5 καλοκαιρινά φρούτα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

καλοκαιρινά φρούτα στο καλάθι

Αυτή η εποχή έχει άφθονα, νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

 

Με τη φυσική τους γλυκύτητα, τα ζωηρά χρώματα και τις αναζωογονητικές τους γεύσεις, τα καλοκαιρινά φρούτα είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σας κρατούν υγιείς τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Καλοκαιρινά φρούτα και οφέλη

  • Η αντιοξειδωτική δράση τους μειώνει τη βλάβη των κυττάρων και αποτρέπει την πρόωρη γήρανση.
  • Οι βιοδραστικές ενώσεις όπως οι πολυφαινόλες στα καλοκαιρινά φρούτα έχουν αντικαρκινική δράση.
  • Όλα τα καλοκαιρινά φρούτα είναι ωφέλιμα έναντι ασθενειών όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, η υπέρταση και οι λοιμώξεις.
  • Τα καλοκαιρινά φρούτα παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη μείωση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από τη ζέστη όπως ο πονοκέφαλος, η διάρροια και η αδυναμία.
  • Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και τα άφθονα μέταλλα όπως το κάλιο και το μαγνήσιο στα καλοκαιρινά φρούτα βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αφυδάτωσης.
  • Εξισορροπούν τα επίπεδα οξύτητας στο σώμα και βελτιώνουν την πέψη.
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και έχουν αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιασική και αντιική δράση.

Τα 5 καλοκαιρινά φρούτα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

 

καλοκαιρινά φρούτα και κεράσι

1 Κεράσι

Είναι πλούσιο στην αντιοξειδωτική βιταμίνη C. Ένα φλιτζάνι κεράσια παρέχει σχεδόν 10mg βιταμίνης C, καλύπτοντας σχεδόν το 15% των ημερήσιων αναγκών σας. Μαζί με μια συνολική υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση, η βιταμίνη C υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα επειδή είναι πολύπλοκο, απαιτεί μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών για να λειτουργήσει σωστά και η βιταμίνη C είναι ένα σημαντικό συστατικό. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C στη διατροφή σας μπορεί να αποτρέψει και να θεραπεύσει διάφορες αναπνευστικές και συστηματικές λοιμώξεις, όπως η πνευμονία και το κοινό κρυολόγημα.

 

καλοκαιρινά φρούτα σταφύλι

2 Σταφύλι

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή λοιμώξεων. Είναι επίσης γνωστό ότι ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες C και K, και είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που ενισχύσουν το ανοσοποιητικό, όπως η βιταμίνη C που βοηθά το ανοσοποιητικό σας σύστημα να αντισταθεί σε βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις.
Περιέχουν επίσης κάλιο που ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών.
Τέλος, το βασικό συστατικό των σταφυλιών είναι η ρεσβερατρόλη, η οποία έχει αποτελέσει αντικείμενο δεκάδων μελετών, για τη διερεύνηση των πιθανών ευεργετικών αποτελεσμάτων της, από τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας έως την καταπολέμηση του καρκίνου και τη μείωση της φλεγμονής. Πιο συγκεκριμένα, η ρεσβερατρόλη είναι μια πολυφαινόλη που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών. Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους. Η ρεσβερατρόλη ρυθμίζει διάφορες κυτταρικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να σχετίζεται με τις επιπτώσεις της στην παραγωγή κυτοκινών.

 

καλοκαιρινά φρούτα καρπούζι

3 Καρπούζι

Το καρπούζι είναι γεμάτο με βιταμίνη Α και C και λυκοπένιο. Βοηθά στην πρόληψη πολλών λοιμώξεων του αναπνευστικού ενώ έχει λίγες θερμίδες, που περιέχει κυρίως νερό και είναι γεμάτο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, το καρπούζι σας κρατά ενυδατωμένους, κάνει καλό για την πέψη, το δέρμα και τα μαλλιά. Επίσης λόγω της βιταμίνης C, που εκτός από αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης.

 

 

καλοκαιρινά φρούτα πεπόνι

4 Πεπόνι

Ποιος δεν γνωρίζει το ρόλο της βιταμίνης C για ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα; Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση πεπονιού είναι καλή για την υγεία του ανοσοποιητικού. Όχι μόνο η βιταμίνη C, αλλά η βιταμίνη Α και άλλα αντιοξειδωτικά το καθιστούν τροφή που τονώνει το ανοσοποιητικό. Επίσης, το πεπόνι καταπολεμά το άγχος. Σύμφωνα με αρκετές δημοσιευμένες έρευνες, περιέχει ένα ένζυμο υπεροξειδικής δισμουτάσης που καταπολεμά το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες πιστεύεται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόκληση ψυχολογικού στρες κάτι που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό.

 

καλοκαιρινά φρούτα σύκο

5 Σύκο

Με την αρχαία ιστορία, τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και τη θρεπτική του αξία, το σύκο αξίζει περισσότερης αναγνώρισης. Αυτά τα τόσο μικρά φρούτα, τα σύκα είναι μια απίστευτη πηγή φυτικών ινών και φυσικών σακχάρων. Ολόκληρο το φρούτο είναι βρώσιμο, γεμάτο με βιταμίνες Α και C που τονώνουν το ανοσοποιητικό, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Είναι επίσης μια εξαιρετική αντιφλεγμονώδης τροφή που βοηθά στην πέψη, προάγει το υγιές δέρμα και εξισορροπεί τα επίπεδα γλυκόζης. Τα φύλλα, τα οποία είναι επίσης βρώσιμα, μπορούν να αποξηρανθούν για χρήση σε αφεψήματα από βότανα. Φρέσκα, αποξηραμένα, ψητά, με όποιον τρόπο κι αν τα καταναλώσετε, θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας με τον πιο ωραίο και νόστιμο τρόπο!

 

Photo: unsplash.com

Scroll to Top