Αρακάς: Η τροφή που ρυθμίζει το σάκχαρο, δυναμώνει την καρδιά και προστατεύει το έντερο

τροφή, αρακάς

Αυτήν την τροφή μπορείτε να τη βρείτε είτε φρέσκια είτε κατεψυγμένη όλο το χρόνο. Είναι πολύ ωφέλιμη αλλά και νόστιμη.

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αποτελεί μια από τις καλύτερες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης γεγονός που την καθιστά ένα ιδανικό συστατικό ενός γεύματος.

Τι είναι ο αρακάς

Ο αρακάς δεν είναι στην πραγματικότητα λαχανικό αλλά ένα μικρό, βρώσιμο όσπριο και ως εκ τούτου ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια. Τα μπιζέλια αναπτύσσονται σε λοβούς σε ένα αμπέλι και μόλις ο λοβός γίνει παχουλός, είναι ώριμος για μάζεμα. Είναι στην εποχή τους από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, αλλά η πλειονότητα των μπιζελιών που καταναλώνουμε είναι κατεψυγμένα, καθιστώντας τα βασικό προϊόν όλο το χρόνο.

Τα 5 κορυφαία οφέλη του αρακά για την υγεία

  1. Καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης
  2. Συμβάλλει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
  3. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του πεπτικού συστήματος
  4. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς
  5. Προστατεύει από τον καρκίνο

 

1. Αποτελεί καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης

Το ότι είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και μια από τις καλύτερες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης κάνει τον αρακά ένα ιδανικό συστατικό ενός υγιεινού γεύματος. Είναι επίσης μια χρήσιμη πηγή σιδήρου για τους χορτοφάγους, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.

2. Συμβάλλει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ο αρακάς αποτελεί χρήσιμο συστατικό εάν χρειάζεται να παρακολουθείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Ο αρακάς περιέχεο άμυλο με τη μορφή αμυλόζης, η οποία επιβραδύνει την πέψη μας και ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα μας. Ο αρακάς περιέχει επίσης θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C, τα οποία βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

3. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Τα μπιζέλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και τροφοδοτούν τα ευεργετικά μικρόβια του εντέρου, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας.

Μεγάλο μέρος της περιεκτικότητας του αρακά  σε φυτικές ίνες είναι διαλυτές, γεγονός που μπορεί να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα. Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για μια σειρά από παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

4. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Ο αρακάς περιέχει φιλικά προς την καρδιά μεταλλικά στοιχεία, όπως μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο και είναι επίσης πλούσιος σε αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, καθώς και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως καροτενοειδή και φλαβονόλες που προστατεύουν την καρδιά και υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν μας βοηθούν να διαχειριστούμε τα επίπεδα χοληστερόλης, ειδικά τη χοληστερόλη LDL.

5. Προστατεύει από τον καρκίνο

Η τακτική κατανάλωση οσπρίων, όπως ο αρακάς, στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου λόγω των υψηλών αντιοξειδωτικών τους επιπέδων. Ο αρακάς περιέχει επίσης φυσικές ενώσεις που ονομάζονται σαπωνίνες. Αυτές οι ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου.

Όλο Υγεία

Scroll to Top