Κράνμπερι: Το φρούτο που ενισχύει το πεπτικό, προλαμβάνει τον καρκίνο και καταπολεμά τις ουρολοιμώξεις

φρούτο, κράνμπερι

Ένα φρούτο που ανήκει στην ομάδα των μούρων μπορεί να αντιστρέψει τη γήρανση και να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ουρολοιμώξεις. Τα οφέλη του, όμως, δεν σταματούν εκεί.

Υπάρχουν διάφορα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου, όπως η πρόληψη λοιμώξεων και της οξειδωτικής βλάβης που σχετίζεται με τις ελεύθερες ρίζες.

Τα οφέλη που έχουν τα κράνμπερι για την υγεία

  1. Ενισχύουν την υγεία του ουροποιητικού
  2. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
  3. Ωφελούν την καρδιά
  4. Ενισχύουν το πεπτικό
  5. Συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου

1. Ενισχύουν την υγεία του ουροποιητικού

Τα κράνμπερι είναι ίσως πιο γνωστά για τη δυνατότητά τους να προάγουν την υγεία του ουροποιητικού συστήματος. Περιέχουν ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος αναστέλλοντας την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Μάλιστα, τα αντιβακτηριακά αποτελέσματα του χυμού κράνμπερι φάνηκε ότι μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης ουρολοιμώξεων σε ποντίκια, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 στο Frontiers in Microbiology.

2. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα κράνμπερι είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και διαφόρων φυτοχημικών όπως τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, οι οποίες συμβάλουν στο οξειδωτικό στρες και στη βλάβη των κυττάρων. Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση του οργανισμού.

3. Ωφελούν την καρδιά

Τα αντιοξειδωτικά στα κράνμπερι μπορεί να συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση προϊόντων κράνμπερι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης. Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι ο χυμός κράνμπερι θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία ατόμων με στεφανιαία νόσο.

4. Ενισχύουν το πεπτικό

Τα βακκίνια περιέχουν διαιτητικές ίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην υποστήριξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου.

5. Συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοχημικά στα κράνμπερι μπορεί να έχουν πιθανές ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα του συγκεκριμένου φρούτου μπορεί να αναστείλουν την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών κυττάρων.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top