Ο ξηρός καρπός που προστατεύει την καρδιά ρίχνει το σάκχαρο και προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου

κουκουνάρι καρκίνος του παχέος εντέρου

Έχει σχήμα σταγόνας, η υφή του είναι απαλά και βουτυρώδης και η γεύση του γλυκιά. Έρευνες δείχνουν ότι είναι ευεργετικός για διάφορες καταστάσεις υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Διαθέτει πολλά θρεπτικά συστατικά, με κυρίαρχα τα αντιοξειδωτικά και τα αντιφλεγμονώδη καλά λιπαρά του, τα οποία έχουν φανεί ωφέλιμα σε διάφορες καταστάσεις υγείας. Είναι ένα θρεπτικό τρόφιμο και η τακτική κατανάλωση του μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία και ευεξία, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, να προστατεύσει την καρδιά και να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου.

Μάθετε παρακάτω ποιος σπόρος είναι και προσθέστε τον στη διατροφή σας.

Οι σούπερ σπόροι που κάνουν καλό στα οστά και την καρδιά και ρίχνουν το σάκχαρο

Κουκουνάρι: Θρεπτική αξία

Το κουκουνάρι ή κουκουναρόσπορος είναι ένας εδώδιμος μικροσκοπικός σπόρος που προέρχεται από το θηλυκό κωνοφόρο πεύκο Pinus pinea. Είναι ένας δημοφιλής ξηρός καρπός που καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο, και είναι γνωστό ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Το κουκουνάρι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Μια μερίδα 30 γραμμαρίων κουκουναριού παρέχει:

  • 6 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 2 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 3 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών
  • 1 γραμμάριο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων
  • 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ) βιταμίνης Ε
  • 10% της ΣΗΠ μαγνησίου
  • 5% της ΣΗΠ σιδήρου
  • 2% της ΣΗΠ ασβεστίου

Κουκουνάρι και οφέλη για την υγεία

Το κουκουνάρι έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition and Cancer, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κουκουναριών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η μελέτη εξέτασε 1.240 άτομα με ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου ή αδενωματώδους πολυπόδων, οι οποίοι είναι προκαρκινικές βλάβες. Τα άτομα που κατανάλωναν κουκουνάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν 35% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο παχέος εντέρου από εκείνα που δεν κατανάλωναν κουκουνάρια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα κουκουνάρια μπορεί να προστατεύουν από τον καρκίνο παχέος εντέρου με διάφορους τρόπους. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της πέψης. Τα κουκουνάρια είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες.

Προσφέρει καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο

Τα κουκουνάρια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του γλυκαιμικού φορτίου των τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι τα κουκουνάρια μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που μπορεί να είναι ευεργετικό για άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη.

Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Τα κουκουνάρια είναι μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα κουκουνάρια είναι επίσης μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα κουκουνάρια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και της γήρανσης.

Συμβάλλει στην υγεία των οστών

Τα κουκουνάρια είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Το ασβέστιο βοηθά στην ενίσχυση και τη διατήρηση ισχυρών οστών και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Προφυλάσσει την υγεία των ματιών

Τα κουκουνάρια είναι μια καλή πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο καροτενοειδή που είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη βοηθούν στην προστασία των ματιών από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι μια συχνή αιτία τύφλωσης.

Πώς να καταναλώσετε το κουκουνάρι

Τα κουκουνάρια μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ, να προστεθούν σε σαλάτες, σούπες ή δημητριακά, ή να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή γλυκών ή αλμυρών πιάτων, να μπουν σε ντιπ όπως το πέστο βασιλικού.

Προειδοποιήσεις

Το κουκουνάρι είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη, επομένως είναι σημαντικό να τον καταναλώνετε με μέτρο. Το κουκουνάρι είναι σχετικά ευπαθές, γι’αυτό και συντηρείται στο ψυγείο σε αεροστεγές σκεύος μέχρι 6 μήνες το πολύ. Εκτός ψυγείου συστήνεται να καταναλώνεται εντός 2 μηνών.

Scroll to Top