Υπάρχει ένα φρούτο-«κόκκινος θησαυρός», που περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία της καρδιάς, του ανοσοποιητικού και του εντέρου όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Φαντάζεστε ποιο είναι;
Ποιο είναι το φρούτο-«κόκκινος θησαυρός» και πώς ωφελεί την υγεία
Τα κράνμπερι (Vaccinium macrocarpon ή Vaccinium oxycoccos) είναι γνωστά για την ξινή τους γεύση. Αυτό το σκούρο κόκκινο φρούτο, που βρίσκεται σε υγρά οικοσυστήματα σε μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Χιλής και της Ευρώπης.
Μπορείτε να απολαύσετε τα κράνμπερι φρέσκα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα, μαγειρεμένα, ως χυμό και σε συμπληρώματα. Μπορείτε, επίσης, να τα προσθέσετε σε smoothies και κοκτέιλ, να τα πασπαλίσετε σε σαλάτες και να τα ανακατέψετε σε συνοδευτικά πιάτα για να αποκομίσετε τα οφέλη τους για την υγεία.
- Βοηθούν στην πέψη
- Είναι καλή πηγή βιταμίνης C
- Έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες
- Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς
- Υποστηρίζουν τη στοματική υγεία
1. Βοηθούν στην πέψη
Τα κράνμπερι περιέχουν προανθοκυανιδίνες τύπου Α. Αυτό το φλαβονοειδές μπορεί να μειώσει τους επιβλαβείς τύπους βακτηρίων στο παχύ έντερο. Ένα υγιές παχύ έντερο βοηθά στην απορρόφηση νερού και ηλεκτρολυτών, στην παραγωγή και απορρόφηση βιταμινών και στη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας.
Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα φρούτα αυτά μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Υπάρχουν 3,6 γραμμάρια φυτικών ινών σε ένα φλιτζάνι ωμά κράνμπερι.
2. Είναι καλή πηγή βιταμίνης C
Τα κράνμπερι είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C, η οποία είναι αντιοξειδωτικό. Η βιταμίνη C έχει οφέλη, όπως:
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα
- Βοηθά στην καθυστέρηση της ανάπτυξης ορισμένων καρκίνων και καρδιακών παθήσεων
- Βελτιώνει την απορρόφηση σιδήρου
- Παράγει κολλαγόνο, το οποίο υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και βοηθά στην επούλωση πληγών
3. Έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Τα κράνμπερι είναι αντιοξειδωτικά, όπως και άλλα μούρα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες C, E και K. Περιέχουν επίσης αντιφλεγμονώδη τριτερπενοειδή που μπορούν να προστατεύσουν από ορισμένους καρκίνους όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Τα άτομα που καταναλώνουν κράνμπερι έχουν χαμηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP). Η CRP είναι ένας δείκτης φλεγμονής στο αίμα. Η φλεγμονή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πρόωρη γήρανση, χρόνιες ασθένειες και γνωστική εξασθένηση. Τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από ασθένειες όπως:
- Καρδιακές παθήσεις
- Παχυσαρκία
- Περιοδοντίτιδα ή ουλίτιδα
- Τερηδόνα
- Διαβήτης τύπου
- Φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος
4. Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς
Ο χυμός κράνμπερι μπορεί να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς. Μειώνει την LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Όλοι αυτοί οι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν σκόνη κράνμπερι καθημερινά για ένα μήνα είδαν βελτιωμένη αγγειακή λειτουργία.
5. Υποστηρίζουν τη στοματική υγεία
Τα κράνμπερι μπορούν να αποτρέψουν την προσκόλληση βακτηρίων στα δόντια και τα ούλα σας. Αυτό προστατεύει από την τερηδόνα και την περιοδοντίτιδα (ασθένεια των ούλων). Απαιτείται πιο εμπεριστατωμένη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη.
Προλαμβάνουν ή θεραπεύουν τα κράνμπερι τις ουρολοιμώξεις;
Τα κράνμπερι θεωρείται εδώ και καιρό ότι προλαμβάνουν ή θεραπεύουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Ωστόσο, δεν υπάρχει επαρκής έρευνα που να στηρίζει πλήρως αυτόν τον ισχυρισμό.
Επιπλέον, φαίνεται πως τα φρούτα αυτά μπορεί να αποτρέψουν την προσκόλληση βακτηρίων στο ουροποιητικό σας σύστημα. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένα προϊόντα που παρασκευάζονται με κράνμπερι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την ανακούφιση των συμπτωμάτων των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Τα φρούτα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής του ουροποιητικού συστήματος.
Πηγές: Health, National Center for Complementary and Integrative Health, Journal of Agricultural and Food Chemistry, Molecules, The Journal of Nutrition, Food & Function