειρευτεί ομοιόμορφα, πράγμα που σημαίνει ότι επιβλαβή βακτήρια ενδέχεται να επιβιώσουν στη διαδικασία του μαγειρέματος.