Το No1 φρούτο που ρίχνει την πίεση και βελτιώνει τον ύπνο – Κάνει καλό στο δέρμα και στο έντερο

φρούτο

Είναι ένα από τα πιο γλυκά και αγαπημένα φρούτα και για καλό λόγο. Είναι νόστιμα και πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις που έχουν ισχυρές επιδράσεις στην υγεία.

Το φρούτο αυτό αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C, καλίου, φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργεί σωστά και χωρίς προβλήματα.

Η «υπερτροφή» που ενυδατώνει και ρίχνει τη χοληστερόλη – Κάνει καλό στα μάτια και τα οστά 

Περιέχει ακόμη πολλά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, οι οποίες κάνουν καλό στον οργανισμό σας, καθώς μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων και σας προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Παράλληλα καταπολεμά την αϋπνία, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου σας και μειώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας.

Το σούπερ φρούτο: τα κεράσια

Τα κεράσια είναι μικρά πέτρινα φρούτα που κυκλοφορούν σε ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων. Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες – τα τάρταρα και τα γλυκά κεράσια ή Prunus cerasus L. και Prunus avium L., αντίστοιχα.

Τα χρώματά τους μπορεί να ποικίλλουν από κίτρινο έως βαθύ μαυροκόκκινο. Όλες οι ποικιλίες είναι ιδιαίτερα θρεπτικές και γεμάτες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Τα 6 οφέλη που έχουν τα κεράσια για την υγεία:

  1. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
  2. Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά
  3. Ενισχύουν την αποκατάσταση από την άσκηση
  4. Κάνουν καλό στην καρδιά
  5. Βελτιώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας
  6. Βελτιώνουν τον ύπνο

1. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Ένα φλιτζάνι (154 γραμμάρια) γλυκά, ωμά, χωρίς κουκούτσια κεράσια περιέχει 3 γραμμάρια φυτικές ίνες, βιταμίνη C – το 18% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης, κάλιο – το 10% των ημερήσιων αναγκών σας, χαλκό και μαγγάνιο.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C και το κάλιο, ωφελούν την υγεία με πολλούς τρόπους.

5 υγιεινά σνακ που βοηθούν στο αδυνάτισμα 

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και την υγεία του δέρματος, ενώ το κάλιο είναι απαραίτητο για τη συστολή των μυών, τη λειτουργία των νεύρων, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και πολλές άλλες κρίσιμες σωματικές διεργασίες.

Τα κεράσια είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού σας συστήματος, τροφοδοτώντας τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου και προάγοντας την κανονικότητα του εντέρου.

Επιπλέον, παρέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγγάνιο, χαλκό, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ.

2. Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά

Η υψηλή συγκέντρωση φυτικών ενώσεων στα κεράσια μπορεί να ευθύνεται για πολλά από τα οφέλη αυτού του φρούτου για την υγεία.

Αν και η ποσότητα και ο τύπος μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία, όλα τα κεράσια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Αυτή η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με τη Mayo Clinic, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, μια κατάσταση που συνδέεται με πολλαπλές χρόνιες ασθένειες και πρόωρη γήρανση.

Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κερασιών μείωσε αποτελεσματικά τη φλεγμονή σε 11 από τις 16 μελέτες και τους δείκτες οξειδωτικού στρες σε 8 από τις 10 μελέτες.

Τα κεράσια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες, μια μεγάλη ομάδα φυτικών χημικών ουσιών που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης, στη μείωση της φλεγμονής και στην προαγωγή της συνολικής υγείας.

Οι πλούσιες σε πολυφαινόλες δίαιτες προστατεύουν από πολλές χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της διανοητικής παρακμής και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Αυτά τα πυρηνόκαρπα φρούτα περιέχουν επίσης καροτενοειδείς χρωστικές ουσίες όπως το β-καροτένιο και η βιταμίνη C, οι οποίες έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

3. Ενισχύουν την αποκατάσταση από την άσκηση

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις στα κεράσια μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου, της βλάβης και της φλεγμονής που προκαλείται από την άσκηση.

Έχει βρεθεί ότι τα κεράσια επιταχύνουν την αποκατάσταση των μυών, μειώνουν τον μυϊκό πόνο που προκαλείται από την άσκηση και αποτρέπουν την απώλεια δύναμης σε αθλητές, όπως οι ποδηλάτες και οι μαραθωνοδρόμοι.

Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα κεράσια μπορεί να ενισχύσουν την απόδοση κατά την άσκηση.

Μια μελέτη σε 27 δρομείς αντοχής έδειξε ότι εκείνοι που κατανάλωναν 480 mg βύσσινων σε σκόνη καθημερινά για 10 ημέρες πριν από έναν ημιμαραθώνιο είχαν κατά μέσο όρο 13% ταχύτερους χρόνους αγώνα και παρουσίασαν λιγότερο μυϊκό πόνο από την ομάδα εικονικού φαρμάκου.

4. Κάνουν καλό στην καρδιά

Η αύξηση της πρόσληψης φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα κεράσια, είναι ένας γευστικός τρόπος για να προστατεύσετε την καρδιά σας.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα κεράσια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά από αυτή την άποψη, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ενώσεις που είναι γνωστό ότι προάγουν την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένου του καλίου και των αντιοξειδωτικών πολυφαινολών.

Μόλις 1 φλιτζάνι (154 γραμμάρια) κεράσια παρέχουν το 10% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης καλίου, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας.

Είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ενός κανονικού καρδιακού παλμού και βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας νατρίου από το σώμα σας, ρυθμίζοντας την αρτηριακή σας πίεση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υψηλότερη πρόσληψη καλίου έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επιπλέον, τα κεράσια είναι πλούσια σε ισχυρά πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανών, των φλαβονόλων και των κατεχινών, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας προστατεύοντας από κυτταρικές βλάβες και μειώνοντας τη φλεγμονή.

5. Βελτιώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης τους, τα κεράσια μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας, ενός τύπου αρθρίτιδας που προκαλείται από συσσώρευση ουρικού οξέος που μπορεί να οδηγήσει σε ακραίο πρήξιμο, φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις σας.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα κεράσια συμβάλλουν στην αναστολή του οξειδωτικού στρες και στη μείωση της φλεγμονής, καταστέλλοντας τις φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την αρθρίτιδα.

Επιπλέον, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα σας, καθιστώντας τα ιδιαίτερα ευεργετικά για όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα.

Μια μελέτη σε 10 γυναίκες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 2 μερίδων γλυκών κερασιών μετά από ολονύκτια νηστεία μείωσε τα επίπεδα του φλεγμονώδους δείκτη C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και μείωσε σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος 5 ώρες μετά την κατανάλωση.

Μια άλλη μελέτη σε 633 άτομα με ουρική αρθρίτιδα έδειξε ότι όσοι έτρωγαν φρέσκα κεράσια επί 2 ημέρες είχαν 35% λιγότερες κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας από εκείνους που δεν κατανάλωναν το φρούτο.

Επιπλέον, η μελέτη αποκάλυψε ότι όταν η κατανάλωση κερασιών συνδυάστηκε με το φάρμακο για την ουρική αρθρίτιδα, οι κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας ήταν 75% λιγότερο πιθανές από ό,τι σε περιόδους που δεν καταναλώνονταν ούτε κεράσια ούτε φάρμακο.

6. Βελτιώνουν τον ύπνο

Η κατανάλωση κερασιών μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας.

Αυτά τα οφέλη που προάγουν τον ύπνο μπορεί να αποδίδονται στην υψηλή συγκέντρωση φυτικών ενώσεων του φρούτου. Επιπλέον, τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, μια ουσία που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης.

Μια μελέτη έδειξε ότι όσοι έπιναν χυμό κεράσι για 7 ημέρες παρουσίασαν σημαντική αύξηση των επιπέδων μελατονίνης, της διάρκειας του ύπνου και της ποιότητας του ύπνου, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Ομοίως, μια μελέτη 2 εβδομάδων σε ηλικιωμένους ενήλικες με αϋπνία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 1 φλιτζανιού (240 ml) χυμού κεράσι πριν από τον ύπνο αύξησε τον χρόνο ύπνου κατά 84 λεπτά.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top