Αδυνάτισμα: 5 συμβουλές επιτυχίας κορυφαίων ειδικών από όλο τον κόσμο

αδυνάτισμα

Χάστε τα περιττά κιλά με τις συμβουλές 5 κορυφαίων ειδικών από όλο τον κόσμο για σίγουρο αδυνάτισμα.

Τι προτείνουν οι διαιτολόγοι για να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά. Δείτε τις συμβουλές κορυφαίων ειδικών και εφαρμόστε αυτές που σας ταιριάζουν καλύτερα.

Οι 5 συμβουλές των ειδικών

  1. Κόψτε μόνο το επιδόρπιο
  2. Φάτε δημητριακά
  3. Πίνετε πράσινο καφέ
  4. Πείτε ναι στο κόκκινο κρασί
  5. Προτιμήστε το ίδιο φαγητό

1.Κόψτε μόνο το επιδόρπιο

Προτείνει η δρα Χαρουχίσα Φουκούντα της Σχολής Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κιούσου, Ιαπωνία.

Όσοι τρώνε με αργό ρυθμό, και αποφεύγουν το φαγητό τουλάχιστον ένα δίωρο πριν πέσουν για ύπνο καθώς και εκείνοι που αποφεύγουν το επιδόρπιο μετά το φαγητό έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσουν τα περιττά κιλά και να μειώσουν το βάρος τους.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια ιαπωνική επιστημονική έρευνα. Όσοι κάνουν κάποιο από τα παραπάνω ή και τα τρία μαζί έχουν σε μικρότερο ποσοστό παχυσαρκίας, ενώ μπορούν να κρατάνε σε φυσιολογικό επίπεδο το δείκτη μάζας του σώματός τους. Επιπλέον τα άτομα αυτά διαθέτουν μικρότερη περιφέρεια μέσης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Χαρουχίσα Φουκούντα της Σχολής Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κιούσου, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 60.000 άτομα που έκαναν τακτικά τσεκάπ. Από αυτούς, οι 33.450 έτρωγαν με κανονικό ρυθμό, οι 22.070 έτρωγαν το φαγητό τους γρήγορα και οι 4.190 αργά. Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί οι εθελοντές της τελευταίας ομάδας ήταν καλύτερα ως προς το σωματικό βάρος σε σχέση με τις άλλες δύο ομάδες. Σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν πολύ γρήγορα, όσοι έτρωγαν με κανονικό ρυθμό, είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι, ενώ όσοι έτρωγαν αργά είχαν 42% λιγότερες.

Οι εθελοντές που συνήθιζαν να τρώνε επιδόρπιο μετά το βραδινό, αλλά και όσοι δεν έτρωγαν τίποτα δύο ώρες πριν κοιμηθούν αντιμετώπιζαν μικρότερες πιθανότητες να καταλήξουν με περιττά κιλά. Ωστόσο εκείνοι που παρέλειπαν το πρωινό αύξαναν τις πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι αφού ως γνωστόν είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και η παράλειψη του πρωινού αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Open.

2.Φάτε δημητριακά

Συμβουλεύει ο δρ. Φιλ Καρλ του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης.

Μια σχετική έρευνα δείχνει ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό και να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Για την ακρίβεια, όσοι αντικαθιστούν τα επεξεργασμένα δημητριακά με πλήρη (ολικής αλέσεως), επιτυγχάνουν μεγαλύτερη απώλεια θερμίδων και επομένως χάνουν πιο γρήγορα τα περιττά κιλά.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον δρ. Φιλ Καρλ του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης, αφορούσε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, διάρκειας δύο μηνών, σε 81 άνδρες και γυναίκες με ηλικία 40 έως 65 ετών. Τις πρώτες δύο εβδομάδες, όλοι κατανάλωναν το ίδιο φαγητό, αλλά έπειτα χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία κατανάλωνε πλήρη και η άλλη επεξεργασμένα δημητριακά.

Οι δύο ομάδες ακολουθούσαν ακριβώς την ίδια τυποποιημένη διατροφή. Όπως φάνηκε από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες μετά το τέλος της, όσοι κατανάλωναν πλήρη δημητριακά, εμφάνισαν αύξηση στο ρυθμό του μεταβολισμού τους σε φάση ανάπαυσης και μεγαλύτερη απώλεια ενεργειακών θερμίδων. Έχαναν περίπου 100 θερμίδες περισσότερες τη μέρα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφολογίας “American Journal of Clinical Nutrition“.

3.Πίνετε πράσινο καφέ

Joe Vinson, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Scranton στην Πενσυλβάνια.

Ο πράσινος καφές, δηλαδή, ο καφές από πράσινους “ωμούς” κόκκους μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε τα περιττά κιλά. Η διαφορά του με τον καφέ που ξέρουμε όλοι έγκειται στο ότι οι κόκκοι του δεν έχουν ψηθεί, με συνέπεια να έχει υψηλότερα επίπεδα χλωρογενικού οξέος. Το συγκεκριμένο συστατικό βοηθά όχι μόνο στην απώλεια των περιττών κιλών αλλά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα έδειξε ότι ο καφές αυτός μπορεί να βοηθήσει με το αδυνάτισμα και την καύση λίπους.

Και μια άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο National Meeting & Exposition of the American Chemical Society κατέληξε στα ίδια ευρήματα. Οι ειδικοί προτού καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα χορηγούσαν μικρή ποσότητα πράσινου καφέ σε άτομα με περιττά κιλά σε καθημερινή βάση.

Έπειτα από 22 εβδομάδες, είχαν χάσει το 10% του βάρους τους! «Η λήψη δόσεων από εκχύλισμα πράσινων κόκκων καφέ την ημέρα παράλληλα με την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και συστηματικής φυσικής δραστηριότητας, φάνηκε ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος στη μείωση του επιπλέον βάρους», υποστήριξε ο επικεφαλής της έρευνας, Joe Vinson, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Scranton στην Πενσυλβάνια.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Indian Journal of Innovative Research and Development.

4.Πείτε ναι στο κόκκινο κρασί

Δρ. Τζέισον Ντικ ντελ Ούνιο

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί πριν κοιμηθούμε μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο αδυνάτισμα με την κατανάλωσή του ισοδυναμεί με αποτελέσματα ισοδύναμα μίας ώρας στο γυμναστήριο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα του Καναδά και αφορούσε όσους δεν μπορούσαν να χάσουν βάρος με όργανα γυμναστικής.

Από την έρευνα της ομάδος του Τζέισον Ντικ ντελ Ούνιο φαίνεται ότι τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό από την ρεσβερατρόλη, μία χημική ουσία που εντοπίζεται στο κόκκινο κρασί, ισοδυναμούν με εκείνα που μπορεί να καταφέρει κάποιος που γυμνάζεται εξήντα λεπτά. Πώς γίνεται αυτό; Η ουσία αυτή αποτρέπει τα κύτταρα του λίπους να αποθηκεύσουν λίπος.Η ρεσβερατρόλη, εντοπίζεται και στη μαύρη σοκολάτα.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα έρχεται να ενισχύσει την αντίστοιχη μελέτη του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, που επίσης δείχνει ότι ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθήσει στη μείωση βάρους και την απώλεια των περιττών κιλών. Ακόμη σε μεγάλες ποσότητες επιβραδύνει θεωρείται πως μπορεί να συμβάλλει και στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

5.Προτιμήστε το ίδιο φαγητό

Λέει ο Δρ Greenfield, καθηγητής νευρολογίας

Ο Δρ Greenfield, καθηγητής νευρολογίας, παρατήρησε ότι η ανία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στα κιλά μας αλλά και στη δημιουργικότητά μας. Σε πρώτη φάση μας δίνει το κίνητρο να χρησιμοποιούμε περισσότερο τη φαντασία μας, και έτσι να γινόμαστε πιο δημιουργικοί.

Το σκεπτικό είναι, αν τρώμε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα, σιγά-σιγά καταλήγουμε να τρώμε μικρότερες μερίδες, αφού το βαριόμαστε, με συνέπεια να λαμβάνουμε και πιο λίγες θερμίδες! Αυτό έχει αποδειχτεί επιστημονικά λέει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως, η ανία συνδέεται άμεσα με την ποσότητα ντοπαμίνης που ρέει στον οργανισμό μας, καθώς όσο πιο χαμηλά τα επίπεδα ντοπαμίνης, τόσο μεγαλύτερη η βαρεμάρα μας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top