Η βιταμίνη που συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου, ενισχύει τη μνήμη και μας δίνει ενέργεια

Βιταμίνη

Η συγκεκριμένη βιταμίνη συντελεί στο μεταβολισμό λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Τα οφέλη της ωστόσο δεν σταματούν εκεί.

Η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή. Συμβάλλει στη δημιουργία υγιούς δέρματος, νυχιών και μαλλιών. Επίσης, βοηθά την όραση, καταπραΰνει οιδήματα στο στόμα, χείλη, γλώσσα και προστατεύει από την αναιμία. Δείτε μερικά ακόμη από τα οφέλη της.

Τι είναι η βιταμίνη Β2

Η βιταμίνη Β2 είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που εμπλέκεται σε διάφορες χημικές διαδικασίες στον οργανισμό του ανθρώπου. Είναι γνωστή και ως ριβοφλαβίνη.

Η ριβοφλαβίνη είναι σημαντική για την υγεία, καθώς συμμετέχει σε πολλές βιολογικές διαδικασίες. Ένα από τους βασικούς της ρόλους είναι η συμμετοχή στις χημικές αντιδράσεις που αφορούν τη μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια. Επίσης, συνεργάζεται με άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β6, προκειμένου να εκτελεστούν σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό.

Τα σημαντικότερα οφέλη

  1. Βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου
  2. Ενισχύει τη μνήμη
  3. Μας δίνει ενέργεια

1. Βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου

Σχετικά πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η ριβοφλαβίνη μπορεί να δρα ως αντιοξειδωτικό, βοηθώντας ενδεχομένως στην πρόληψη του καρκίνου και στον έλεγχο της αύξησης της χοληστερίνης, καταστρέφοντας επιβλαβή μόρια, γνωστά και ως ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση του οργανισμού.

2. Ενισχύει τη μνήμη

Η ριβοφλαβίνη βοηθά στη διεξαγωγή μιας σειράς σημαντικών χημικών διαδικασιών στο σώμα. Το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β6, για παράδειγμα, χρειάζονται ριβοφλαβίνη για να συντελεστούν χημικές αλλαγές στον οργανισμό που τα καθιστούν χρήσιμα, και τα αμινοξέα μετατρέπονται από τη ριβοφλαβίνη σε νευροδιαβιβαστές, βασικές ουσίες απαραίτητες για τη σκέψη και τη μνήμη.

3.Μας δίνει ενέργεια

Αυτό που δεν γνωρίζετε ίσως  είναι ότι η ριβοφλαβίνη είναι μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητη για κάθε είδους χημική διαδικασία μέσα στο σώμα, όπως τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.

Συνέπειες από την έλλειψή της

Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να επηρεάσει την όραση. Μερικά από τα συμπτώματα είναι η φωτοευαισθησία και η κούραση των ματιών που εκδηλώνεται με φαγούρα, δακρύρροια, πόνο, τσούξιμο ή κοκκίνισμα. Η προχωρημένη δερματίτιδα είναι ακόμη ένα χαρακτηριστικό της έλλειψης ριβοφλαβίνης. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει κόπωση, καθυστέρηση στην επούλωση των πληγών, χειλίτιδα και γλωσσίτιδα. Από την άλλη, ο πιο γνωστός κίνδυνος της υπερβολικής λήψης ριβοφλαβίνης είναι η αύξηση πέτρας στα νεφρά.

Που θα τη βρείτε

Πλούσιες πηγές αυτής της βιταμίνης είναι τα σπαράγγια, το μπρόκολο, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το τυρί, το ψάρι, το γάλα, τα πουλερικά, το σπανάκι καθώς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γιαούρτι.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top