Βατόμουρο: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

φρούτο

Αυτό το φρούτο είναι πλούσιο σε διάφορες φυτικές ενώσεις χρήσιμες για την υγεία μας. Μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις  να υποστηρίξει την καρδιαγγειακή υγεία και να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου.

Τι είναι τα βατόμουρα;

Τα βατόμουρα είναι ένα βρώσιμο φρούτο, που απαντάται συνήθως στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι τον Οκτώβριο. Συχνά φύεται σε δασικές εκτάσεις και φράχτες. Κάθε μούρο, όταν ωριμάσει, αποτελείται από 20-50 μεμονωμένους σπόρους, οι οποίοι είναι μικροί, γεμάτοι χυμό και έχουν βαθύ μωβ μαύρο χρώμα.

Βατόμουρο: Διατροφική αξία

Μία κούπα ωμά βατόμουρα περιέχουν

 • Θερμίδες: 62 cal
 • Πρωτεΐνες: 2 g
 • Υδατάνθρακες: 14 g
 • Φυτικές Ίνες: 8 g
 • Σάκχαρα: 7 g

Βατόμουρο: Οφέλη

 • Πλούσια σε προστατευτικές φυτικές ενώσεις.
 • Πιθανότατα προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις.
 • Υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία.
 • Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου.
 • Ενισχύουν τον εγκέφαλο.

1. Πλούσια σε προστατευτικές φυτικές ενώσεις

Τα βατόμουρα είναι μια πλούσια πηγή ανθοκυανινών, ισχυρών φυτικών ενώσεων που είναι υπεύθυνες για το βαθύ μωβ χρώμα τους και μας παρέχουν πολύτιμα οφέλη για την υγεία. Τα βατόμουρα έχουν επίσης υψηλά επίπεδα άλλων ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονολών , οι οποίες έχουν επίσης ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.

2. Πιθανότατα προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις

Μια μελέτη που διερεύνησε την περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνη του χυμού βατόμουρου βρήκε ότι παρέχει προστατευτική δράση έναντι των καρδιακών παθήσεων.

Οι ανθοκυανίνες το κάνουν αυτό εμποδίζοντας την πήξη του αίματος και συμβάλλοντας στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της ελεύθερης ροής του αίματος.

3. Υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία

Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και κάλιο, συστατικά τα οποία υποστηρίζουν την ομαλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

4. Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου

Παρόλο που δεν υπάρχει μεμονωμένη «υπερτροφή» που μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο και ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο δεν σχετίζονται με τη διατροφή, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα δείχνει ότι οι φυτικές ενώσεις στα βατόμουρα μπορεί να προσφέρουν μια σειρά από αντικαρκινικά οφέλη, όπως εκείνο της επίδρασης στα γονίδια μας και της αναστολής ενός από τα ένζυμα που ευθύνονται για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

5. Ενισχύουν τον εγκέφαλο

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ζώα από το Nutritional Neuroscience Journal διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση βατόμουρων στη διατροφή βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία και μπορεί να έχει το ίδιο όφελος και για τον άνθρωπο.

Στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση άγριων βατόμουρων μπορεί να προσφέρει προστατευτική δράση στον εγκέφαλο έναντι της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα βατόμουρα είναι μια καλή πηγή μαγγανίου που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου. Η ανεπάρκεια αυτού του συστατικού έχει βρεθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων, όπως η επιληψία.

Πώς να τα καταναλώσετε

Μπορείτε να τα φάτε ωμά, κομμένα σε φέτες ή κύβους. Μπορείτε να τα προσθέσετε σε smoothies, φρουτοσαλάτες ή γιαούρτι. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μαρμελάδες, σάλτσες, γλυκά ή χυμούς.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

 • Άτομα με ευαισθησία στους σπόρους μπορεί να εμφανίσουν γαστρεντερικές διαταραχές μετά την κατανάλωση βατόμουρων.
 • Τα βατόμουρα είναι ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε σαλικυλικά άλατα. Τα σαλικυλικά άλατα μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση του άσθματος, πρήξιμο, φαγούρα και κνίδωση, καθώς και συμπτώματα δυσανεξίας, σε άτομα ευαίσθητα στα σαλικυλικά άλατα.
Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top