Αυτό το δημητριακό πρέπει να τρώτε για την υγεία της καρδιάς σας – Ρίχνει την πίεση και τη χοληστερίνη

δημητριακό βρόμη

Το κορυφαίο δημητριακό για την καρδιαγγειακή σας υγεία, είναι αυτό που πιθανότατα βρίσκεται ήδη στο ντουλάπι της κουζίνας σας.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν ένα υγιεινό μέρος οποιασδήποτε διατροφής, αλλά είναι ιδιαίτερα ιδανικά για την υγεία σας. Με μια καλή δόση φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, σχεδόν όλα τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι ευεργετικά. Ποιο είναι το καλύτερο δημητριακό για την υγεία της καρδιάς, και τι το κάνει τόσο ωφέλιμο;

Γιατί αυτό το δημητριακό είναι ωφέλιμο για την υγεία της καρδιάς

Γενικά τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά, επειδή περιέχουν όλα τα μέρη του δημητριακού – το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο – καθιστώντας τα μια θρεπτική δύναμη, γεμάτη με αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά. Ανάμεσα σε αυτά τα πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, ένα ξεχωρίζει στη μάχη κατά των καρδιακών παθήσεων: οι φυτικές ίνες.

Μάλιστα, μελέτη του 2022 στο BMC Medicine διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να λειτουργήσει ως γραμμή άμυνας έναντι των καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, μελέτη του 2019 στο Nutrients δείχνει ότι η κατανάλωση φυτικών ινών συνδέεται με μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και της συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες.

Επιπλέον, στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Circulation Research δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο μειώνει τη συνολική φλεγμονή στο σώμα και μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, υπέρταση και αθηροσκλήρωση.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν επίσης φυτοχημικά – φυτικές ενώσεις που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στο σώμα και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Ποιο είναι το Νο. 1 δημητριακό ολικής αλέσεως για την υγεία της καρδιάς

Είναι τόσο δύσκολο να επιλέξετε μόνο ένα, αλλά πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η βρόμη είναι το καλύτερο δημητριακό ολικής αλέσεως για την υγεία της καρδιάς. Να γιατί οι διατροφολόγοι την επιλέγουν ως το πιο υγιεινό δημητριακό για την καρδιά τους.

Μειώνει τη χοληστερόλη

Η βρόμη είναι μια πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών βήτα-γλυκάνης. Η βήτα-γλυκάνη συνδυάζεται με νερό για να σχηματίσει μια ουσία που μοιάζει με γέλη στο έντερο. Στη συνέχεια, οι διαλυτές φυτικές ίνες προσκολλώνται σε μερικά από τα σωματίδια της LDL ή της «κακής» χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματός σας, επιβραδύνουν την απορρόφησή τους και σας βοηθούν να τα αποβάλλετε. Αυτή η διαδικασία παίζει μεγάλο ρόλο στη μείωση των επιπέδων LDL και ολικής χοληστερόλης, ενώ διευκολύνει την πίεση στις αρτηρίες για τη μεταφορά αίματος από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα.

Εμποδίζει τη φλεγμονή

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά της σε βήτα-γλυκάνη, η βρόμη περιέχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ενώσεις για την υγεία της καρδιάς. Μια ομάδα φυτικών ενώσεων, που ονομάζονται αβενθραμίδες, υπάρχει μόνο στη βρόμη. Μια μελέτη του 2020 στο Journal of Functional Foods διαπίστωσε ότι οι αβενθραμίδες μπορεί να βελτιώσουν τα προφίλ λιπιδίων, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, καθώς και να μειώσουν τη φλεγμονή στα ζώα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για αυτό το θέμα, αλλά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα.

Είναι προσιτό και ευέλικτο

Η καρδιά της βρόμης δεν είναι μόνο υγιεινή, είναι επίσης εξαιρετικά προσιτή. Και είτε το πιστεύετε είτε όχι, όλες οι ποικιλίες βρόμης παρέχουν την ίδια θρεπτική ποιότητα στη διατροφή σας. Είτε προτιμάτε το πλιγούρι βρώμης είτε βρόμη σε energy balls ή granola, θα αποκομίσετε τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς σας. Χρησιμοποιήστε βρόμη ολικής αλέσεως για πρωινό ή ανακατέψτε τη για να πανάρετε μπιφτέκια ή κεφτεδάκια.

Scroll to Top