Site icon Όλο Υγεία

Το μαύρο φρούτο που ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς και των οστών και προστατεύει από καρκίνο

Το μαύρο φρούτο που ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς και των οστών και προστατεύει από καρκίνο

Φωτογραφία: 123rf

Υπάρχει ένα μαύρο φρούτο, η κατανάλωση του οποίου φαίνεται να υποστηρίζει την ανοσολογική λειτουργία, την υγεία της καρδιάς και την αντοχή των οστών. Επιπλέον, ενισχύει την υγεία του εντέρου και βοηθά ακόμη και στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Μάθετε ποιο είναι και εντάξτε το σήμερα κιόλας στη διατροφή σας!

Λίπος στο συκώτι: Ειδικός προτείνει smoothie που θα σας βοηθήσει να το αντιστρέψετε

Ποιο είναι το μαύρο φρούτο και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Τα βατόμουρα είναι γεμάτα με βιταμίνες A, B, C, E και K, μαζί με μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης και χαμηλά σε λιπαρά.

Τα βατόμουρα θεωρούνται υπερτροφή λόγω του πυκνού θρεπτικού τους προφίλ, των αντιοξειδωτικών και των πολυάριθμων θεραπευτικών και φαρμακευτικών ιδιοτήτων τους. Συστατικά, όπως η ανθοκυανίνη και η ισομορφή, στα βατόμουρα ερευνώνται για τη δυνατότητά τους να αποτρέπουν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα προβλήματα υγείας.

  1. Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου
  2. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
  3. Προστατεύουν από τον καρκίνο
  4. Καταπολεμούν τον διαβήτη
  5. Υποστηρίζουν την υγεία των οστών
  6. Βελτιώνουν την πέψη
  7. Προάγουν την καλή στοματική υγεία

1. Ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου

Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε φυτοχημικά, ιδιαίτερα σε ανθοκυανίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η άνοια. Έρευνες δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες, οι ενώσεις που ευθύνονται για το μωβ χρώμα των βατόμουρων, μπορούν να ενισχύσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και τις περιοχές που ελέγχουν τη μνήμη και την προσοχή.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients διαπίστωσε ότι υγιείς ενήλικες που κατανάλωναν ένα μείγμα μούρων πλούσιο σε φλαβονοειδή, συμπεριλαμβανομένων των βατόμουρων, παρουσίασαν βελτιωμένη γνωστική απόδοση σε διάστημα έξι ωρών, κυρίως λόγω των επιδράσεων των ανθοκυανινών και άλλων φλαβονοειδών.

2. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Τα βατόμουρα είναι γεμάτα με καρδιοπροστατευτικές ενώσεις όπως φυτικές ίνες, ισομορφές και ανθοκυανίνες. Μια ανασκόπηση πάνω από 59 μελετών διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση μούρων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 17% και την πιθανότητα θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά 9%.

Μια μελέτη έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση βατόμουρων και άλλων μούρων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της LDL χοληστερόλης (αυτής που φράζει τις αρτηρίες) και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς σας.

Το «φρούτο του Τρωικού πολέμου» που προστατεύει από καρκίνο, προλαμβάνει τον διαβήτη και ενισχύει τη μνήμη

3. Προστατεύουν από τον καρκίνο

Τα βατόμουρα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και τανίνες. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην προστασία του σώματος εξουδετερώνοντας τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα, να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες και να συμβάλουν σε χρόνιες ασθένειες. Με λίγα λόγια, η κατανάλωση περισσότερων βατόμουρων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς τα βατόμουρα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα βατόμουρου μπορεί να σταματήσει μια βασική διαδικασία που βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν στο παχύ έντερο. Ωστόσο, αυτή η μελέτη διεξήχθη σε εργαστήριο και όχι σε ανθρώπους, επομένως χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πώς το εκχύλισμα βατόμουρου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ή την πρόληψη του καρκίνου στους ανθρώπους.

4. Καταπολεμούν τον διαβήτη

Η τακτική κατανάλωση βατόμουρων μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον διαβήτη, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την πέψη και βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Εκτός από τις φυτικές ίνες, οι ανθοκυανίνες και οι πολυφαινόλες στα βατόμουρα πιστεύεται ότι ενισχύουν τη μεταβολική υγεία μειώνοντας τη φλεγμονή, ενισχύοντας τον μεταβολισμό του λίπους και βελτιώνοντας τη λειτουργία της ινσουλίνης.

Μια μελέτη του 2018 στο Nutrients έδειξε ότι η κατανάλωση βατόμουρου αύξησε την καύση λίπους και βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άνδρες με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία, υπογραμμίζοντας τα πιθανά οφέλη των ισχυρών αντιοξειδωτικών του μούρου.

5. Υποστηρίζουν την υγεία των οστών

Οι πολυφαινόλες και οι βιταμίνες στα βατόμουρα μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία των οστών και να βοηθήσουν στην πρόληψη της ευθραυστότητας που σχετίζεται με την ηλικία. Μια ανασκόπηση μελετών σχετικά με τα οφέλη των θρεπτικών συστατικών στα μούρα, συμπεριλαμβανομένων των βατόμουρων, διαπίστωσε ότι αυτά τα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστεοπενίας, μιας πάθησης κατά την οποία τα οστά γίνονται πιο αδύναμα και πιο επιρρεπή στο σπάσιμο.

Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε μαγγάνιο, ένα ιχνοστοιχείο που μπορεί να αυξήσει την οστική πυκνότητα και να προωθήσει τον σχηματισμό των οστών. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση πρωτεϊνών που χτίζουν τον οστικό ιστό. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένα οστά και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Επιπλέον, η βιταμίνη C στα βατόμουρα παίζει κρίσιμο ρόλο στον σχηματισμό κολλαγόνου στα οστά, τον συνδετικό ιστό και τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών συνολικά.

6. Βελτιώνουν την πέψη

Τα βατόμουρα είναι μια πολύτιμη πηγή φυτικών ινών, μαζί με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που προάγουν την υγεία του εντέρου. Παρέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες, καθένα από τα οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες απορροφούν το νερό, σχηματίζοντας μια ουσία που μοιάζει με ζελέ που βοηθά στην επιβράδυνση της κίνησης της τροφής μέσω του πεπτικού σωλήνα, επιτρέποντας την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα, γεγονός που βοηθά στην αποτελεσματικότερη μετακίνηση της τροφής μέσω των εντέρων, προωθώντας την τακτική κένωση του εντέρου και αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα.

7 τροφές που πρέπει να τρώμε για λαμπερό και νεανικό δέρμα μετά τα 50

7. Προάγουν την καλή στοματική υγεία

Έρευνες δείχνουν ότι το εκχύλισμα βατόμουρου μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια, τους ιούς και τις φλεγμονές, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την περιοδοντική νόσο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η τσίχλα με ξυλιτόλη και σκόνη βατόμουρου μείωσε τα βακτήρια στο σάλιο. Η τσίχλα περιείχε 50 χιλιοστόγραμμα σκόνης βατόμουρου. Οι συμμετέχοντες που τη μασούσαν παρουσίασαν γρήγορες και σημαντικές βελτιώσεις στα βακτήρια του στόματος, ανέφεραν οι ερευνητές.

Πηγές: Very Well Health, International Journal of Molecular Sciences, Molecules, NutrientsFrontiers in Nutrition, Scientific ReportsNutrition and Cancer, Nutrients, Archives of Oral Biology

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version