Το φρούτο του θεού Σίβα που μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, αντιφλεγμονώδη δράση και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες

Το φρούτο του θεού Σίβα που μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, αντιφλεγμονώδη δράση και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες

Το φρούτο του θεού Σίβα είναι ένα λαμπερό, τροπικό φρούτο που ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο σχήμα του και τη γλυκιά αλλά ελαφρώς ξινή γεύση του. Πέρα από την εμφάνισή του, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που μπορούν να υποστηρίξουν την πέψη, την υγεία της καρδιάς και τη συνολική ευεξία. Ποιο είναι;

Το ιερό φρούτο της θεάς Ήρας που προστατεύει την καρδιά, βοηθάει στην πέψη και έχει αντιφλεγμονώδη δράση

Ποιο είναι το φρούτο του θεού Σίβα και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Το φρούτο του θεού Σίβα είναι ένα τροπικό φρούτο που γιορτάζεται για την ιδιαίτερη εμφάνισή του και τη γλυκιά αλλά ελαφρώς ξινή γεύση του. Προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και πλέον καλλιεργείται και σε άλλες τροπικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αμερικής και της νότιας Φλόριντα, αυτό το ζωντανό φρούτο είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Με πιθανά οφέλη τόσο για την πέψη όσο και για την καρδιά, η καραμπόλα έχει αποκτήσει φήμη ως υπερτροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Διατροφική αξία

Μια μεγάλη καραμπόλα 124 γραμμαρίων περιέχει τα εξής θρεπτικά συστατικά:

  • Θερμίδες: 38,4
  • Λιπαρά: 0,4 γραμμάρια (g), ή 0,5% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ)
  • Νάτριο: 2,48 χιλιοστόγραμμα (mg), ή 0,1% της ΣΗΠ
  • Υδατάνθρακες: 8,3 g, ή 3% της ΣΗΠ
  • Φυτικές ίνες: 3,5 g, ή 12% της ΣΗΠ
  • Πρόσθετα σάκχαρα: 0 g, ή 0% της ΣΗΠ
  • Πρωτεΐνη: 1,3 g, ή 2,6% της ΣΗΠ

Μικροθρεπτικά συστατικά

Η καραμπόλα (averrhoa carambola) είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, με ένα μεγάλο φρούτο να καλύπτει το 50% της ΣΗΠ. Η βιταμίνη C λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό. Υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την παραγωγή κολλαγόνου και πολλές άλλες διαδικασίες.

Η καραμπόλα παρέχει επίσης χαλκό. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για την ενέργεια και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μπορείτε επίσης να βρείτε παντοθενικό οξύ, μια βιταμίνη Β, στην καραμπόλα. Είναι απαραίτητη για τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και την παραγωγή πρωτεϊνών που απαιτούνται για τη σύνθεση λιπαρών οξέων.

Ποιες είναι οι χρήσεις των συμπληρωμάτων του

Σύμφωνα με έρευνα του 2021 με τίτλο «Nutritional and medicinal properties of Star fruit (Averrhoa carambola): A review», η καραμπόλα μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης, καθώς και της καταπολέμησης της φλεγμονής, των λοιμώξεων και ορισμένων όγκων.

Ωστόσο, η έρευνα προειδοποιεί επίσης ότι μπορεί να βλάψει τα νεφρά και το νευρικό σύστημα, ειδικά σε άτομα με νεφρικά προβλήματα, σε περιπτώσεις αφυδάτωσης ή αν καταναλωθεί με άδειο στομάχι.

Τα συμπληρώματα διατροφής και τα εκχυλίσματα από καραμπόλα (Averrhoa carambola) κερδίζουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για τα πιθανά οφέλη τους στην υγεία, βασισμένα σε πρώιμες μελέτες και εργαστηριακή έρευνα. Αυτό το τροπικό φρούτο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά, που μπορεί να βοηθήσουν με διάφορους τρόπους:

  • Υποστήριξη αρθρώσεωνΜελέτη του 2025 έδειξε ότι το έλαιο καραμπόλας μπορεί να μειώσει τον πόνο, το πρήξιμο και τη δυσκαμψία στο γόνατο σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας.
  • Αντιγήρανση και ενέργειαΜελέτη του 2023 σε ηλικιωμένους έδειξε ότι μπορεί να αυξήσει τα αντιοξειδωτικά και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.
  • Καρδιά και μεταβολισμόςΕργαστηριακές μελέτες δείχνουν πιθανά οφέλη για το σάκχαρο, την πίεση και τη χοληστερίνη.
  • Έρευνα για τον καρκίνο – Πρώιμες εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν πιθανή δράση έναντι ορισμένων καρκινικών κυττάρων.

Ωστόσο, η καραμπόλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά άλατα, τα οποία μπορούν να βλάψουν τα νεφρά αν ληφθούν σε μεγάλες ποσότητες ή από άτομα με νεφρικά προβλήματα. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν η ασφάλεια και τα οφέλη του.

Οφέλη για την υγεία

1. Περιέχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις

Περιέχει μια ποικιλία φυτικών ενώσεων με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτές οι ενώσεις περιλαμβάνουν φλαβονοειδή, προανθοκυανιδίνες, β-καροτίνη και γαλλικό οξύ. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των φυσικών αμυνών του οργανισμού και στη μείωση των δεικτών φλεγμονής. Και τα δύο αυτά οφέλη θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και νευροεκφυλιστικών νόσων.

Μελέτη εξέτασε 29 ηλικιωμένους που κατανάλωναν 100 γραμμάρια φρέσκου χυμού καραμπόλας δύο φορές την ημέρα μετά τα γεύματα για τέσσερις εβδομάδες. Οι ερευνητές παρατήρησαν μειώσεις σε δείκτες φλεγμονής. Αυτοί οι δείκτες περιλάμβαναν τον παράγοντα νέκρωσης όγκων άλφα (TNF-alpha), την ιντερλευκίνη-23 (IL-23) και το μονοξείδιο του αζώτου (NO).

Άλλη μελέτη σε 27 ηλικιωμένους διαπίστωσε ότι η κατανάλωση της ίδιας ποσότητας φρέσκου χυμού βελτίωσε την αντιοξειδωτική κατάσταση. Ο χυμός αύξησε τα επίπεδα των βιταμινών A και C, και οι δύο με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Το Νο1 φρούτο με την περισσότερη πρωτεΐνη, σύμφωνα με ειδικό

2. Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών

Είναι πλούσια πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών. Μια μεγάλη καραμπόλα περιέχει 3,47 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα και προάγουν την τακτική κινητικότητα του εντέρου.

Οι φυτικές ίνες επίσης λειτουργούν ως καύσιμο για τα ωφέλιμα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο, βοηθώντας στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος. Η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να προστατεύσει από πεπτικές διαταραχές, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD).

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης, της πίεσης και του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

3. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων

Μια μεγάλη καραμπόλα 124 γραμμαρίων παρέχει 42,7 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, που αντιστοιχεί στο 50% της ΣΗΠ. Η βιταμίνη C έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να προστατεύσει από την κυτταρική βλάβη.

Ανασκόπηση έδειξε ότι η κατανάλωση βιταμίνης C μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του οισοφάγου, του στομάχου, των πνευμόνων, του παγκρέατος και του προστάτη. Η βιταμίνη C μειώνει την οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα και προστατεύει τους ιστούς από καρκινογόνες ουσίες. Οι καρκινογόνες ουσίες είναι εκείνες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Οι ενήλικες γυναίκες και άνδρες χρειάζονται 75 και 90 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C την ημέρα, αντίστοιχα. Αυτή η ποσότητα αρκεί μόνο για την πρόληψη της ανεπάρκειας βιταμίνης C. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόσληψη τουλάχιστον 200 χιλιοστογράμμων βιταμίνης C την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο καρκίνος και να προάγει τη συνολική υγεία.

Κίνδυνοι

Η καραμπόλα είναι ασφαλής για κατανάλωση με μέτρο. Ορισμένοι ίσως χρειαστεί να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση φρούτου ή χυμού.

Περιέχει οξαλικά άλατα, τα οποία είναι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται σε πολλά φυτικά τρόφιμα. Οι μικρές ποσότητες οξαλικών δεν είναι συνήθως επιβλαβείς. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και να βλάψει τα νεφρά. Μπορεί να προκαλέσει την εναπόθεση κρυστάλλων οξαλικού ασβεστίου στα σωληνάρια των νεφρών, τα οποία απομακρύνουν τα απόβλητα και επιστρέφουν σημαντικές ουσίες στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των νεφρών και ακόμη και σε νεφρική ανεπάρκεια.

Η υπερβολική κατανάλωση καραμπόλας ή του χυμού της μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τοξικότητα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό και κοιλιακό πόνο. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί μειωμένη ούρηση, σημάδι βλάβης των νεφρών.

Πώς να το καταναλώσετε

Η κομμένη καραμπόλα έχει σχήμα αστεριού, κάτι που το καθιστά εντυπωσιακή προσθήκη σε φρουτοσαλάτες, πιατέλες τυριών και γιαούρτι με φρούτα. Το ώριμο φρούτο έχει γλυκιά και ελαφρώς ξινή γεύση και υφή παρόμοια με σταφύλι. Ολόκληρο το φρούτο, συμπεριλαμβανομένης της φλούδας, είναι βρώσιμο.

Άλλοι τρόποι να απολαύσετε την καραμπόλα:

  • Προσθέστε χυμό σε μαρινάδες, σάλτσες σαλάτας και σάλτσες φαγητού
  • Απολαύστε το ως σνακ με ξηρούς καρπούς ή τυρί
  • Δοκιμάστε χυμό ως συστατικό σε κοκτέιλ και smoothies
  • Χρησιμοποιήστε κομμένο φρούτο για να στολίσετε γιαούρτι, μπολ ακάι, βρώμη ή ως γαρνιτούρα για κοκτέιλ και σαλάτες

Ο ζουμερός καρπός που μοιάζει με σταφύλι και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, παράγει κολλαγόνο και είναι αντιφλεγμονώδης

Η καραμπόλα είναι ένα μοναδικό τροπικό φρούτο, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να το βρείτε στο πλησιέστερο σούπερ μάρκετ. Ίσως μπορέσετε να το αγοράσετε από εξειδικευμένα παντοπωλεία ή να το παραγγείλετε online. Να θυμάστε ότι έχει μικρή διάρκεια ζωής. Φυλάξτε το στο ψυγείο και καταναλώστε το μέσα σε λίγες ημέρες από την αγορά.

Πηγές: Health, WILEY Online Library, MDPI, ScienceDirect, Frontiers, ResearchGate, BMC Complementary Medicine and Therapies, ResearchGate, Herald Scholarly Open Access, Oxford Academic, PubMed Central

Όλο Υγεία

Το άρθρο συνοπτικά

  • Η καραμπόλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
  • Παρουσιάζει πιθανά οφέλη για την υγεία της καρδιάς, την πέψη και την καταπολέμηση φλεγμονών και ορισμένων όγκων.
  • Η υπερβολική κατανάλωση καραμπόλας μπορεί να βλάψει τα νεφρά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε οξαλικά άλατα.
Scroll to Top