10 πράγματα που βλάπτουν τα οστά σας – Πώς να τα διατηρήσετε γερά και δυνατά

οστά

Στο σώμα μας έχουμε 206 οστά και απαιτούνται κατά μέσο όρο 12 εβδομάδες για την ίαση ενός σπασμένου οστού. Υπάρχουν 10 πράγματα που βλάπτουν τα οστά σας. Μάθετε ποια είναι και δείτε πώς να τα διατηρήσετε γερά και δυνατά.

Τα οστά είναι ζωντανοί και δραστήριοι ιστοί που συνεχώς ανανεώνονται. Οι παλιοί οστικοί ιστοί διασπώνται από κύτταρα που λέγονται οστεοκλάστες και συνθέτονται νέοι από κύτταρα που ονομάζονται οστεοβλάστες. Ο ρυθμός ανανέωσης και η ισορροπία μεταξύ διάσπασης και δημιουργίας νέων οστικών ιστών εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, τη σωματοδομή και την κληρονομικότητα αλλά και από άλλα 10 πράγματα. Δείτε ποια.

Οστεοπόρωση: Οι καλύτερες τροφές και ασκήσεις για να την αντιμετωπίσετε χωρίς φάρμακα

10 πράγματα που βλάπτουν τα οστά σας

Ο σκελετός και τα οστά μας μετακινούν. Προστατεύουν τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους πνεύμονές μας. Αποθηκεύουν και ρυθμίζουν τα μεταλλικά στοιχεία που συμβάλλουν στη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος. Ποια είναι τα 10 πράγματα που τα βλάπτουν;

  1. Το πολύ αλάτι
  2. Η πολλή τηλεόραση
  3. Η ποδηλασία
  4. Η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους
  5. Το αλκοόλ
  6. Τα αναψυκτικά
  7. Το κάπνισμα
  8. Τα φάρμακά σας
  9. Το χαμηλό σας βάρος
  10. Η ακαταστασία

1. Το πολύ αλάτι

Όσο περισσότερο αλάτι τρώτε, τόσο περισσότερο ασβέστιο απoβάλλεται από το σώμα σας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα διατηρήσει τα οστά σας γερά. Τρόφιμα όπως ψωμί, τυριά, πατατάκια και αλλαντικά έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά σε νάτριο. Δεν χρειάζεται να κόψετε εντελώς το αλάτι, αλλά στοχεύστε σε λιγότερο από 2.300mg νατρίου την ημέρα.

2. Η πολλή τηλεόραση

Είναι ωραίο να απολαμβάνετε την αγαπημένη σας εκπομπή αλλά είναι πολύ εύκολο να περνάτε ατελείωτες ώρες μπροστά σε μια οθόνη, στον καναπέ σας, χωρίς να σηκώνεστε. Όταν γίνεται συνήθεια, δεν κινείστε αρκετά και τα κόκαλά σας χάνουν την οστική τους πυκνότητα.
Η άσκηση τα κάνει πιο δυνατά. Είναι καλύτερο για τον σκελετό σας όταν τα πόδια σας φέρουν το βάρος του σώματός σας, το οποίο αναγκάζει τα οστά και τους μυς σας να λειτουργούν ενάντια στη βαρύτητα.

3. Η ποδηλασία

Όταν πάτε με το ποδήλατο στη δουλειά η καρδιά και οι πνεύμονές σας δυναμώνουν. Τα οστά σας; Όχι τόσο πολύ. Επειδή δεν είναι μια δραστηριότητα που έχει αντίσταση και βάρος, η ποδηλασία δεν αυξάνει την οστική σας πυκνότητα, σε αντίθεση με το περπάτημα ή το τρέξιμο.
Αν είστε μανιώδης ποδηλάτης, αφιερώστε λίγο χρόνο για βάρη και συνδυάστε τα με δραστηριότητες όπως το τένις, η πεζοπορία και ο χορός.

4. Η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους

Ίσως χρειαστεί να βγαίνετε περισσότερο. Το σώμα παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Μόλις 10-15 λεπτά πολλές φορές την εβδομάδα είναι αρκετό για να παράγει βιταμίνη D. Αλλά μην το παρακάνετε. Η πολλή ώρα στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Η ηλικία, το χρώμα του δέρματός σας, η εποχή του χρόνου και ο τόπος διαμονής σας μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την παραγωγή βιταμίνης D. Το ίδιο και το αντηλιακό. Προσθέστε στη διατροφή σας εμπλουτισμένα δημητριακά, χυμούς και γάλατα και ρωτήστε το γιατρό σας εάν χρειάζεστε συμπλήρωμα βιταμίνης D.

5. Το αλκοόλ

Όταν είστε έξω με φίλους, ένας ακόμη γύρος μαργαρίτες μπορεί να είναι διασκεδαστικός. Αλλά για να ελέγξετε την απώλεια οστικής μάζας, θα πρέπει να περιορίσετε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε. Δεν συνιστάται περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Το αλκοόλ επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απορροφά το ασβέστιο.

6. Τα αναψυκτικά

Πάρα πολλά αναψυκτικά τύπου κόλα θα μπορούσαν να βλάψουν τα οστά σας. Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την απώλεια οστικής μάζας τόσο με την καφεΐνη όσο και με τον φώσφορο, που υπάρχει σε αυτά τα ροφήματα.

7. Το κάπνισμα

Όταν καπνίζετε, το σώμα σας δεν μπορεί να σχηματίσει νέο υγιή οστικό ιστό τόσο εύκολα. Όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο χειρότερο γίνεται.
Οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες για κατάγματα και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν. Αλλά αν σταματήσετε το κάπνισμα θα μειώσετε αυτούς τους κινδύνους και θα βελτιώσετε την υγεία των οστών σας, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια.

8. Τα φάρμακά σας

Ορισμένα φάρμακα, ειδικά αν πρέπει να τα παίρνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα οστά σας. Ορισμένα αντισπασμωδικά φάρμακα και γλυκοκορτικοειδή, όπως η πρεδνιζόνη και η κορτιζόνη, μπορεί να προκαλέσουν απώλεια οστικής μάζας. Επίσης, αν παίρνετε αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως τα γλυκοκορτικοειδή για παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, το άσθμα και η νόσος του Crohn. Τέλος, φάρμακα για την αντιμετώπιση των διαταραχών του θυρεοειδούς.

9. Το χαμηλό σας βάρος

Ένα χαμηλό σωματικό βάρος, ΔΜΣ 18,5 ή λιγότερο, σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα κατάγματος και απώλειας οστικής πυκνότητας. Εάν έχετε μικρά κόκαλα, κάντε ασκήσεις με βάρη ή με το βάρος του σώματός σας και ρωτήστε το γιατρό σας εάν χρειάζεστε περισσότερο ασβέστιο στη διατροφή σας.

10. Η ακαταστασία

Όταν πέφτουμε ως παιδιά, πιθανότατα ξανασηκωνόμαστε αμέσως. Όσο μεγαλώνουμε, όμως, οι πτώσεις γίνονται πιο επικίνδυνες, ειδικά αν έχουμε αδύναμα οστά.
Ένα κάταγμα ή ένα σπασμένο οστό μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο για να επουλωθεί. Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί η πτώση να είναι η αρχή από την οποία είναι δύσκολο να επανέλθουμε. Περπατήστε με ασφάλεια στο σπίτι, βάζοντας λαβές και αντιολισθητικά χαλάκια. Τακτοποιήστε την ακαταστασία για να αποφύγετε να σκοντάψετε και να πέσετε κάτω.
Να θυμάστε ότι μπορεί να έχετε υποστεί κάταγμα ακόμη κι αν δε θυμάστε πότε συνέβη, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να μην αμελείτε τον τακτικό προληπτικό έλεγχο και τις απεικονιστικές εξετάσεις που σας συστήνει ο γιατρός σας (ακτινολογικός έλεγχος).

 

Scroll to Top