Αλάτι Ιμαλαΐων: Είναι πιο υγιεινό από το θαλασσινό αλάτι;Τι πρέπει να ξέρετε

Αλάτι Ιμαλαΐων

Το αλάτι δίνει μία απίστευτη νοστιμιά στα πιάτα σας. Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορες επιλογές αλατιού. Ποιο να επιλέξετε; Το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων ή το λευκό φυσικό θαλασσινό αλάτι; Ποιο είναι το καλύτερο για την υγεία σας; Τι απαντούν οι ειδικοί.

«Διαφορετικοί τύποι αλατιού υπήρχαν πάντα και δεν αποτελούν μία νέα πηγή» εξηγεί η Courtney Pelitera, γνωστή διαιτολόγος που ειδικεύεται στην αθλητική διατροφή και τη διατροφή ευεξίας. Και προσθέτει ότι όλα τα άλατα προέρχονται από την εξάτμιση ενός διαλύματος άλμης, την εξάτμιση του θαλασσινού νερού, το αλατόνερο της πηγής ή τις διαδικασίες εξόρυξης αλατιού.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες αποχρώσεις. «Η βασική διαφορά μεταξύ των διαφόρων τύπων αλατιού είναι από πού προέρχονται και τα πρόσθετα μέταλλα που μπορεί να περιέχουν» αναφέρει η Pelitera. Η διαφορετική σύνθεση του αλατιού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πού έχει ληφθεί το αλάτι και τους διαφορετικούς τύπους επεξεργασίας.

Τι είναι το θαλασσινό αλάτι

Η επιλογή μεταξύ του θαλασσινού αλατιού και του αλατιού Ιμαλαΐων μπορεί να σας φανεί δύσκολη. Ωστόσο, η κατανόηση του θαλασσινού αλατιού είναι αρκετά απλή. Το θαλασσινό αλάτι είναι κυριολεκτικά αλάτι που συλλέγεται από τη θάλασσα, τονίζει η Melanie Betz, διαιτολόγος και διευθύνουσα σύμβουλος του The Kidney Dietitian. «Συλλέγεται αφήνοντας το νερό του ωκεανού να εξατμιστεί και σας μένει το αλάτι που συσκευάζεται και πωλείται ως θαλασσινό αλάτι» τονίζει.

Το θαλασσινό αλάτι δεν διαφέρει μόνο από το αλάτι Ιμαλαΐων, αλλά και από το παραδοσιακό επιτραπέζιο αλάτι.

Ρίξατε υπερβολικό αλάτι στο φαγητό; Πώς μπορείτε να το διορθώσετε 

«Το κανονικό αλάτι που σκεφτόμαστε είναι το επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο αποτελείται κατά πλειοψηφία από νάτριο και χλώριο» λέει η Pelitera. «Περιέχει όμως και άλλα στοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και άλλα μέταλλα σε μικρές ποσότητες. Το επιτραπέζιο αλάτι συνήθως εξορύσσεται από υπόγεια κοιτάσματα και υφίσταται επεξεργασία για να αφαιρεθούν άλλα μέταλλα και μολυσματικές ουσίες» τονίζει η ίδια.

Η επεξεργασία είναι μια βασική διάκριση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το θαλασσινό αλάτι μερικές φορές διαφημίζεται ως “πιο υγιεινό” από το επιτραπέζιο αλάτι.

Ο όρος “φυσικό” δεν ρυθμίζεται αυστηρά στις ετικέτες τροφίμων στις περισσότερες χώρες και μπορεί να μη σημαίνει πολλά όσον αφορά την υγιεινή αξία ενός προϊόντος, υπογραμμίζει η διαιτολόγος Avery Zenker.

«Ο όρος “φυσικό” χρησιμοποιείται συχνά για τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί σημαντική αλλοίωση από την επεξεργασία και δεν περιέχουν πρόσθετες βιταμίνες, μέταλλα, τεχνητά αρώματα ή πρόσθετα τροφίμων. Όταν πρόκειται για αλάτι, το φυσικό σημαίνει συνήθως ότι το προϊόν έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία και γενικά περιέχει μόνο ένα συστατικό: αλάτι» εξηγεί η Zenker.

Ο τύπος του αλατιού ή το τι αναγράφεται στην ετικέτα του δεν υποδεικνύει ποιο είναι πιο υγιεινό. Όσον αφορά τη χρήση, η Betz λέει ότι το επιτραπέζιο αλάτι προστίθεται πιο συχνά ως “αλάτι τελειώματος“.

Τείνει να είναι πιο τραγανό από το επιτραπέζιο αλάτι και μπορεί να προσθέσει εξαιρετική υφή και γεύση όταν προστίθεται σε ένα πιάτο στο τέλος του μαγειρέματος, σημειώνει η Betz.

Ωστόσο, το θαλασσινό αλάτι είναι ευέλικτο. «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας του φαγητού ή απλά να πασπαλιστεί πάνω στο φαγητό» τονίζει η Zenker. Και προσθέτει ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για μη διατροφικούς σκοπούς, όπως για σπιτικά προϊόντα καθαρισμού και προσωπικής φροντίδας.

Τι είναι το αλάτι Ιμαλαΐων

Το αλάτι Ιμαλαΐων λαμβάνεται από αλατωρυχεία στο Πακιστάν. «Παρόμοια με το θαλασσινό αλάτι, συνήθως δεν υφίσταται επεξεργασία για την αφαίρεση άλλων μετάλλων» σημειώνει η Sarah Wagner, διαιτολόγος στο Memorial Hermann.

Και όπως λέει η ίδια, το αλάτι αυτό παίρνει κάποιους πόντους μόνο επειδή είναι ροζ!

Το αλάτι Ιμαλαΐων έχει συχνά ροζ χρώμα. Το ιώδιο συνήθως δεν προστίθεται στο αλάτι Ιμαλαΐων. Επίσης, παρόμοια με το θαλασσινό αλάτι, οι κρύσταλλοι είναι συνήθως μεγαλύτεροι από το επιτραπέζιο αλάτι.

Αδυνάτισμα: Μπορεί το αλάτι να το επηρεάσει; Τι πρέπει να ξέρετε 

Η Pelitera εξηγεί ότι το αλάτι Ιμαλαΐων χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη συντήρηση ψαριών και άλλων τροφίμων. Ωστόσο, η Betz λέει ότι το φυσικό, ήπιο, ελαφρώς γλυκό (αλλά ακόμα αλμυρό) αλάτι Ιμαλαΐων χρησιμοποιείται τώρα για να αρωματίσει τα τρόφιμα.

Ποιο αλάτι είναι πιο υγιεινό; Υπάρχουν διαφορές στα αλάτια;

Ναι, υπάρχουν διαφορές μεταξύ του αλατιού Ιμαλαΐων και του θαλασσινού αλατιού. «Η διαφορά μεταξύ του θαλασσινού αλατιού και του αλατιού Ιμαλαΐων, διατροφικά, είναι ότι τις περισσότερες φορές, ανάλογα με την πηγή, το αλάτι Ιμαλαΐων είναι υψηλότερο σε σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο» εξηγεί η Pelitera. Το θαλασσινό αλάτι είναι υψηλότερο σε κάλιο και περιέχει επίσης υψηλότερες ποσότητες ασβεστίου και μαγνησίου από το επιτραπέζιο αλάτι.

Έχει αυτό σημασία για την υγεία; Όχι ακριβώς. Το θρεπτικό περιεχόμενο του καλίου, του σιδήρου, του ασβεστίου, του μαγνησίου και άλλων μετάλλων είναι τόσο μικρό σε σύγκριση με τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη που δεν κάνει καμία σημαντική διαφορά, συνεχίζει η Pelitera.

Το ίδιο ισχύει και για την ιδέα ότι τα ίχνη “επιβλαβών” στοιχείων, όπως τα μικροπλαστικά, στο θαλασσινό αλάτι το καθιστούν κατώτερο από το ροζ αλάτι από άποψη υγείας.

Σε αυτό το σημείο, η Wagner λέει ότι οι διατροφικές οδηγίες για το αλάτι ισχύουν ανεξάρτητα από το ποιο αλάτι προσθέτετε στο φαγητό. Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, πρέπει να περιορίζετε το νάτριο σε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού ημερησίως.

Αλάτι Ιμαλαΐων έναντι θαλασσινού αλατιού

Ποιο να επιλέξετε; Τελικά αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Δεδομένου ότι η περιεκτικότητα σε νάτριο είναι παρόμοια σε όλα τα άλατα, μπορείτε να διαλέξετε το αλάτι που σας αρέσει περισσότερο.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top