Ποιο είναι το βότανο για καλή μνήμη και γερά οστά – Προστατεύει τα μάτια και την καρδιά 

βότανο
 • Ο μάραθος είναι ένα αρωματικό βότανο με πλούσια ιστορία στη Μεσογειακή κουζίνα και ιατρική.
 • Είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.
 • Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και την παραγωγή φαρμάκων.

Το βότανο αυτό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία σας. Έχει μια γλυκιά, γήινη γεύση και μακρά ιστορία στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στην παραγωγή φαρμάκων.

Το συγκεκριμένο βότανο είναι συνηθισμένο στην ελληνική και την ιταλική κουζίνα. Η γεύση του μοιάζει με τη γλυκόριζα αλλά είναι πολύ πιο ήπια, ενώ με το μαγείρεμα αναδεικνύεται η γλυκύτητά του.

Το βότανο αυτό περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των κυτταρικών βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Μάραθος

Μιλάμε για το μάραθο, το αρωματικό βότανο, που έχει θεραπευτικές ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες του γλυκάνισου και του άνηθου. Εκτός από τις πολλές μαγειρικές του χρήσεις, ο μάραθος προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία, έχοντας αντιοξειδωτικά, αντιθρομβωτικά, αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακά αποτελέσματα.

Δείτε τα οφέλη που έχει το μάραθο στην υγεία σας:

 1. Προστατεύει από χρόνιες ασθένειες
 2. Κάνει καλό στη μνήμη
 3. Αντιμετωπίζει την αναιμία
 4. Προστατεύει τα μάτια
 5. Βελτιώνει την πέψη
 6. Ανακουφίζει από τις κράμπες περιόδου
 7. Βελτιώνει την υγεία των οστών
 8. Σας χαρίζει υγιές δέρμα

1.Προστατεύει από χρόνιες ασθένειες

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα και οι ενώσεις που βρίσκονται στο μάραθο μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Για παράδειγμα, ο μάραθος περιέχει φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Επίσης, η ανηθόλη που βρίσκεται στο μάραθο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου. Σε μια μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανηθόλη συμβάλλει στην ενεργοποίηση της απόπτωσης. Η απόπτωση είναι ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος, μια απαραίτητη διαδικασία για την πρόληψη της ανάπτυξης και της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων.

2. Κάνει καλό στη μνήμη

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι ο μάραθος συμβάλλει στην πρόληψη εκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με έρευνες, ο μάραθος συγκαταλέγεται μεταξύ των βοτάνων που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της γνωστικής παρακμής.

3. Αντιμετωπίζει την αναιμία

Ο σίδηρος είναι ένα από τα μέταλλα που βρίσκονται στο μάραθο. Ο σίδηρος αποτελεί σημαντικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονές σας σε διάφορα μέρη του σώματός σας.

Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να αναπτύξουν αναιμία, μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και κόπωση, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε σίδηρο, ο μάραθος μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση μέρους του σιδήρου στον οργανισμό σας εάν έχετε ανεπάρκεια.

4. Προστατεύει τα μάτια

Ο μάραθος περιέχει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν ασθένειες των ματιών, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Καλό στα μάτια σας κάνει και η βιταμίνη C που υπάρχει στο μάραθο, καθώς αυτή η βιταμίνη βοηθά στην αναγέννηση άλλων αντιοξειδωτικών που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών, όπως η βιταμίνη Ε.

5. Βελτιώνει την πέψη

Πολλοί συνηθίζουν να τρώνε λίγο μάραθο μετά το γεύμα για να βοηθήσουν την πέψη και να ανακουφιστούν από τα αέρια. Έχει αποδειχθεί ότι ο μάραθος βοηθά στην πέψη μειώνοντας τη φλεγμονή στο έντερο και μειώνοντας τα βακτήρια που προκαλούν αέρια.

6. Ανακουφίζει από τις κράμπες περιόδου

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο μάραθος είναι εξίσου αποτελεσματικός με τα συμβατικά φάρμακα στην ανακούφιση από τις ενοχλήσεις που προκαλούν οι κράμπες περιόδου. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, ο μάραθος μπορεί να μειώσει την παραγωγή ωκυτοκίνης και προσταγλανδίνης, δύο ορμονών που συμβάλλουν στην επώδυνη περίοδο.

7. Βελτιώνει την υγεία των οστών

Ο μάραθος είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, το οποίο διατηρεί τα οστά σας υγιή. Το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για την αντοχή των οστών. Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης και καταγμάτων των οστών.

8. Σας χαρίζει υγιές δέρμα

Ο μάραθος περιέχει βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που μειώνει τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι επιβλαβείς ουσίες που παράγονται εν μέρει από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος και στην πρόωρη γήρανση.

Οι τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικά (όπως ο μάραθος) μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των βλαβών από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάτε το αντηλιακό σας το οποίο είναι απαραίτητο για την προστασία σας από τον ήλιο.

Scroll to Top