Εγκέφαλος: 3 τροφές που βοηθούν στην ανάπτυξη νέων κυττάρων

εγκέφαλος

Καθώς γερνάμε, η διατήρηση της γνωστικής υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τα καλά νέα είναι ότι οι τροφές που τρώμε μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μνήμη και στην ικανότητα που έχει ο εγκέφαλος να λειτουργεί καλά και να αναπτύσσει ακόμη και νέα εγκεφαλικά κύτταρα.

Ο νευροεπιστήμονας και TikToker Δρ Robert Love ειδικεύεται στο να βοηθά τους ανθρώπους να προλάβουν τη νόσο Αλτσχάιμερ μέσω επιστημονικών ερευνών και πρακτικών διατροφικών συμβουλών. Σε ένα πρόσφατο βίντεο στο TikTok, τόνισε ότι «η τροφή που τρώτε παρέχει πρώτες ύλες και δίνει στον εγκέφαλό σας το υλικό που χρειάζεται για να φτιάξει νέα εγκεφαλικά κύτταρα».

Εγκέφαλος: 4 συνήθειες που ακολουθεί ειδικός για να τον διατηρήσει υγιή και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου 

Αυτή η διαπίστωση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, δεδομένης της έρευνας της Δρ Elizabeth Gould στο Πανεπιστήμιο Princeton, η οποία δείχνει ότι μπορούμε να αναπτύξουμε νέα εγκεφαλικά κύτταρα ακόμη και μέχρι τα 90 μας χρόνια.

@robertwblove Three Foods That Are Great For Your Brain and Can Even Help Grow New Brain Cells. #brain #food #neurogenesis #sardines #probiotics #gutbacteria #alzheimers #omega3s #robertlove #robertwblove ♬ original sound – Robert Love

Ο Δρ Love υπογραμμίζει τη σημασία ορισμένων τροφών που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τη γνωστική υγεία και την καλή μνήμη. Ενσωματώνοντας στη διατροφή σας τροφές, όπως οι σαρδέλες, το ξινολάχανο και η ρέγγα, μπορείτε να υποστηρίξετε τη λειτουργία του εγκεφάλου, να επιδιορθώσετε τα κατεστραμμένα κύτταρα και να ενισχύσετε τη συνολική γνωστική απόδοση. Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη τους παρακάτω.

3 τροφές που βοηθούν στην ανάπτυξη νέων κυττάρων στον εγκέφαλο:

  1. Σαρδέλες
  2. Ξινολάχανο
  3. Ρέγγα

1. Σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου. «Οι σαρδέλες είναι ένα υγιεινό, λιπαρό ψάρι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συγκεκριμένα σε DHA» τονίζει στο Shefinds ο Δρ Love.

Αυτά τα ωμέγα-3 είναι ζωτικής σημασίας επειδή ο εγκέφαλός σας, εκτός από το νερό, αποτελείται κυρίως από λίπος. Η κατανάλωση υγιεινών λιπαρών, όπως αυτά που βρίσκονται στις σαρδέλες, παρέχει στον εγκέφαλο τα απαραίτητα υλικά για την επιδιόρθωση και την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Οι σαρδέλες έχουν υψηλή διατροφική αξία αφού είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, όταν καταναλώνεται με το κόκαλο αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D. Η σαρδέλα περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, σελήνιο και σίδηρο.

Παράλληλα, η σαρδέλα είναι ευεργετική εκτός από την πνευματική λειτουργία, για την προστασία της καρδιάς, τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, τη διατήρηση της υγείας των οστών και των ματιών, ενώ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

2. Ξινολάχανο

Το ξινολάχανο μπορεί να αποτελεί έκπληξη για πολλούς, αλλά προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου μέσω της σύνδεσης του εντέρου με τον εγκέφαλο. «Το ξινολάχανο είναι εξαιρετικό για τον εγκέφαλό σας. Δεν διεγείρει απαραίτητα την ανάπτυξη των εγκεφαλικών σας κυττάρων. Αυτό που κάνει είναι να βάζει καλά βακτήρια στο έντερό σας» εξηγεί ο Δρ Love.

Το έντερο και ο εγκέφαλος συνδέονται μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, σχηματίζοντας αυτό που είναι γνωστό ως σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου. «Τα βακτήρια του εντέρου σας έχουν πραγματικά σημασία για την υγεία του εγκεφάλου σας» προσθέτει ο ίδιος. Η ενσωμάτωση τουλάχιστον μιας πιρουνιάς ξινολάχανου καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του υποστηρίζει τη γνωστική λειτουργία.

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες βελτιώνει την διαδικασία της πέψης, η οποία με τη σειρά της βοηθάει στη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου. Οι φυτικές ίνες επιπλέον ελέγχουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων ή εγκεφαλικού και μειώνουν την πιθανότητα αρτηριοσκλήρωσης.

3. Ρέγγα

Ένα άλλο ψάρι που συνιστά ανεπιφύλακτα ο Δρ Love είναι η ρέγγα. «Η ρέγγα είναι ένα από τα υγιή λιπαρά ψάρια που είναι μικρά και χαμηλά σε υδράργυρο» λέει ο ίδιος.

Παρόμοια με τις σαρδέλες, η ρέγγα είναι πλούσια σε υγιή λιπαρά, παρέχοντας τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Η ρέγγα δεν είναι ωφέλιμη μόνο για την περιεκτικότητά της σε ωμέγα-3, αλλά και για το γεγονός ότι αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη προσθήκη στη διατροφή σας.

Τελικά, η ενσωμάτωση αυτών των τριών τροφών στη διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική σας λειτουργία, ειδικά καθώς γερνάτε. «Η τροφή που τρώτε έχει σημασία και παίζει μεγάλο ρόλο» τονίζει ο Δρ Love. Παρέχοντας στον εγκέφαλό σας τα σωστά θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να υποστηρίξετε την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων και να διατηρήσετε τη γνωστική σας υγεία μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top