Το ελληνικό βότανο που προστατεύει από διαβήτη,καρδιαγγειακά και καταπολεμάει ιώσεις και αϋπνία

ελληνικό βότανο

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση του συγκεκριμένου φυτού, όπως αυτή της ανακούφισης από το στρες και της αύξησης της πνευματικής εγρήγορσης. Δείτε τα πιο σημαντικά από αυτά. 

Πρόκειται για ένα πολυετές βότανο που όλοι μας μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον κήπο μας. Μερικοί άνθρωποι έχουν διαπιστώσει, επίσης, ότι μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος και έχει αντισπασμωδικά και αναλγητικά αποτελέσματα. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες έχουν περιγραφεί εδώ και πολλά χρόνια από τον Θεόφραστο και Διοσκουρίδη, οι οποίοι αναφέρουν ότι επουλώνει δαγκώματα σκύλων.

Σε αυτό το άρθρο, μάθετε περισσότερα για το μελισσόχορτο και τις πιθανές χρήσεις του.

Περιορίζει το στρες

Το μελισσόχορτο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες. Μια μικρή μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις που είχαν οι τροφές που το περιέχουν στα επίπεδα διάθεσης και στρες.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες έλαβαν μελισσόχορτο σε ροφήματα και γιαούρτια. Στη συνέχεια έπρεπε να ολοκληρώσουν ένα stress test που περιλάμβανε πολλαπλές εργασίες και προσομοίωση δημόσιας ομιλίας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση μελισσόχορτου σε συγκεκριμένη δοσολογία θα μπορούσε να μειώσει το στρες και τις αγχώδεις διαταραχές.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη είχε χρηματοδότηση από εταιρείες που κατασκευάζουν προϊόντα που περιέχουν μελισσόχορτο, επομένως μπορεί να μην είναι πλήρως αντικειμενικές. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται περισσότερη έρευνα για αυτές τις ιδιότητες του φυτού προτού οι ερευνητές μπορέσουν να βγάλουν συμπεράσματα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση μελισσόχορτου σε συγκεκριμένη δοσολογία θα μπορούσε να μειώσει το στρες και την αρνητική διάθεση.

Συμβάλλει στην καταπολέμηση του διαβήτη και των καρδιαγγειακών

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών, το μελισσόχορτο δρα ως αντιοξειδωτικό και είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μπορεί να βοηθήσει σε παθήσεις που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως:

Ωστόσο, η ανασκόπηση δείχνει ότι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου παρασκευής του και της δοσολογίας επηρεάζουν άμεσα την αποτελεσματικότητα του βοτάνου.

Διαβάστε ακόμη:

CRETAN IAMA: Αντιµετώπιση των ιώσεων με Κρητική συνταγή

Βοηθάει στον ύπνο

Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη, το μελισσόχορτο σε συνδυασμό με βαλεριάνα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου και της ανησυχίας στα παιδιά.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 900 παιδιά και στο πλαίσιο αυτής διαπιστώθηκε ότι περισσότερο από το 80% αυτών είδαν βελτιώσεις στα προβλήματα ύπνου τους όταν έπαιρναν τα συμπληρώματα.

Επιπλέον, το 70% των παιδιών είδε βελτίωση στο αίσθημα ανησυχίας που τα διακατείχε. Τέλος, κανένα από τα παιδιά δεν παρουσίασε ανεπιθύμητες ενέργειες από τη φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο, οι άνθρωποι πρέπει πάντα να μιλούν με έναν γιατρό πριν δώσουν σε ένα παιδί οποιοδήποτε είδος συμπληρώματος.

Συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το μελισσόχορτο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Οι συγγραφείς μιας μελέτης του 2013 υποστηρίζουν εν μέρει τη χρήση του για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής μετά από τραυματισμό.

Αν και καταπολέμησε το πρήξιμο και τον πόνο, οι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με τον ακριβή αντιφλεγμονώδη μηχανισμό του φυτού.

Αυτά τα ευρήματα πάντως προέρχονται από μια μελέτη σε ζώα, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους.

Προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα του PMS

Μια μικρή ιρανική μελέτη σε έφηβες διαπίστωσε θετική ανταπόκριση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου  (PMS) και του πόνου κατά την έμμηνο ρύση.

Οι ερευνητές χώρισαν τις εθελόντριες στη μελέτη σε δύο ομάδες. Έδωσαν σε μια ομάδα 1.200 χιλιοστόγραμμα αποστάγματος μελισσόχορτου σε ένα χάπι κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, ενώ η άλλη ομάδα λάμβανε ένα εικονικό φάρμακο.

Ενώ και οι δύο ομάδες παρουσίασαν μείωση των συμπτωμάτων, η ομάδα που έλαβε μελισσόχορτο είχε σημαντικά μεγαλύτερη ανακούφιση.

Συμβάλλει στην καταπολέμηση ιογενών λοιμώξεων

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το μελισσόχορτο διαθέτει  αντιικές ιδιότητες. Στο πλαίσιο μιας μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του φυτού που σχετίζονταν με προβλήματα, όπως ο ιός του απλού έρπητα τύπου 1 και τύπου 2.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ορισμένες συγκεντρώσεις και μείγματα που περιέχουν το συγκεκριμένο φυτό θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία των πρώιμων σταδίων των λοιμώξεων από έρπητα.

Η ανασκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι το βάλσαμο λεμονιού ήταν αποτελεσματικό έναντι ορισμένων βακτηριακών και μυκητιασικών λοιμώξεων στους ανθρώπους.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top