Η διατροφή που ρυθμίζει διαβήτη, υπέρταση και σωματικό βάρος – Ο κανόνας των 5 την ημέρα

διαβήτη τροφές

Μια μελέτη 4.000 ατόμων διαπίστωσε ότι μια διατροφική προσαρμογή θα μπορούσε να κάνει τεράστια διαφορά για τα άτομα με διαβήτη. Όπως λέει και η παροιμία, «είμαστε ό,τι τρώμε», και αυτή η φράση ισχύει ιδιαίτερα στα αποτελέσματα αυτής της νέας, μεγάλης μελέτης.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε 4.000 άτομα από κλινικές στις ΗΠΑ που εξυπηρετούν γειτονιές με χαμηλό εισόδημα, εξέτασε τον αντίκτυπο των voucher για τρόφιμα που δίνονται σε άτομα με ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν διαβήτη, παχυσαρκία ή υπέρταση και λάμβαναν καθένα κουπόνια για φρούτα και λαχανικά 63 δολαρίων τον μήνα κατά μέσο όρο για έως και 10 μήνες.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν το σάκχαρο του αίματος, την αρτηριακή πίεση και το βάρος και είδαν σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα A1C και στη διαστολική αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε λαχανικά και φρούτα δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματική όσο η φαρμακευτική αγωγή, αλλά περίπου στο μισό -κάτι που θεωρείται σημαντικό, δεδομένου ότι αυτή η προσαρμογή του τρόπου ζωής και της διατροφής είναι τόσο απλή.

Λοιπόν, θα μπορούσαν τέτοια κουπόνια να είναι το μέλλον της πρόληψης και διαχείρισης ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή;

Τα φρούτα και τα λαχανικά ως «φάρμακο»

Για να είμαστε σαφείς, δεν συνιστάται στους ανθρώπους να σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους εάν αρχίσουν να τρώνε περισσότερα φυσικά προϊόντα. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτρέψουν και να εργαστούνε για την αντιστροφή ορισμένων συνθηκών.

«Για εκείνους τους ανθρώπους που είναι ικανοί και πρόθυμοι να δεσμευτούν σε προοδευτικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, είναι πιθανόν να αντιστρέψουν με τον τρόπο αυτό την κατάστασή τους», εξηγεί ο Δρ. Ron Hunninghake, γιατρός που ειδικεύεται στις χρόνιες ασθένειες στην Κλινική Riordan.

«Για άλλους που απλώς προσθέτουν επιπλέον προϊόντα και περιορίζουν τα ανθυγιεινά επεξεργασμένα, ζαχαρούχα τρόφιμα, μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν -αλλά όχι να εξαλείψουν- φάρμακα για δείκτες μεταβολικού συνδρόμου, όπως ο διαβήτης. Σίγουρα θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αισθανθούν πολύ καλύτερα», συμπληρώνει ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημιουργία κοινοτικών προγραμμάτων υγείας όπως αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα κουπονιών των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και της υγείας της κοινότητας.

«Για να έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, θα πρέπει να είναι ένα βιώσιμο πρόγραμμα. Η διατροφική θεραπεία είναι μια διαδικασία, σαν να φτιάχνεις έναν κήπο. Δεν μπορείς απλώς να φυτρώσεις τα δέντρα και την επόμενη μέρα να περιμένεις να δεις φυτά», εξηγεί ο Δρ. Hunninghake και προσθέτει:

«Για την κυτταρική υγεία, δεν χρειάζεστε μόνο θερμίδες, χρειάζεστε τα φυτοθρεπτικά συστατικά στα προϊόντα, τα οποία υποστηρίζουν την κυτταρική λειτουργία. Ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα όπως αυτό θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ως ισχυρή ώθηση για να κάνετε καλύτερες επιλογές τρόπου ζωής. Η ευεξία είναι ένα ταξίδι ζωής».

Γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν τέτοια διαφορά όσον αφορά την πρόληψη και τη διαχείριση της νόσου

Γνωρίζουμε ότι μια διατροφή πλούσια σε προϊόντα είναι εξαιρετική για την πρόληψη ασθενειών και την υγεία μας γενικότερα). Γιατί όμως;

«Η υγιεινή διατροφή γενικά, αλλά τα φρούτα και τα λαχανικά ειδικότερα, είναι το κλειδί για την πρόληψη και τη διαχείριση ασθενειών», λέει ο Δρ. Hunninghake και συνεχίζει:

«Τα φυτοθρεπτικά συστατικά των προϊόντων αυτών συμβάλλουν στον έλεγχο του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο είναι η βασική αιτία μιας μεγάλης ποικιλίας ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, του διαβήτη, της άνοιας, των προβλημάτων ψυχικής υγείας και ακόμη και του καρκίνου. Η λίστα μπορεί να συνεχιστεί αέναα».

Πόσα ακριβώς φρούτα και λαχανικά πρέπει να στοχεύσουμε να τρώμε; Ο κανόνας των πέντε την ημέρα παραμένει καλός, σύμφωνα με τον ειδικό.

«Συνιστώ τουλάχιστον πέντε μερίδες τέτοιων προϊόντων καθημερινά και μάλιστα με πέντε διαφορετικά χρώματα στο πιάτο», καταλήγει ο Δρ. Hunninghake.

Με λίγα λόγια, εάν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας, το φαγητό μπορεί πραγματικά να είναι φάρμακο -ειδικά εάν φορτώνετε το πιάτο σας με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και λαχανικά, αντί να τρώτε επεξεργασμένα, ζαχαρούχα τρόφιμα και βλαβερά για την καρδιά κόκκινα κρέατα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top