Θέλετε να προστατεύσετε την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου; Σύμφωνα με νέα σοκαριστική δεδομένα, υπάρχουν ορισμένα φρούτα και λαχανικά που ίσως αξίζει να περιορίσετε, καθώς φαίνεται να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού και ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να αυξήσει τη φλεγμονή στον οργανισμό.
Παράγοντες που κάνουν τις τροφές καρκινογόνες
Μια διεθνής ομάδα ειδικών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις τοξικές χημικές ουσίες που περνούν στο φαγητό μας από τα υλικά συσκευασίας, αποθήκευσης και επεξεργασίας. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health, χιλιάδες χημικά έρχονται καθημερινά σε επαφή με τα τρόφιμα – όπως η δισφαινόλη Α (BPA), οι φθαλικές ενώσεις και τα λεγόμενα PFAS, γνωστά και ως «παντοτινές χημικές ουσίες».
Πολλές από αυτές έχουν συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ορμονικές διαταραχές, στειρότητα, προβλήματα στο ανοσοποιητικό, ακόμα και καρκίνο. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, παρόλο που η διατροφή μας μπορεί να είναι ισορροπημένη, ο τρόπος που συσκευάζονται και επεξεργάζονται τα τρόφιμα ενδέχεται να κρύβει αόρατους κινδύνους.
Αυτά τα 4 φυσικά τρόφιμα γίνονται τοξικά όταν βρίσκονται στο ψυγείο – Προειδοποίηση των ειδικών
Οι επιστήμονες προειδοποιούν και για τα φυτοφάρμακα
Οι άνθρωποι που προσπαθούν να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούν πριν επιλέξουν δύο δημοφιλή και «θρεπτικά» τρόφιμα.
Ο Οργανισμός Περιβαλλοντικής Εργασίας (Environmental Working Group – EWG), ένας οργανισμός υπεράσπισης της δημόσιας υγείας, δημοσίευσε πρόσφατα τη λίστα του «Dirty Dozen 2025», στην οποία κατατάσσει τα φρούτα και λαχανικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε τοξικά χημικά.
Αφού ανέλυσαν δεδομένα του Υπουργείου Γεωργίας σχετικά με τα επίπεδα μόλυνσης από φυτοφάρμακα σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, η ομάδα κατάταξε 47 από αυτά με βάση τα επίπεδα τοξικότητάς τους.
Από αυτά, εντόπισαν τα 12 φρούτα και λαχανικά με τη μεγαλύτερη κάλυψη από φυτοφάρμακα.
Ενώ «συνήθεις ύποπτοι» όπως το σπανάκι, οι φράουλες και το kale κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα blackberries ήταν μια νέα προσθήκη στη λίστα.
Σπορέλαια: Είναι πράγματι τοξικά; Τι συμβουλεύουν οι επιστήμονες της Cleveland Clinic
Blackberries και πατάτες οι νέες προσθήκες στη μαύρη λίστα
Περισσότερο από το 80% των δειγμάτων του δημοφιλούς μούρου, βρέθηκε να περιέχει δύο ή περισσότερα φυτοφάρμακα, κατατάσσοντάς το στη 10η θέση της λίστας.
Ο οργανισμός ανέφερε ότι το πιο κοινό φυτοφάρμακο που βρέθηκε στα blackberries ήταν το cypermethrin, ένα τοξικό συνθετικό εντομοκτόνο που συνδέεται με τον αυτισμό.
Επίσης νέα προσθήκη στη λίστα, στην 12η θέση, ήταν οι πατάτες, η πιο δημοφιλής όσον αφορά την κατανάλωση τροφή.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι σχεδόν όλα τα 1.000 δείγματα πατάτας περιείχαν υψηλές συγκεντρώσεις chlorpropham, ενός ρυθμιστή ανάπτυξης φυτών που έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των ιδιοτήτων του που διαταράσσουν τις ορμόνες και προκαλούν καρκίνο.
Η Alexis Temkin, Αντιπρόεδρος Επιστημονικών Θεμάτων του EWG, δήλωσε στο CNN:
«Ο οδηγός υπάρχει για να βοηθήσει τους καταναλωτές να καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά ενώ προσπαθούν να μειώσουν την έκθεση σε φυτοφάρμακα».
«Ένα από τα πράγματα που πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένα είναι ότι όταν οι άνθρωποι κάνουν στροφή από μια συμβατική σε μια οργανική διατροφή, παρατηρούνται μετρήσιμες μειώσεις στα επίπεδα φυτοφαρμάκων στα ούρα τους».
Τα οργανικά προϊόντα καλλιεργούνται χωρίς συνθετικά φυτοφάρμακα, με τους αγρότες να επιλέγουν πιο φυσικές επιλογές που είναι λιγότερο ανθεκτικές στο περιβάλλον.
Η Temkin σημείωσε ότι η ομάδα της βρήκε 50 διαφορετικά φυτοφάρμακα σε διάφορα φρούτα και λαχανικά που περιλαμβάνονται στη λίστα Dirty Dozen.
Προσοχή: Επικίνδυνα τοξικά μέταλλα σε χυμούς και αναψυκτικά!
Ποιες άλλες τροφές «κατηγορούνται» για τοξικά χημικά;
Στην τέταρτη θέση βρέθηκαν τα σταφύλια, στην πέμπτη τα ροδάκινα και στην έκτη τα κεράσια.
Αυτά τα φρούτα ακολουθούνται από νεκταρίνια, αχλάδια και μήλα, στις θέσεις επτά, οκτώ και εννέα αντίστοιχα.
Το EWG κατέταξε τα blueberries στην 11η θέση.
Ο οργανισμός σημείωσε ότι τα blackberries δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ ξανά στη λίστα, καθώς δεν είχαν εξεταστεί πριν το 2023.
Ωστόσο, τόσο το EWG όσο και το Υπουργείο Γεωργίας εξέτασαν 294 δείγματα μη-οργανικών blackberries από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2023 και βρήκαν τουλάχιστον ένα φυτοφάρμακο στο 93% αυτών.
Αν και η cypermethrin έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην εξολόθρευση επιβλαβών εντόμων στα μούρα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή της από έγκυες γυναίκες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού.
Μια μελέτη του BMJ το 2019 διαπίστωσε ότι ένα βρέφος είχε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αυτισμού εάν η μητέρα του είχε εκτεθεί σε cypermethrin.
Η cypermethrin έχει επίσης βρεθεί να διαταράσσει τις ορμόνες του θυρεοειδούς, οι οποίες είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η άμεση έκθεση στο εντομοκτόνο μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα και τα μάτια, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, φαγούρα, αίσθηση καψίματος, απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης, σπασμούς και, σε σοβαρές περιπτώσεις, θάνατο.
Καθώς φρούτα όπως τα blackberries προωθούνται ως πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, συχνά περιλαμβάνονται σε συνιστώμενες υγιεινές δίαιτες για παιδιά και έγκυες γυναίκες με σκοπό τη βελτίωση των διατροφικών τους επιπέδων.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να τις εκθέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την ουσία αυτή.
Ενώ τα εντομοκτόνα εφαρμόζονται στα blackberries κατά την ανάπτυξή τους, οι πατάτες καλύπτονται με φυτοφάρμακα μετά τη συγκομιδή, όταν είναι έτοιμες προς κατανάλωση.
Η Temkin δήλωσε: «Εφαρμόζεται μετά τη συγκομιδή για να αποτραπεί το φύτρωμα των πατατών κατά την αποθήκευση ή τη μεταφορά τους».
«Επειδή εφαρμόζεται τόσο αργά μετά τη συγκομιδή και τόσο κοντά στο στάδιο κατανάλωσης από τον χρήστη, αυτό εν μέρει οδηγεί σε αυτές τις πραγματικά υψηλές συγκεντρώσεις».
Βαρέα μέταλλα: Πώς να αποτοξινωθείτε – Τι να προσέξετε στα παιδιά
Ποια θεωρούνται τα πιο «καθαρά» φρούτα και λαχανικά;
Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν βιολογικά τρόφιμα έχουν χαμηλότερη έκθεση σε συνθετικά φυτοφάρμακα, καθώς η βιολογική γεωργία απαγορεύει τη χρήση τέτοιων χημικών ουσιών.
Το EWG συνιστά την αγορά οργανικών προϊόντων όποτε αυτό είναι δυνατό, επειδή τα υπολείμματα τροφών είναι μια από τις βασικές πηγές έκθεσης στα φυτοφάρμακα για πολλούς ανθρώπους.
Για όσους επιδιώκουν να καταναλώνουν καθαρότερα φρούτα και λαχανικά, το EWG βρήκε ότι ο ανανάς ήταν το λιγότερο μολυσμένο προϊόν που εξετάστηκε, ακολουθούμενο από το γλυκό καλαμπόκι (νωπό και κατεψυγμένο), τα αβοκάντο, την παπάγια, τα κρεμμύδια, τον κατεψυγμένο αρακά, τα σπαράγγια, το λάχανο, το καρπούζι, το κουνουπίδι, τις μπανάνες, τα μάνγκο, τα καρότα, τα μανιτάρια και τα ακτινίδια.
Αν επιλέξετε να καταναλώσετε κάποιο από τα βλαβερά τρόφιμα, φροντίστε να το πλύνετε με νερό ή με διαλύματα μαγειρικής σόδας ή ξυδιού.