Αγκινάρα: Η τροφή που αποτοξινώνει το συκώτι, ανακουφίζει από τη δυσπεψία και ρίχνει τη χοληστερόλη

τροφή

Η συγκεκριμένη τροφή είναι διουρητική, ενώ βοηθά στο αδυνάτισμα και τον έλεγχο της χοληστερίνης.

Τόσο στην αρχαία Αίγυπτο όσο και την αρχαία Ελλάδα, η τροφή αυτή χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, ενώ ήταν γνωστή και για τις αφροδισιακές και διουρητικές της ιδιότητες. Το αφέψημα των φύλλων της θεωρούταν πως καθαρίζει το αίμα και αποτοξινώνει το συκώτι.

Η αγκινάρα (Cynara scolymus) ανήκει στην οικογένεια των γαϊδουράγκαθων. Είναι γνωστή για την ξεχωριστή της γεύση, τους πολλούς τρόπους χρήσης της καθώς και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο περιοδικό Complementary Therapies in Medicine, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μεταξύ των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση, 12 εβδομάδες κατανάλωσης αγκινάρας μείωσαν σημαντικά την αρτηριακή τους πίεση.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το εκχύλισμα από τα φύλλα της αγκινάρας αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τη δυσπεψία. Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης στην οποία συμμετείχαν 247 άτομα που υπέφεραν από δυσπεψία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε απόσταγμα από τα φύλλα αγκινάρας παρατήρησαν 15% βελτίωση στα συμπτώματά της δυσπεψίας, όπως φούσκωμα, αέρια, κράμπες, ναυτία, πόνος στο στομάχι, ναυτία κτλ.. Επιπλέον, το 86% των ασθενών παραδέχτηκε πως το εκχύλισμα αντιμετώπισε ικανοποιητικά τα ενοχλητικά συμπτώματα της δυσπεψίας.

Το απόσταγμα των φύλλων αυξάνει την κινητικότητα της χολής, επιταχύνοντας την πορεία του φαγητού στην πεπτική οδό και διευκολύνοντας την πέψη. Γι’ αυτό και το ALE ανακουφίζει από το φούσκωμα και τον τυμπανισμό. Αυτή η δράση του ενδέχεται να εξηγεί γιατί το απόσταγμα θεωρείται ότι ρίχνει τη χοληστερίνη.

Η αγκινάρα, ωμή ή μαγειρεμένη είναι διαιτητική και εξαιρετικά υγιεινή τροφή. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α, C, ασβέστιο και φώσφορο. Καθαρίζει το αίμα, τονώνει τον οργανισμό και ειδικά την καρδιά και βοηθά στις παθήσεις του ήπατος, όπως η μη αλκοολική λιπώδης νόσος. Είναι διουρητική και ωφελεί τα νεφρά, ενώ παράλληλα βοηθάει στους ρευματισμούς και την αρτηριοσκλήρωση.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top