Το σκοτεινό ελιξίριο του Αμαζονίου που θωρακίζει το ανοσοποιητικό και καταπολεμά τις φλεγμονές

ελιξίριο του αμαζονίου -ανοσοποιητικό και φλεγμονές

Ποιο είναι το μυστικό ελιξίριο του Αμαζονίου που ξεχωρίζει για τις ισχυρές του ιδιότητες; Το εκχύλισμα του φρούτου φαίνεται να ενισχύει το ανοσοποιητικό και να καταπολεμά τις φλεγμονές με τρόπο που εντυπωσιάζει τους ειδικούς.

Η διατροφή που ρυθμίζει διαβήτη, υπέρταση και σωματικό βάρος – Ο κανόνας των 5 την ημέρα

Το σκοτεινό ελιξίριο του Αμαζονίου είναι το φρούτο camu camu

Το camu camu (Myrciaria dubia) είναι ένα ξινό, σκοτεινό μούρο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά από την οικογένεια των μυρτοειδών (Myrtaceae), πλούσιο σε βιταμίνη C. Αναφερόμενα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν τη μείωση της φλεγμονής, την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της κόπωσης, καθώς και τη βοήθεια στη διαχείριση συμπτωμάτων άλλων παθήσεων.

Το camu camu μοιάζει στο χρώμα με κεράσι και θεωρείται ευρέως ως υπερτροφή. Είναι ιθαγενές στο δάσος του Αμαζονίου. Ωστόσο, τα πιθανά του οφέλη το έχουν κάνει όλο και πιο δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα ως συμπλήρωμα σε μορφή σκόνης.

Το camu camu είναι γεμάτο με βασικές βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά, κυρίως βιταμίνη C, κάλιο και ασβέστιο. Συνήθως διατίθεται ως εκχύλισμα σε μορφή σκόνης. Οι διατροφικές πληροφορίες αναγράφονται με βάση το βάρος σε γραμμάρια ή κουταλάκια του γλυκού.

Όπως ισχύει με όλα τα συμπληρώματα διατροφής, η χρήση του πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να αξιολογείται από επαγγελματία υγείας, όπως διαιτολόγο (RD), φαρμακοποιό ή πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Κανένα συμπλήρωμα δεν προορίζεται για τη θεραπεία, ίαση ή πρόληψη ασθενειών.

Αυτά τα 3 υγιεινά φρούτα αυξάνουν το σάκχαρο και το βάρος

Πολύ υψηλή οεριεκτικότητα σε Βιταμίνη C

Ο πολτός του καρπού camu camu είναι γνωστός για την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C. Στην πραγματικότητα, το camu camu λέγεται ότι περιέχει τη δεύτερη υψηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης C από όλα τα φυτά (μετά το kakadu plum της Βόρειας Αυστραλίας).

Η βιταμίνη C είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε πολλές τροφές και δρα ως αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματος από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του.

Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά

Πέρα από τη βιταμίνη C, το camu camu περιέχει πολλά άλλα αντιοξειδωτικά, όπως το cyanidin-3-glycoside. Το cyanidin-3-glycoside θεωρείται βασικό αντιοξειδωτικό και συμβάλλει στον κόκκινο χρωματισμό των μούρων camu camu. Αυτό το αντιοξειδωτικό σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία και χρησιμοποιείται στη θεραπεία του καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και στην πρόληψη της εγκεφαλικής φθοράς.

Μπορεί να καταπολεμά τη φλεγμονή

Τα αντιοξειδωτικά του camu camu, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και του cyanidin-3-glucoside, συμβάλλουν επίσης στα αντιφλεγμονώδη οφέλη του. Άλλες αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις προκύπτουν από τον τρόπο που τα αντιοξειδωτικά και τα άλλα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν την παραγωγή και απελευθέρωση ισταμίνης. Οι ισταμίνες αποτελούν βασικό παράγοντα στην απόκριση των αλλεργικών αντιδράσεων, περιλαμβάνοντας και τη φλεγμονή.

Αυτό είναι το φρούτο που πρέπει να τρώτε για επίπεδη κοιλιά-Καίει το λίπος

Μπορεί να καταπολεμήσει το κοινό κρυολόγημα

Η περιεκτικότητα του camu camu σε βιταμίνη C το καθιστά κατάλληλο για λήψη κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης. Αν και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση της βιταμίνης C για τη θεραπεία του κρυολογήματος, όσοι λαμβάνουν συστηματικά συμπληρώματα βιταμίνης C ενδέχεται να έχουν ελαφρώς μικρότερης διάρκειας ή πιο ήπια συμπτώματα όταν αρρωσταίνουν.

Μπορεί να μειώσει την κόπωση

Αν και τα διαθέσιμα στοιχεία για τις επιδράσεις του camu camu στην κόπωση είναι περιορισμένα, υπάρχει ένδειξη ότι η βιταμίνη C που περιέχει μπορεί να βοηθήσει στη μείωσή της. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2021 (συγκέντρωση μελετών) διαπίστωσε ότι ορισμένες ελεγχόμενες δοκιμές έδειξαν σημαντική μείωση της κόπωσης σε άτομα με μετα-ιική κόπωση στην ομάδα της βιταμίνης C, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Μία κουταλιά του γλυκού (3 γραμμάρια) σκόνης camu camu περιέχει το 240% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C.

Άλλα σημαντικά οφέλη

Άλλα οφέλη του camu camu περιλαμβάνουν την επίδρασή του σε καπνιστές, καθώς και σε άτομα με υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι προκαλεί κυτταρική βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες (ασταθή μόρια που παράγονται κατά τον μεταβολισμό των κυττάρων). Αυτή η κυτταρική βλάβη αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Η κατανάλωση μόλις 70 ml χυμού camu camu, που περιέχει 1.050 mg βιταμίνης C για μία εβδομάδα, μείωσε σημαντικά δύο δείκτες φλεγμονής (IL-6 και hs-CRP) σε μια μελέτη που έγινε σε άνδρες καπνιστές. Το camu camu, στη συγκεκριμένη μελέτη, εμφάνισε μεγαλύτερη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση από άλλες μορφές βιταμίνης C.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι όταν συνδυάζεται με άλλα εκχυλίσματα φρούτων, το camu camu μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού σακχάρου στο αίμα. Μία μικρή μελέτη με 23 υγιή άτομα υποδηλώνει ότι η κατανάλωση camu camu μετά από γεύμα μπορεί να μειώσει τις αιχμές σακχάρου που προκαλούνται από την κατανάλωση υδατανθράκων.

Τα 4 κορυφαία φρούτα για απώλεια βάρους – Έχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες από όλα!

Παρενέργειες και κίνδυνοι

Η υψηλή περιεκτικότητα του camu camu σε βιταμίνη C μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία, αν καταναλωθεί πάνω από την ανώτατη ανεκτή ημερήσια δόση των 2.000 mg. Τυχόν προβλήματα, όπως διάρροια ή κράμπες, θα πρέπει να υποχωρήσουν με τη διακοπή της χρήσης.

Ο κίνδυνος τοξικότητας από βιταμίνη C ακόμα και σε υψηλές δόσεις είναι χαμηλός. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να συνδεθεί με υπερβολική απορρόφηση σιδήρου και θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με αιμοχρωμάτωση, μια γενετική πάθηση που προκαλεί συσσώρευση σιδήρου στο αίμα.

Η επίδραση του camu camu σε εγκύους ή θηλάζουσες γυναίκες είναι άγνωστη και θα πρέπει να αποφεύγεται μέχρι να υπάρξει συμβουλή από επαγγελματία υγείας. Το ίδιο ισχύει και για όλους όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν συμπληρώματα διατροφής: είναι σημαντικό να συζητηθούν οι πιθανές αλληλεπιδράσεις με έναν επαγγελματία πριν ξεκινήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα.

Απώλεια βάρους: Η «κακή» τροφή που μπορεί να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε

Πώς να καταναλώσετε το Camu Camu

Τα οφέλη του camu camu βρίσκονται στη σάρκα, τη φλούδα και τα σπόρια του καρπού, όμως σπάνια καταναλώνεται ωμό εκτός των περιοχών όπου καλλιεργείται, λόγω της υψηλής του οξύτητας και της πολύ ξινής του γεύσης.

Το camu camu διατίθεται σε μορφή κάψουλας, σκόνης, πολτού, χυμού και πουρέ. Η σκόνη του μπορεί να προστεθεί σε διάφορες τροφές όπως:

  • Γιαούρτι
  • Τυρί cottage
  • Smoothies
  • Μείγματα χυμών
  • Βρώμη
  • Μπολ με smoothie
  • Παγωτό
  • Πουτίγκα
  • Σαλάτες ή dressing
  • Ντιπ
  • Κρύες σούπες (όπως gazpacho)

Πηγές: ACS Omega, PLoS One, Antioxidants, Antioxidants II, NIH, Nutrients, Food Research International, VeryWellHealth

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top