Το ελισαβετιανό βότανο που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, να ανακουφίσει από τον βήχα και να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Το ελισαβετιανό βότανο που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, να ανακουφίσει από τον βήχα και να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Το ελισαβετιανό βότανο ξεκίνησε να χρησιμοποιείται από τους αρχαίους Φαραώ και αγαπήθηκε κατά την ελισαβετιανή περίοδο. Σήμερα, η έρευνα δείχνει πως μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, να ενισχύσει την ανοσία και ακόμη και να προστατεύσει από μικρόβια. Ποιο είναι;

Το ελιξίριο της θεϊκής ομορφιάς που μπορεί να έχει αντιγηραντική δράση και να ανακουφίσει από τον πονόλαιμο

Ποιο είναι το ελισαβετιανό βότανο και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Το ελισαβετιανό βότανο χρησιμοποιείται από την εποχή των Φαραώ, όταν χρησιμοποιούνταν στις ταριχεύσεις των αρχαίων Αιγυπτίων πριν από χιλιάδες χρόνια.

«Αυτό, φυσικά, δεν είναι καινούρια πληροφορία — επί αιώνες, τα βότανα και τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνταν για τη συντήρηση των τροφίμων. Την τελευταία δεκαετία, μελέτες έχουν δείξει πως το θυμάρι και ο βασιλικός ενδέχεται ακόμη και να μπορούν να προστατεύσουν από μικροβιακή μόλυνση», σημείωσε η Αμερικανή Sonia Uyterhoeven, ειδικός στην κηπουρική, σύμφωνα με το Independent.

Σήμερα, συνηθίζουμε να το προσθέτουμε σε dressings για σαλάτες, κοκτέιλ, ομελέτες ή ακόμα και σε τσάι για να καταπραΰνει από ένα κρυολόγημα ή τον πονόλαιμο.

Τοπική χρήση του θυμαριού

Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού, το οποίο παράγεται μέσω ατμοαπόσταξης του βοτάνου, περιέχει τη θυμόλη – μια ένωση που χρησιμοποιείται σε στοματικά διαλύματα, συντηρητικά, απολυμαντικά και εντομοκτόνα. Σύμφωνα με την Uyterhoeven, ειδικό από τον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης, η θυμόλη έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και δίνει στο θυμάρι το φρέσκο άρωμά του που μοιάζει με μέντα. Η έρευνα υποδηλώνει ότι μπορεί επίσης να υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου. Ωστόσο, το Healthline προειδοποιεί ότι το αιθέριο έλαιο δεν πρέπει ποτέ να καταπίνεται ή να εφαρμόζεται αδιάλυτο στο δέρμα.

Σύμφωνα με επιστημονική δημοσίευση του 2022 με τίτλο «A Focused Insight into Thyme: Biological, Chemical, and Therapeutic Properties of an Indigenous Mediterranean Herb», το αιθέριο έλαιο του θυμαριού μείωσε τον αριθμό κυττάρων βιομεμβράνης και εμφάνισε ισχυρά αντιμικροβιακά αποτελέσματα. Η μελέτη ανέφερε επίσης αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες από τις βασικές του χημικές ενώσεις.

Άλλες πρόσφατες μελέτες τονίζουν τη δυναμική του θυμαριού και του βασικού του συστατικού, της θυμόλης, σε τοπικές εφαρμογές, παρουσιάζοντας αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακά και καλλυντικά οφέλη. Καινοτόμες μορφές όπως υδρογέλες, νανο-γέλες και γαλακτώματα βελτιώνουν τη σταθερότητα και τη διείσδυση στο δέρμα, ενώ πρώιμες κλινικές δοκιμές δείχνουν αποτελεσματικότητα στην περιποίηση του δέρματος και στη διαχείριση της δερματίτιδας.

Διατροφική αξία

Το θυμάρι περιέχει θυμόλη και μικρές ποσότητες άλλων θρεπτικών συστατικών όπως το κάλιο, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C και το μαγνήσιο.

Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα: Μία κουταλιά του γλυκού φρέσκο θυμάρι περιέχει:

  • Θερμίδες: 0,8
  • Λιπαρά: 0 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 0,2 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 0,1 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 0,044 γραμμάρια
  • Ασβέστιο: 3,24 χιλιοστόγραμμα
  • Σίδηρος: 0,139 χιλιοστόγραμμα
  • Μαγνήσιο: 1,28 χιλιοστόγραμμα
  • Φώσφορος: 0,848 χιλιοστόγραμμα
  • Κάλιο: 4,87 χιλιοστόγραμμα
  • Νάτριο: 0,072 χιλιοστόγραμμα
  • Βιταμίνη C: 1,28 χιλιοστόγραμμα
  • Βιταμίνη A: 1,9 μικρογραμμάρια / 38 IU
  • Βήτα-καροτίνη: 22,8 μικρογραμμάρια
  • Θειαμίνη: 0 χιλιοστόγραμμα
  • Βιταμίνη B6: 0,003 χιλιοστόγραμμα

Το ιερό βότανο της Μεσογείου που μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Θυμάρι: Οφέλη για την υγεία

1. Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και να μειώσει τη φλεγμονή

Η προσθήκη θυμαριού στα γεύματα μπορεί να ενισχύσει την υγεία υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τη φλεγμονή. Το βότανο είναι πλούσιο σε βιταμίνη A η οποία έχει οφέλη για την όραση, βιταμίνες του συμπλέγματος B οι οποίες έχουν οφέλη για την ανακούφιση από το στρες, και βιταμίνη C η οποία έχει οφέλη για την προστασία των κυττάρων και την πρόληψη λοιμώξεων.

Παρέχει επίσης σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία των οστών και του αίματος. «Όλα αυτά βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και άλλων ασθενειών, και η αυξημένη κατανάλωση θυμαριού μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας», ανέφερε η Ένωση Διαπιστευμένων Κολλεγίων Φυσιοπαθητικής Ιατρικής στην Ουάσινγκτον.

2. Μπορεί να προλάβει τον καρκίνο

Έτσι όπως ο μαϊντανός, η ρίγανη και το χαμομήλι, το θυμάρι περιέχει φλαβονοειδή — έναν τύπος φυτικής χημικής ουσίας που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που προκαλεί καρκίνο στο σώμα, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

Η φλεγμονή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυτοάνοσα, νευροεκφυλιστικά, γαστρεντερικά και καρδιακά νοσήματα. Συνολικά, οι φλεγμονώδεις ασθένειες ευθύνονται για περισσότερους από τους μισούς θανάτους παγκοσμίως, σύμφωνα με την Κλινική.

3. Μπορεί να αντιμετωπίσει τον βήχα

Το θυμάρι αποτελεί παραδοσιακή θεραπεία για τον βήχα, τις αναπνευστικές παθήσεις και τη βρογχίτιδα εδώ και χρόνια. Η συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική το χρησιμοποιεί σε μορφή τσαγιού και στην αρωματοθεραπεία. Υπάρχει κάποια έρευνα σχετικά με αυτό, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματικό είναι.

Το βότανο του Brahmi που μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο, να μειώσει το στρες και να επουλώσει τραύματα

4. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες

Τέλος, μελέτη δείχνει ότι το αιθέριο έλαιο θυμαριού και η καθαρή θυμόλη (η ουσία που εξάγεται από το θυμάρι) μπορούν να βοηθήσουν στην απολύμανση της μούχλας. Η θυμόλη είναι ενεργό συστατικό σε ορισμένα εντομοκτόνα. Στη μελέτη για τη μούχλα, ήταν περίπου τρεις φορές πιο αποτελεσματική από το αιθέριο έλαιο θυμαριού. Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του θυμαριού έχουν δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα για την ανάπτυξη εκχυλισμάτων που βοηθούν στην ασφάλεια των τροφίμων.

Πηγές: Independent, WebMD, PMC, PMC, PubMed, MDPI, MDPI, ResearchGate, MDPI, PMC

Όλο Υγεία

Το άρθρο συνοπτικά

  • Το θυμάρι χρησιμοποιείται από την εποχή των Φαραώ.
  • Η έρευνα δείχνει πως μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, να ενισχύσει την ανοσία και να προστατεύσει από μικρόβια.
  • Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού περιέχει θυμόλη, με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Scroll to Top