Αδυνάτισμα: Μπορεί το αλάτι να το επηρεάσει; Τι πρέπει να ξέρετε

Διατροφή αδυνάτισμα

Το νάτριο ή αλάτι είναι ένα θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για τον οργανισμό. Είναι σημαντικό για πολλές διεργασίες του σώματος, τι γίνεται όμως αν τρώτε παραπάνω αλάτι απ’ ότι χρειάζεται; Μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο αδυνάτισμα;

Αν και το αλάτι είναι πολύ χρήσιμο για τον οργανισμό, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν παραπάνω αλάτι από ότι θα έπρεπε μαζί με το φαγητό τους. Με το να τρώτε περισσότερο αλάτι αυξάνετε τις πιθανότητες για κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως για παράδειγμα για εγκεφαλικό, κάποια καρδιολογική νόσο ή κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, σύμφωνα με το ινστιτούτο υγειάς του Rhode Island.

Το παραπάνω αλάτι προκαλεί κατακράτηση

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μέσα στην διατροφή έχει συσχετιστεί με κατακράτηση υγρών. Αυτό συμβαίνει καθώς με την κατανάλωση αλατιού, το σώμα μας συγκρατεί το νερό.

Μία πρόσφατη έρευνα αναφέρει πως η υψηλή κατανάλωση αλατιού αυξάνει την αίσθηση της δίψας. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα παραπάνω υγρά, ώστε να διαλύσει το παραπάνω αλάτι, σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard. Παρ’όλα αυτά η ποσότητα των ούρων σας δεν αλλάζει, οπότε παραμένουν υγρά στον οργανισμό.

Επομένως, το παραπάνω αλάτι μπορεί να προκαλέσει αύξηση στο βάρος σας, αλλά στη μορφή υγρών.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σε γενικές γραμμές η κατακράτηση υγρών είναι προσωρινή. Τα επίπεδα υγρών στον οργανισμό επιστρέφουν στα κανονικά μετά από λίγες μέρες.

Τροφές υψηλές σε νάτριο

Τροφές που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, συνήθως έχουν και πολλές θερμίδες. Για παράδειγμα το fast food, τα τηγανητά, τα μακαρόνια με σάλτσες και η πίτσα είναι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα τόσο σε αλάτι όσο και σε θερμίδες.

Η συχνή κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και σε θερμίδες, είναι πολύ πιθανό να αυξήσουν το βάρος σας. Ενώ παράλληλα σε πολλές μελέτες αναφέρεται πως η υψηλή κατανάλωση αλατιού πολλές φορές οδηγεί στην παχυσαρκία, ανεξάρτητα από το πόσες θερμίδες καταναλώνετε ημερησίως.

Πώς θα μειώσετε το αλάτι στην διατροφή σας

Για τους περισσότερους ανθρώπους το αλάτι που υπάρχει φυσικά στις τροφές δεν αποτελεί πρόβλημα. Είναι όμως πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε την ποσότητα πρόσθετου νατρίου που καταναλώνετε στην διατροφή σας, ώστε να διασφαλίσετε ότι η διατροφή σας δεν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Συνήθως οι τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο είναι οι υπερεπεξεργασμένες τροφές .

Ποιες τροφές να προσέχετε

  • Τις υπερεπεξεργασμένες τροφές και το πρόχειρο ή έτοιμο φαγητό
  • Τα αλμυρά σνακ, όπως για παράδειγμα τα πατατάκια
  • Τα επεξεργασμένα κρέατα
  • Τα αλμυρά συνοδευτικά, όπως οι αλμυρές σάλτσες, ή τα ντρέσινγκ για τη σαλάτα
  • Τα προπαρασκευασμένα γεύματα σε κονσέρβα ή κουτί

Επιπλέον, με το να προσθέτετε πολύ αλάτι ακόμα και στα γεύματα που μαγειρεύετε στο σπίτι μπορεί να αυξήσετε την κατανάλωση αλατιού σε καθημερινή βάση.

Προσπαθήστε λοιπόν να μετριάσετε το αλάτι που βάζετε στα γεύματα σας και να το αντικαταστήσετε με άλλα μπαχαρικά, όπως χυμός λεμονιού, σκόρδο και άλλα ώστε να νοστιμήσετε το φαγητό σας χωρίς να προσθέσετε παραπάνω αλάτι.

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top