Βασιλικός: Tο βότανο που έχετε στην βεράντα ή τον κήπο σας ομορφαίνει το δέρμα, και διώχνει το στρες

βότανο

Αυτό το βότανο έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία με εκατομμύρια ανθρώπους  να μπορούν να επωφεληθούν εάν το καταναλώνουν τακτικά.

Το κοινό αυτό βότανο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα είδη των γευμάτων, ενώ είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά που παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Αν και ο βασιλικός συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ιταλική κουζίνα, στην πραγματικότητα προέρχεται από την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία. Ωστόσο, τώρα το βρίσκετε σε όλο τον κόσμο και μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί από ερασιτέχνες κηπουρούς σε κήπο ή σε περβάζια.

Ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα βότανα στον κόσμο, μετά τον κόλιανδρο και τη μέντα. Με πολλούς ανθρώπους που το καταναλώνουν σχεδόν κάθε μέρα είναι διαθέσιμο για αγορά σε όλα τα σούπερ μάρκετ.  Δείτε μερικά από τα κύρια οφέλη για την υγεία, όπως αυτά της μείωσης των επιπέδων του στρες και της ενίσχυσης του δέρματός σας.

Οφέλη για την υγεία του βασιλικού

Ο βασιλικός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες μέσω των προσαρμογόνων ιδιοτήτων του, οι οποίες βοηθούν στην εξισορρόπηση των συστημάτων απόκρισης του σώματος στο στρες. Σε μελέτες φάνηκε ότι οι ενώσεις του βασιλικού, όπως η ευγενόλη, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, της κύριας ορμόνης του στρες, προάγοντας μια αίσθηση ηρεμίας και μειώνοντας τα συμπτώματα που σχετίζονται με το στρες.

Ένα άλλο σημαντικό όφελος είναι ότι η συγκεκριμένη αντιφλεγμονώδης ένωση, όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, αλλά βοηθά επίσης το δέρμα σας. Ο βασιλικός βοηθά στη μείωση της ακμής και των εξανθημάτων, με τα βάμματα και τα άλλα προϊόντα προσώπου που είναι εμποτισμένα με το βότανο να αποδεικνύονται αποτελεσματικά για μερικούς ασθενείς.

Άλλες ιδιότητες υγείας του βασιλικού περιλαμβάνουν:

  • Αντιβακτηριδιακό: Τα αιθέρια έλαιά του έχει βρεθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος βακτηρίων, ζυμομυκήτων και μούχλας, καθιστώντας το αποτελεσματικό στην πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων.
  • Παρέχει προστασία του ήπατος: Ο βασιλικός θα μπορούσε να υποστηρίξει την υγεία του ήπατος βοηθώντας στις διαδικασίες αποτοξίνωσης και προστατεύοντας από ηπατική βλάβη. Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι ο βασιλικός μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης που προκαλούνται από το στρες στα νεφρά, το συκώτι και/ή την καρδιά.
  • Συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα: Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο βασιλικός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ωφελώντας όσους πάσχουν από διαβήτη ή κινδυνεύουν να αναπτύξουν την πάθηση.
Όλο Υγεία

Scroll to Top