Το δημοφιλές μπαχαρικό που βοηθάει στην απώλεια βάρους και στην καύση θερμίδων

μείγμα μπαχαρικών

Ένα βασικό συστατικό που βρίσκεται σε ένα δημοφιλές μείγμα μπαχαρικών βοηθά στην απώλεια βάρους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ελέγχει το σύστημα που ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο διαλύεται το λίπος και δημιουργείται ενέργεια στους μύες και το ήπαρ.

Αντί λοιπόν να πίνετε ροφήματα αντικατάστασης γευμάτων και να ανατρέχετε στα χάπια αδυνατίσματος, υπάρχει ένας πολύ πιο νόστιμος τρόπος για να χάσετε βάρος. Ποιος είναι;

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το κάρυ θα μπορούσε να βοηθήσει στην υποστήριξη των στόχων απώλειας βάρους των ανθρώπων χάρη σε ένα ειδικό συστατικό, το οποίο δεν είναι άλλο από το κάρδαμο.

Καίει θερμίδες, διατηρεί το βάρος και μειώνει την όρεξη

Σύμφωνα με ερευνητές, η κατανάλωση κάρδαμου στο φαγητό μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην καύση θερμίδων, στη μείωση της φλεγμονής, στη διατήρηση του βάρους και στη μείωση της όρεξης.

Το κάρδαμο είναι ένα μπαχαρικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά πιάτα, όπως κάρυ, επιδόρπια και τσάι μασάλα. Υπάρχει επίσης σε διάφορα μείγματα μπαχαρικών, συμπεριλαμβανομένης της σκόνης κάρυ και του γκαράμ μασάλα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, προάγει την απώλεια βάρους ρυθμίζοντας το σύστημα που με τη σειρά του ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο διασπάται το λίπος και παράγεται ενέργεια στους μύες και το ήπαρ.

Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Texas A&M AgriLife αξιολόγησαν τις επιδράσεις του κάρδαμου σε ποντίκια και παρατήρησαν ότι το συστατικό βοήθησε τα τρωκτικά να αισθάνονται λιγότερο πεινασμένα. Εκτός από αυτό, παρατήρησαν ότι το μείγμα μπαχαρικό τα έκανε πιο ενεργητικά και τα βοήθησε να κάψουν λίπος.

Τα τρωκτικά των οποίων η διατροφή περιελάμβανε περισσότερο από το 1% σκόνη κάρδαμου έτρωγαν περισσότερο από εκείνα που δεν έτρωγαν τόσο πολύ από το μπαχαρικό. Παρόλο που έβαλαν βάρος κατά τη διάρκεια του πειράματος, υπήρξε μείωση της λιπώδους μάζας, γεγονός που υποδηλώνει ότι το μπαχαρικό μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Το μείγμα μπαχαρικών συμβάλλει και στη μείωση της φλεγμονής

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences, έδειξε ότι το μπαχαρικό θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση της χαμηλού βαθμού φλεγμονής που μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο διαβήτη, αρθρίτιδας και καρδιακών παθήσεων.

Παρόλο που αυτά τα αποτελέσματα φάνηκαν σε ποντίκια, σημειώθηκε ότι οι ενήλικες που ζύγιζαν περίπου 60 κιλά θα χρειάζονταν περίπου 77 mg κάρδαμου για να αποκομίσουν τα οφέλη απώλειας βάρους. Αυτό σημαίνει ότι κατανάλωση 61 γραμμαρίων κάρδαμου την ημέρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για τα οφέλη του μπαχαρικού, καθώς προηγουμένως έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να προστατεύσει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι μια ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών που μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από ιατρικά θέματα.

Τα οφέλη δεν σταματούν εκεί, καθώς μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα να χειριστεί καλύτερα την ινσουλίνη και να διατηρήσει την αρτηριακή πίεση σε υγιή επίπεδα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top