7 τροφές που πρέπει να τρώμε για λαμπερό και νεανικό δέρμα μετά τα 50

Για να διατηρήσετε νεανικό δέρμα και λαμπερή επιδερμίδα ακόμα και μετά τα 50 χρόνια, πρέπει να ακολουθείτε μία σωστή και υγιεινή διατροφή. Τα φρούτα που ενισχύουν το κολλαγόνο και οι ενυδατικές τροφές είναι απίστευτα χρήσιμες. Δείτε τις 7 τροφές που προσφέρουν στο δέρμα σας αρκετά θρεπτικά συστατικά και λάμψη.

Για ένα νεανικό και λαμπερό δέρμα είναι απαραίτητη η ενυδάτωσή σας, η οποία ξεκινάει εκ των έσω, μέσω της κατανάλωσης νερού, ενώ ιδιαίτερα προσεχτικοί πρέπει να είστε με την απολέπιση του δέρματος καθώς μπορεί να αφαιρέσει τη φυσική υγρασία του δέρματος που είναι ζωτικής σημασίας για μια νεανική εμφάνιση.

Παράλληλα πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας 7 τροφές που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και προάγουν υγιές, ελαστικό δέρμα που λάμπει ακόμη και μετά την ηλικία των 50 ετών.

Οι 7 βασικές τροφές για λαμπερό δέρμα:

  1. Βατόμουρα
  2. Αυγά
  3. Αβοκάντο
  4. Ντομάτες
  5. Λιπαρά ψάρια
  6. Σπανάκι
  7. Ρόδια

1. Βατόμουρα

Δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να αποτρέψουμε εντελώς τη δημιουργία ρυτίδων με την ηλικία, η διατήρηση της ενυδάτωσης και η κατανάλωση φρούτων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά είναι το κλειδί για τη διατήρηση μιας νεανικής λάμψης. Ένα φρούτο που συνδέεται με την υποστήριξη της σύνθεσης κολλαγόνου και που περιέχει υγιή αντιοξειδωτικά είναι τα βατόμουρα.

Τα βατόμουρα είναι πυκνά σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις καθημερινές περιβαλλοντικές και εσωτερικές προσβολές. Επιπλέον, τα βατόμουρα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α & C και η τελευταία καταπολεμά τη διάσπαση του κολλαγόνου.

Τα βατόμουρα έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η φλεγμονή είναι κοινός παρονομαστής για πολλές δερματικές παθήσεις, όπως η φωτογήρανση, το έκζεμα και η ακμή.

2. Αυγά

Το κολλαγόνο και άλλα αμινοξέα που κάνουν καλό στο δέρμα βρίσκονται φυσικά στα ασπράδια αυγών, αναφέρει η γνωστή δερματολόγος Δρ Anna Chacon, λέγοντας πως σας δίνουν θρεπτική πρωτεΐνη. «Το κολλαγόνο είναι το βασικό συστατικό για την πρόληψη των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων και πιστεύεται ότι αυτή η φυσική παροχή κολλαγόνου από τα ασπράδια αυγών μπορεί να βοηθήσει τη φυσική σύνθεση κολλαγόνου του σώματός σας» τονίζει η ίδια.

Όσον αφορά τη χαλάρωση του δέρματος, το κολλαγόνο από ασπράδι αυγού «αυξάνει την ελαστικότητα, μειώνει τις ρυτίδες και τα πόδια της χήνας γύρω από τα μάτια και στο πρόσωπο» σημειώνει η Δρ Chacon. Όσο για το πόσα από αυτά πρέπει να τρώτε την ημέρα, η Δρ Chacon λέει ότι «σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση έως και επτά αυγών την εβδομάδα» είναι ιδανική για το δέρμα σας, και αυτό «δεν θα βλάψει την υγεία της καρδιάς σας». Ορισμένοι από τους ασθενείς της «επιλέγουν να καταναλώνουν μόνο το ασπράδι, παραλείποντας τον κρόκο», ο οποίος εξακολουθεί να περιέχει κάποια πρωτεΐνη, αλλά όχι χοληστερόλη.

3. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι «εξαιρετικές υπερτροφές για λαμπερό δέρμα» σε κάθε ηλικία λέει η Δρ Chacon, ειδικά για τις γυναίκες άνω των 50 ετών. Συνιστά «να τα τρώτε ως σνακ ή σε μια πλούσια σαλάτα».

Είναι επίσης απίστευτα πλούσια σε βιταμίνη Ε και καλά λιπαρά, εξηγεί η ίδια. «Μπορείτε να καταναλώνετε αβοκάντο για να θωρακιστείτε από τη γήρανση και τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος» επισημαίνει. Αν και μερικά αβοκάντο είναι «ρυτιδιασμένα και πράσινα», μπορούν να κάνουν το δέρμα σας «να λάμπει και να φαίνεται νεότερο» συνεχίζει η Δρ Chacon.

Το κολλαγόνο του δέρματός σας επισκευάζεται από τη βιταμίνη Α που περιέχεται στα αβοκάντο, προσθέτει η ίδια. Δεδομένου ότι τα αβοκάντο είναι μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, «σας βοηθούν να αισθάνεστε πιο χορτάτοι για περισσότερη ώρα και είναι πιο δύσκολο να τα παραφάτε, επειδή έχουν την τάση να σας χορταίνουν», συνεχίζει, τονίζοντας ότι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

«Θα συμβούλευα να τρώτε από μισό έως ένα ολόκληρο αβοκάντο κάθε μέρα» προτείνει. Η χρήση του ελαίου αβοκάντο στη μαγειρική και την περιποίηση του δέρματος είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκομίσετε τα οφέλη αυτού του φρούτου.

4. Ντομάτες

Όταν σκέφτεστε μια προσιτή υπερτροφή για να προσθέσετε στη διατροφή σας για την υγεία του δέρματος, η Δρ Chacon συνιστά τις ντομάτες. «Οι ντομάτες είναι φανταστικά συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια μεγάλη ποικιλία συνταγών», λέει, προσθέτοντας ότι «θεωρούνται επίσης μια φανταστική υπερτροφή φιλική προς το δέρμα». Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα καροτίνη και βιταμίνη C, εξηγεί, γεγονός που «συμβάλλει εν μέρει σε αυτό».

Μια χρωστική ουσία που βρίσκεται στις ντομάτες και ονομάζεται λυκοπένιο «βοηθά το δέρμα να προστατευτεί από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας και αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου στο διπλάσιο», συνεχίζει η Δρ Chacon. Οι ντομάτες, οι οποίες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, θα πρέπει «να περιλαμβάνονται στη διατροφή όλων όσων αναζητούν τροφές για την υγεία του δέρματος». Μπορείτε να πάρετε «πολλές βιταμίνες και μέταλλα από την καθημερινή κατανάλωση ντομάτας», λέει, και είναι επίσης εξαιρετικά εύκολο να τις προσθέσετε σε σαλάτες, μπολ πρωινού κ.λπ.

5. Λιπαρά ψάρια

Όταν πρόκειται για το δέρμα σας, τα λιπαρά ψάρια προσφέρουν πολλά οφέλη, λέει η δερματολόγος Elaine Kung. «Τα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, η οποία παρέχει αμινοξέα για το σώμα μας ώστε να φτιάξει κολλαγόνο» σημειώνει η ίδια.

Το κολλαγόνο, επαναλαμβάνει, είναι η πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για το ελαστικό δέρμα και την ελαστικότητά του και μπορεί να λαμβάνεται σε μορφή συμπληρώματος καθημερινά, ενώ βρίσκεται και σε πολλές τροφές.

«Το δέρμα των ψαριών είναι μια πλούσια πηγή κολλαγόνου και ο σολομός είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν το σχηματισμό κολλαγόνου», επισημαίνει η Δρ Kung.

6. Σπανάκι

Το σπανάκι περιέχει «ασβέστιο, χλώριο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, χολίνη, φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη και βιταμίνες A, C, E, K, B6, οι οποίες σύμφωνα με την Δρ Kung είναι όλες ζωτικής σημασίας όσον αφορά την εμφάνιση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών σας.

«Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες Α, C, Ε και καροτενοειδή είναι θαυμάσια για την υγεία του δέρματος και προλαμβάνουν τη γήρανση του δέρματος, επειδή είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά», προσθέτει η Δρ Kung. Μας λέει ότι οι βιταμίνες Α, C, Ε και Ε αποτρέπουν «τον αποχρωματισμό και τις χρωστικές αλλαγές που μας γερνάνε. Ειδικά η βιταμίνη C, επαναλαμβάνει, είναι ένα «πραγματικά σημαντικό μέρος» της σύνθεσης του κολλαγόνου.

7. Ρόδια

Πιθανότατα έχετε ακούσει το ρητό που λέει: «είσαι αυτό που τρως». Όταν πρόκειται για το πόσο καλά γερνάει το δέρμα σας, αυτό ισχύει ιδιαίτερα. Σύμφωνα με την Δρ Kung, τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδεις ή αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να βελτιώσουν την ελαστικότητα του δέρματος και να προστατεύσουν από τις βλάβες του δέρματος και την πρόωρη γήρανση.

Η κατανάλωση ενός μόνο ροδιού σας δίνει περίπου «28 mg βιταμίνης C» που είναι σχεδόν «το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης». Η προσθήκη περισσότερης βιταμίνης C στη διατροφή σας μέσω των ροδιών μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της εμφάνισης ρυτίδων, λένε οι ειδικοί και σας συμβουλεύουν ακόμη να καταναλώνετε άφθονο νερό, να προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο, να μην καπνίζετε και να διαχειρίζεστε το άγχος σας για να έχετε πάντα υγιές και λαμπερό δέρμα.

Scroll to Top