Η σούπερ τροφή που ρυθμίζει το σάκχαρο, δυναμώνει την καρδιά και ρίχνει τη χοληστερόλη

τροφή, φαγόπυρο

Αυτή η τροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αρκετά μέταλλα. Δυναμώνει τα αγγεία και προστατεύει την καρδιά. Δείτε ποια είναι και που αλλού κάνει καλό.

Δεν έχει γλουτένη αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες και αρκετά μέταλλα. Περιέχει, επίσης, υψηλά επίπεδα ρουτίνης, μια ένωση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βρίσκεται επίσης στα μήλα και τα εσπεριδοειδή που μπορεί να κάνει τα αιμοφόρα αγγεία πιο δυνατά και πιο εύκαμπτα. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση της μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο, σύμφωνα με το Harvard.

Τι είναι το φαγόπυρο

Πολλοί νομίζουν ότι είδος σιταριού. Ωστόσο, δεν είναι καν ένας κόκκος, αλλά μάλλον ένας σπόρος που συλλέγεται από ένα ανθοφόρο φυτό που έχει σχέση με το ραβέντι. Οι πυρήνες σε σχήμα πυραμίδας είναι παρόμοιοι με τους κόκκους τόσο από μαγειρική όσο και από διατροφική άποψη.

Μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με το αλεύρι φαγόπυρου, το οποίο μερικές φορές προστίθεται σε τηγανίτες ή βάφλες. Στις ασιατικές χώρες, τα νουντλς που παρασκευάζονται από αλεύρι φαγόπυρου είναι πολύ δημοφιλή.

Ολόκληρο, φρυγανισμένο φαγόπυρο συνήθως εμποτίζεται και σιγοβράζεται σε χυλό γνωστό ως kasha, βασικό προϊόν στη Ρωσία και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Όπως η κινόα, έτσι και το φαγόπυρο θεωρείται ψευδοδημητριακό. Το φαγόπυρο δεν έχει σχέση με το σιτάρι και δεν περιέχει γλουτένη.

Τα οφέλη του για την υγεία μας

Το ωμό φαγόπυρο περιέχει 75 γραμμάρια υδατάνθρακες, ενώ τα μαγειρεμένα πλιγούρια φαγόπυρου περιέχουν περίπου 19,9 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά μερίδα 100 γραμμαρίων. Το φαγόπυρο είναι πολύ θρεπτικό, περιέχει τόσο πρωτεΐνες όσο και φυτικές ίνες. Έχει επίσης περισσότερα μέταλλα και αντιοξειδωτικά από πολλά άλλα δημητριακά.

Επιπλέον, μελέτες σε ανθρώπους και ζώα δείχνουν ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία της καρδιάς και τη ρύθμιση της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα. Αυτό διαπιστώθηκε στο πλαίσιο σχετικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους με διαβήτη, κατά την οποία το συμπύκνωμα φαγόπυρου φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 12-19%.

Μια μελέτη σε 850 Κινέζους ενήλικες συνέδεσε την πρόσληψη φαγόπυρου με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και το βελτιωμένο προφίλ λιπιδίων του αίματος, συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων επιπέδων LDL (κακής) χοληστερόλης και υψηλότερων επιπέδων HDL (καλής) χοληστερόλης.

Όλο Υγεία

Scroll to Top