Η ρίζα που ανακουφίζει από τον πόνο, βελτιώνει την πέψη και ενισχύει το ανοσοποιητικό

ρίζα

Η συγκεκριμένη ρίζα έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες. Δείτε μερικές από τις πιθανές θεραπευτικές χρήσεις της.

Πρόκειται για τη ρίζα ενός ανθοφόρου φυτού που χρησιμοποιείται ευρέως ως μπαχαρικό και εναλλακτική ιατρική. Είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό που έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Δείτε τα σημαντικότερα.

Τα οφέλη του τζίντζερ:

Μειώνει τα αέρια και βελτιώνει την πέψη

Στο πλαίσιο μιας ανασκόπησης μελετών του 2018, οι ειδικοί επιχείρησαν να διερευνήσουν τις επιδράσεις του τζίντζερ στα αέρια που σχηματίζονται στον εντερικό σωλήνα κατά τη διάρκεια της πέψης. Σύμφωνα με τα ευρήματα τους τα ένζυμα στο τζίντζερ μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση και την αποβολή των αερίων, παρέχοντας ανακούφιση από οποιαδήποτε ενόχληση.

Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της κινητικότητας του πεπτικού σωλήνα, ιδιότητα που μπορεί να ανακουφίσει ή να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα.

Το τζίντζερ φαίνεται επίσης να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο ένζυμο παγκρεατική λιπάση, το οποίο βοηθά την πέψη στο λεπτό έντερο.

Το τζίντζερ ανακουφίζει από τη ναυτία

Μια ανασκόπηση του 2020 δείχνει ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της πρωινής ναυτίας και στην ανακούφιση από τη ναυτία μετά από θεραπεία για τον καρκίνο.

Στη μελέτη που ανέλυσαν οι ειδικοί συμμετείχαν 576 ενήλικες ασθενείς με καρκίνο. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι δόσεις των 0,5 γραμμαρίων (g) και 1,0 g ήταν πιο αποτελεσματικές στη μείωση της ναυτίας.

Από τις επτά μελέτες που αναλύθηκαν, οι πέντε έδειξαν ότι το τζίντζερ είναι ευεργετικό σε ο,τι αφορά την ανακούφιση από την ναυτία, ενώ δύο δεν βρήκαν ευεργετικά αποτελέσματα. Οι συντάκτες της ανασκόπησης προτείνουν ότι τα μικτά αποτελέσματα μπορεί να προέρχονται από διαφορές στις μορφές και τις παρασκευές του τζίντζερ.

Ζήτησαν επίσης να γίνουν περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους, προκειμένου να κατανοηθούν πλήρως οι επιπτώσεις του τζίντζερ στη ναυτία και σε άλλα γαστρεντερικά προβλήματα.

Συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τζίντζερ για την ταχύτερη ανάρρωση τους από ένα κρυολόγημα ή τη γρίπη.

Σε μια παλαιότερη μελέτη του 2013, οι ερευνητές διερεύνησαν τις επιδράσεις του φρέσκου και αποξηραμένου τζίντζερ σε έναν αναπνευστικό ιό στα ανθρώπινα κύτταρα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το φρέσκο τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του αναπνευστικού συστήματος, ενώ το αποξηραμένο τζίντζερ δεν είχε την ίδια επίδραση.

Μια μεγάλη συγχρονική μελέτη από το 2017 έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να προστατεύσει από χρόνιες ασθένειες και να υποστηρίξει την ανάρρωση από άλλες ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη.

Μια μικρή μελέτη του 2019 σχετικά με τις επιδράσεις του εκχυλίσματος τζίντζερ σε καπνιστές και μη καπνιστές διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση εκχυλίσματος τζίντζερ συσχετίστηκε με ισχυρότερη απόκριση αντισωμάτων σε μη καπνιστές.

Ωστόσο, η επιβεβαίωση των επιδράσεων του τζίντζερ στο ανοσοποιητικό σύστημα θα απαιτήσει περαιτέρω έρευνα.

Παρέχει ανακούφιση από τον πόνο

Το τζίντζερ μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο μέσω των αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών επιδράσεων των ενώσεων της τζίντζερόλης που περιέχει.

Μια ανασκόπηση του 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει ειδικά στη μείωση της δυσμηνόρροιας – πόνου ακριβώς πριν ή κατά τη διάρκεια μιας περιόδου. Ωστόσο, οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι οι μελέτες που είχαν εξετάσει ήταν συχνά μικρές ή χαμηλής ποιότητας.

Η πλήρης διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης τζίντζερ και της ανακούφισης από τον πόνο θα απαιτήσει περισσότερη έρευνα.

Υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το εκχύλισμα τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μια μελέτη του 2017 στην οποία συμμετείχαν 4.628 άτομα διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να προστατεύσει, μεταξύ άλλων χρόνιων παθήσεων, από στεφανιαία νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, υπερλιπιδαιμία, εγκεφαλοαγγειακή νόσο και λιπώδη ηπατική νόσο. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τζίντζερ μπορεί να έχει δυνατότητες ως προληπτική θεραπεία.

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top