Βασιλικός πολτός: Η υπερτροφή που καταπολεμά την κούραση, προστατεύει το δέρμα, ενώ βοηθάει στον έλεγχο του διαβήτη και της χοληστερόλης

σούπερ τροφή

Αυτή η σούπερ τροφή κάνει καλό στο δέρμα, μπορεί να μας βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος και έχει πολλά θρεπτικά συστατικά.

Πρόκειται για ένα ελιξίριο που μπορεί να μας βοηθήσει να προλάβουμε την υπερκόπωση, ενώ μπορεί να φανεί χρήσιμο και σε πολλές παθήσεις σύμφωνα με τους ειδικούς. Δείτε ποιο είναι και που μπορεί να βοηθήσει.

Τι είναι ο βασιλικός πολτός

Ο βασιλικός πολτός εκκρίνεται από κάποιους αδένες (υποφαρρυγικούς) των μελισσών. Με αυτόν τρέφονται μόνο οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες και οι ενήλικες βασίλισσες και σε αυτό το γεγονός οφείλεται και η ονομασία του. Οι ειδικοί, παρατηρώντας την κοινωνία των μελισσών, διαπίστωσαν ότι όσες τρέφονται με βασιλικό πολτό, αναπτύσσονται πιο γρήγορα, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (περίπου 10 φορές μεγαλύτερη) αλλά και μεγαλύτερο μέγεθος σε σχέση με τις εργάτριες. Ο βασιλικός πολτός αποτελείται -μεταξύ άλλων- από νερό, πρωτεΐνες, βιταμίνες και σάκχαρα.

Τα οφέλη

  • Είναι χρήσιμος σε καταστάσεις στρες, κυρίως λόγω των βιταμινών του συμπλέγματος Β που περιέχει. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη (έπειτα από έρευνες βρέθηκε ότι προκαλεί μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα).
  • Κάνει πολύ καλό στο δέρμα, ενισχύει τα νύχια, ενώ θεωρείται ότι επιβραδύνει την τριχόπτωση.
  • Χρήσιμος είναι ακόμη στην πρόληψη της υπερκόπωσης και της αρθρίτιδας. Για να προστατευτείτε από την υπερκόπωση, όμως, θα πρέπει να αρχίσετε έγκαιρα τη λήψη του (με τα πρώτα σημάδια).
  • Μελέτες τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους αποδεικνύουν ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης και έτσι να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αν και ο ακριβής μηχανισμός παραμένει ασαφής, συγκεκριμένες πρωτεΐνες στον βασιλικό πολτό μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Μια μελέτη 12 εβδομάδων διαπίστωσε ότι τα κουνέλια που λάμβαναν συμπλήρωμα βασιλικού πολτού μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα ολικής και «κακής» LDL χοληστερόλης κατά 28% και 23%, αντίστοιχα.
  • Βοηθάει επίσης στην αντιμετώπιση στοματικών και δερματικών προβλημάτων.  Σύμφωνα με έρευνα ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου.
  • Ευνοεί την οξυγόνωση των ιστών και αυξάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα.
  • Παρέχει στον οργανισμό πολλά θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες (κυρίως του συμπλέγματος Β), σάκχαρα, μέταλλα και είναι πάρα πολύ πλούσιος σε διάφορα άλλα θρεπτικά στοιχεία.
  • Τονώνει γενικότερα τον οργανισμό και βοηθάει την πέψη.
  • Αρκετές μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνουν ότι συγκεκριμένες πρωτεΐνες στον βασιλικό πολτό χαλαρώνουν τα λεία μυϊκά κύτταρα στις φλέβες και τις αρτηρίες σας, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.

Μπορείτε να τον βρείτε φρέσκο ή κατεψυγμένο σε καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής και σε φαρμακεία. Τις περισσότερες φορές θα βρείτε δοσομετρητή στη συσκευασία. Κυκλοφορεί επίσης και σε αμπούλες, αναμεμειγμένος με άλλα θρεπτικά συστατικά ή βιταμίνες. Καλό είναι να τον καταναλώνετε στη φυσική του μορφή, ώστε να επωφεληθείτε από τις ιδιότητες που του αποδίδονται.

Η ημερήσια κατανάλωση βασιλικού πολτού δεν πρέπει να ξεπερνά το μισό γραμμάριο. Λαμβάνετε μία δόση την ημέρα αν έχετε συσκευασία με δοσομετρητή.

Δεν έχει ιδιαίτερες παρενέργειες. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όμως με τη λήψη του στην περίπτωση που είστε αλλεργικοί και ειδικά αν υποφέρετε από αλλεργικό άσθμα. Προσέξτε επίσης το χρώμα του πολτού να είναι άσπρο και λαμπερό, σημάδι ότι είναι φρέσκος. (Διατηρήστε τον στο ψυγείο.)

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top